logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować przekształtnik DC-DC 40V na 0-35V, 0-10A z ogranicznikiem prądowym?

zlotlisz 24 Lut 2005 22:18 3458 8
  • #1 1262752
    zlotlisz
    Poziom 11  
    Zwracam się z ogromną prośbą do wszystkich czytajacych ten post. Koniecznie muszę zaprojektować przekształtnik stabilizowany DC-DC o napięciu wejściowym Uwe= 40V oraz parametrach wyjściowych Uwy= 0...35V , Iwy= 0...10A z zastosowaniem ogranicznikika prądowego. Proszę o pewne wskazówki co i jak mam uczynić. Jestem studentem a to ma byś mój projekt na ćwiczenia. Czy układ L200 jest dobrym wzorem do naśladowania?? Nie liczę na gotowe projekty a jedynie na wskazówki za co mam się zabrać żeby go zrobić. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
    Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN.
    ( ) - ozdobniki? [h]
  • #2 1263097
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    tak, ale dolny zakres Uwy to 2,85V, czy odpowiada?
  • #3 1263572
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    L200 to dobry układ z uwagą stan'a000.Jednak nie wytrzyma przy małym napięciu wyjściowym i dużym prądzie obciążenia.Np przy Io=10A i Uwy=10V;Uwe=40V->moc tracona Pst=(Uwe-Uwy)*Io=300W.W projekcie trzeba dodać do L200 dodatkowe tranzystory mocy(wszystko na radiatorach)
  • #4 1264922
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Albo dodatkowe tranzystory mocy robiąc grzejnik, albo trafo z kilkoma uzwojeniami(różne napięcia np. 10,20,30V) przełączanymi sekwencyjnie.
  • #5 1265000
    zlotlisz
    Poziom 11  
    A jakie alternatywne rozwiązanie do L200 proponujecie? Chodzi mi oczywiście o prostotę oraz niezawodność działania. Koszty nie graja roli gdyż uczelnia finansuje.
  • #6 1265103
    Kazor
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    skopiuj zasilacz od PC,tylko na pierwotnym daj push-pull zamiast półmostka, i trzeba zaprojektować trafo od nowa.Z takim zakresem mocy to to by było rozsądne jeśli chodzi o sprawność(nie ma DC na indukcyjności).
  • #7 1265285
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Kazor napisał:
    skopiuj zasilacz od PC,tylko na pierwotnym daj push-pull zamiast półmostka, i trzeba zaprojektować trafo od nowa.Z takim zakresem mocy to to by było rozsądne jeśli chodzi o sprawność(nie ma DC na indukcyjności).

czy prądy i napięcia mają być sterowane płynnie, czy z określonym krokiem?
  • #8 1265349
    Kazor
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    MC33063A,LM2575-33 i podobne, może da siędołożyć jakiś tranzystor,popatrz na TI.

pozdrawiam wszystkimch milosników sampli
  • #9 1266538
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Zdecydowanie przy takij mocy przetwornica. Zakres napięć wyjściowych od razu wyklucza MC34063 jako sterujący do klasycznego step-down - nie da się osiągnąć 35V pod obciążeniem - za mały współczynnik wypełnienia. W grę wchodzi albo sterownik, który umożliwia uzyskanie wypełnienia bliskiego 100% (MC34063 ma max ok. 85%) albo inny układ przetwornicy.
    Z prostszych można polecić SEPIC - trzeba trochę pogóglać, niestety. Można też wykorzystać układ z noty aplikacyjnej MC34063 - step-down/up, oczywiście z dodatkowymi tranzystorami.

Oczywiście można pomyśleć też o przetwornicach push-pull albo nawet flyback - ale wtedy w grę wchodzą już transformatory.

Osobnym kłopotem jest uzyskanie sterowania od zera...

RoMan

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania stabilizowanego przekształtnika DC-DC o napięciu wejściowym 40V i regulowanym wyjściu 0-35V przy prądzie do 10A z ogranicznikiem prądowym. Układ L200 jest rozważany jako baza, jednak ma ograniczenia przy niskim napięciu wyjściowym i dużym prądzie ze względu na wysoką moc strat (np. 300W przy 10V i 10A), co wymaga zastosowania dodatkowych tranzystorów mocy i radiatorów. Alternatywnie proponowane są rozwiązania z przetwornicami impulsowymi, takimi jak SEPIC, push-pull lub flyback, które wymagają projektowania transformatora. Układy MC34063 są niewystarczające ze względu na ograniczony współczynnik wypełnienia (max ~85%), co uniemożliwia osiągnięcie 35V przy obciążeniu. Wskazano także na możliwość wykorzystania gotowych sterowników impulsowych z dodatkowymi tranzystorami mocy, np. z oferty Texas Instruments. Pytano o sposób sterowania napięciem i prądem (płynny lub skokowy). Zwrócono uwagę na konieczność zapewnienia ogranicznika prądowego oraz na kwestie termiczne i efektywność układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA