logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann WB2B - Woda w naczyniu wzbiorczym, uszkodzona membrana?

ozman 21 Kwi 2013 20:39 13758 13
REKLAMA
  • #1 12225088
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    W skład kotła wchodzi naczynie wzbiorcze. Po sprawdzeniu ciśnienia okazało się że w tej szarej metalowej puszce po wciśnięciu wentyla leci woda. Z tego co się domyślam mogła paść membrana. Domyślenie chyba powinno być to napompowane powietrzem?

Mam jeszcze naczynie wzbiorcze na wyjściu zasobnika wody. Tam mam ciśnienie 4 bary. Czy jest ono poprawne dla domu 2 kondygnacyjnego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12225274
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12225462
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    ozman napisał:
    W skład kotła wchodzi naczynie wzbiorcze. Po sprawdzeniu ciśnienia okazało się że w tej szarej metalowej puszce po wciśnięciu wentyla leci woda. Z tego co się domyślam, mogła paść membrana. Domyślnie chyba powinno być to napompowane powietrzem?

Azotem, jeśli leci z niego woda to naczynie jest do wymiany.

ozman napisał:
    Mam jeszcze naczynie wzbiorcze na wyjściu zasobnika wody. Tam mam ciśnienie 4 bary. Czy jest ono poprawne dla domu 2 kondygnacyjnego?

Prawdopodobnie zmierzyłeś ciśnienie bez spuszczenia wody. W efekcie zmierzyłeś ciśnienie wody w instalacji. Przejrzyj forum, wcześniej już sporo pisaliśmy o doborze ciśnieniu i uzupełnianiu poduszki gazowej.
  • REKLAMA
  • #4 12229980
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Naczynie na 100% do wymiany.
  • #5 12235849
    ozman
    Poziom 21  
    Kupiłem naczynie. Dałem u Vieśka 340zł za oryginał. Serwisant podpompował mi je na 1,2 bara i kazał ustawić w instalacji 1,5. Czy to dobre wartości?
  • #6 12236135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12237037
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Naczynie przeponowe - NOWE jest napompowane azotem to nie wiem dlaczego ci ktoś to jeszcze pompował ? Nowe naczynie wystarczy sprawdzić i powinno w nim być 0,2 bar więcej niż w instalacji C.O. tam mówi instrukcja serwisowa firmy VIESSMANN.
    www.leeroz.pl
  • #8 12237687
    ozman
    Poziom 21  
    Sprawdzał manometrem i było 0,5 bara.

No właśnie to powinno być tam ciśnienie większe czy mniejsze niż w intalacji?
  • REKLAMA
  • #9 12238445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 12239902
    das160
    Poziom 15  
    Kolega Walker29 ma rację wstyd panowie serwisanci.

Ciśnienie w naczyniu przeponowym wyliczamy w następujący sposób.

Po odłączeniu naczynia od instalacji: ciśnienie wstępne ( ciśnienie azotu w membranie )Po
    wzór: wysokość instalacji (w pionie ) w metrach mnożymy przez 0,1 bar plus 0,2 bar
    Po=h x o,1 bar + 0,2 bar
    zalecane jest by ciśnienie to było nie niższe niż 1 bar
    Następnie podłączamy naczynie do instalacji i napełniamy instalację wodą: ciśnienie napełnienia ( ciśnienie wody w instalacji ) Pf
    wzór: ciśnienie wstępne plus 0,3 bar
    Pf = Po + 0,3 bar
    objętość naczynia przeponowego:
    jest to trochę złożone, osobiście przyjmuję 26% objętości układu wodnego.

W komorze gazowej naczynia powinie znajdować się azot, ale jeżeli napełnimy ją powietrzem to też tragedii nie będzie.
    Powietrze zawiera tlen, spowoduje on szybsze zestarzenie gumy i to cała różnica.
    Pozdrawiam
  • #12 12241923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12251052
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Zauważyłem pomyłkę i dlatego wysłałem sprostowanie z instrukcja serwisową. Za pomyłkę wielkie SORY.
  • #14 15077246
    qucia
    Poziom 11  
    Ocena: 103
    Witam ! Mam podobny problem z naczyniem wyrównawczym w vissmannie vitopend 100. Wymiana zaworka nie dała oczekiwanego rezultatu i teraz zastanawiam się czy wymienić zbiornik w kotle czy zamontować dodatkowy zewnętrzny przewodzie? Co radzicie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z naczyniem wzbiorczym w kotle Viessmann WB2B, gdzie po naciśnięciu wentyla wydobywała się woda, co sugerowało uszkodzenie membrany. W odpowiedziach podano, że naczynie przeponowe należy wymienić, a ciśnienie w nim powinno być odpowiednio ustawione. Zalecano, aby ciśnienie wstępne w naczyniu było o 0,2 bara wyższe niż ciśnienie w instalacji c.o. oraz aby naczynie było napompowane azotem. Użytkownik zakupił nowe naczynie, które zostało napompowane na 1,2 bara, a ciśnienie w instalacji ustawiono na 1,5 bara. Wskazano również, że ciśnienie w naczyniu powinno być dostosowane do wysokości instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA