logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kanał ratunkowy - 9. Czy nasłuch jest jeszcze prowadzony?

andrew220 25 Lut 2005 09:58 9900 22
REKLAMA
  • #1 1263738
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Witam. Ciekawi mnie czy służby ratunkowe prowadzą jeszcze nasłuch na kanale ratunkowym 9 macie jakieś wiadomości na ten temat ?
  • REKLAMA
  • #2 1263784
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Z tego co mi się wydaje to chyba juz niestety nie.
    Znacznie lepsze do tego celu są komórki.
  • #3 1264117
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    W niektórych dyżurkach pogotowia jeszcze stoją CB radia i anteny na maszcie mają, ale z tego co rozmawiałem ze znajmoym kierowcą z Pogotowia nasłuchu już parę lat nie prowadzą - za dużo komórek w użytku. Poza tym zawsze jacyś dowcipnisie na tym kanale bywali -stawiali nośną, bekali etc. .
    73!
  • REKLAMA
  • #4 1264155
    mkos1
    Poziom 30  
    Otóż to - kultura wśród uzytkowników jest "taka sobie" wiec nie ma co sie dziwić, że nie robią nasłuchów.
    Ja mam u siebie w pracy właczone radyjko na "19" i też czasem aż szkoda słuchać jak "się obrzucaja miesem".
    A co do komórek to jest ta zaleta, że nie musisz mieć nawet karty w telefonie aby zadzwonic pod 112.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 1265769
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    A co w razie klęski żywiołowej ? Prąda ni ma. Komórki w zada można wsadzać śmiało. We Wrocławiu w budynku sztabu pewnej służby pojawiła się antena CB. Myślę że są świadomi ułomności systemów sieciowych i trakingowego badziewia. Łączność direktowa jest niezależna :)
  • #6 1266260
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam zgadzam się z kolegą sq6ade prostym przykładem była powódź w 1997 roku gdy to dzięki sprawnym zorganizowaniu się krótkofalowców była zapewniona łączność pomiędzy poszczególnymi sztabami a telefony niestety padły w polkowicach wiem że radia posiada policja i straż miejska .Pozdrawiam 73!
  • #7 1266493
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    to ja tez cos powiem, w Ełku napewno Pogotowieni ema, bo juz 2 rzy przenosilo siedzibe i kto by sobie w takim wypadku glowe zawracal CB radiem, z reszta kiedys co mieli to tez nie wlasne tylko Cb- operatorzy zrobili zrzute im na sprzet, na budynku policjo anteny od Cb nie widac po wykonaniu kapitalnego remontu budynku, chociaz niedawno dzielnicowy mowil mi ze maja wlaczony na 19 kanal ale jakos mi sie w to wierzyc nie chce, co do stray zpozarnej tez na ich maszcie nie widac anteny od Cb tylko wszytsko VHF
  • #8 1267128
    meffist
    Poziom 11  
    Z tego co wiem to na terenie Istebnej (beskidy) cały czas jest prowadzony nasłuch na kanale dziewiątym przez dyżurującą jednostkę Ochotniczej Straży Pożarnej. Parę lat temu gmina zakupiła i przekazała w najodleglejsze zakatki tej górskiej wsi proste radia. Lokalna społeczność CB przeszkoliła osoby które otrzymały ten sprzęt,a a także zajmowała się konserwacją anten itp. Przez kilka ładnych lat system ten uratował niejedno życie że o dobytku nie wspomnę. Oczywiście teraz częściej używa się telefonów ale w tamtych czasach nie było takiej możliwości.
  • #9 1267247
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam!

sq6ade napisał:
    A co w razie klęski żywiołowej ? Prąda ni ma. Komórki w zada można wsadzać śmiało. We Wrocławiu w budynku sztabu pewnej służby pojawiła się antena CB. Myślę że są świadomi ułomności systemów sieciowych i trakingowego badziewia. Łączność direktowa jest niezależna :)

Dokladnie ;)
    Na sylwestra 2004 roku padla poludniowa strefa EDACSa w Warszawie. Strefa w sumie malo oblegana (tylko 5 przemiennikow glosowych), a paraliz byl piekny. Az strach pomyslec co by sie dzialo jakby siadla strefa Centrum (okolo 20 przemiennikow glosowych).

Trunking jest fajny, ale tylko wtedy jak wszystko gra.
  • #10 1267559
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Ja podejrzewam ze niedlugo nasluch bedzie znowu prowadzony poniewaz ostatnio CymBal przezywa renesans, co raz wiecej samochodow mozna spotkac z antena CB :) Uzytkownikow przybywa mimo tego ze komorki sa ogolnie dostepne, teraz CB jest za darmo a jedyny wymog to homologacja.
    W dobie powszechnosci GSM powinna istniec jakas alternartywa chociazby w postaci CymBala bo tak jak pisal Batnini i SQ6ADE gdy padna BTSy komorek to bedzie kicha a w razie W trzeba byc przygotowanym na wszystko. Tak uwazam. ;)
  • #11 1271366
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    >"Myślę że są świadomi ułomności systemów sieciowych i trakingowego badziewia."

Dlaczego 'trankingowego badziewia' ? Uzytkownikow komercyjnych jest bardzo duzo i jakos nikt nie ma z tym wiekszych problemow (nie mowie o EDACS'ie, bo to od samego poczatku jest ulomne)... Natomiast moge powiedziec, ze GSM botrafi byc BADZIEWNY... Podczas burzy bardzo czesto BTS'y sie wylaczaja i mozna pomarzyc o jakimkolwiek dzwonieniu. U mnie (na ursynowie) podczas wiosennych burz jest to niestety powszechne zjawisko.

Natomiast tranking padl mi tylko raz, bo akurat trafilem na przerwe konserwacyjna (okolo 10 minut).
  • #12 1271966
    sq6ade
    Poziom 40  
    Dosyć często mam doczynienia z kurierami ... kiedys często-gęsto używali urządzeń trakingowych. Nie spotkałem się z pozytywną opinią.Raczej wieszali na tym "zdechłe Azory". Dziś siedzą na komórkach.
    Znam też kilku HAMs którzy sobie to chwalą - na jakiej zasadzie istnieją we flotach ?..... z tąd cisza.
  • #13 1272029
    yes2mike
    >"na jakiej zasadzie istnieją we flotach ?."

To to pikus ;)
    Nie ma systemu doskonalego, a kurierzy na kazdym kroku staraja sie przecenic mozliwosci trankingu... Z piwnic, wind i zablaszonych magazynow 2 pietra pd ziemia czesto nawet nie da sie zadzwonic, nie wspominajac juz o lacznosci po radiu.

Tak naprawde to wszystko zalezy od sieci. Np UNI-NET troche (nawet BARDZO) przesadzil z faktycznymi zasiegami w stolicy i promieniu 30 - 60 km od niej. W stolicy bardzo dobrze sprawuje sie Mobinet, ktory na hoetlu Mariott ma swoj nadajnik.

Wracajac do tematu: U mnie tez na kilku komisariatach stoja anteny CB. Nawet na komisariacie, gdzie dobudowali niedawno pietro... Tylko nie wiem, czy wstawili ja z sentymentu, czy ta zrupieciala onwe podlaczyli ;)
    Natomiast 'krokodyle" (inspektorzy drogowi) ostatnio coraz czesciej woza w radiolach CB radia...
  • #14 1272229
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    yes2mike napisał:

Tak naprawde to wszystko zalezy od sieci. Np UNI-NET troche (nawet BARDZO) przesadzil z faktycznymi zasiegami w stolicy i promieniu 30 - 60 km od niej.

Niekoniecznie jest tak jak mowisz z tym zasiegiem. Ta ich mapa pokazuje calkowity zasieg sieci, a nie jednej stacji bazowej.

W Warszawie Uninet posiada 4 strefy w 3 roznych lokalizacjach. W zaleznosci od planowanego terenu dzialania klientow, spece z Uninetu programuja im radia na konkretny BTS.

Glowna strefa, i zarazem najwieksza, to Intraco. To stad leca kanaly kontrolne 468.850 i 468.5625.

Polnoc Warszawy jest z kolei obslugiwana przez BTSy na kominie EC Kaweczyn (kk 468.625). Ten BTS spisuje sie calkiem niezle. Slysze bez problemu ochroniarzy z Nowego Dworu Mazowieckiego (prawie 30 km) gadajacych z reczniakow.

Ostatnia, a zarazem najnowsza strefa zostala niedawno wybudowana na poludniu stolicy, na budynku mieszkalnym przy ul. Walbrzyskiej. Jest podobno zlinkowana z jedna ze stref Intraco, w celu zwiekszenia zasiegu.
    Nie pamietam dokladnej czestotliwosci kanalu kontrolnego, ale jest gdzies miedzy 468.000 a 468.4625. Poskanuj, napewno go wylowisz.

Zatem nie jest tak tragicznie jak mowisz, choc faktem jest, ze mogliby dopracowac troche filtry na przemiennikach Intraco, bo dosc czesto slychac na nich rozne zaklocenia.
  • #15 1273417
    yes2mike
    Wlasnie teraz siedze na kaweczynie... Niestety nie jestem zachwycony osiagami (no, ale maja anteny w polowie komina). Co ciekawe: Na ursynowie mam w domu klopoty i na brodnie takze mam klopoty ;)

Na walbrzyskiej ? Mowisz o tym bloku przy bazarku na przeciwko McDonalds'a ? No nie moge nic innego wymyslic ;) Nic mi do glowy nie przychodzi...
  • #16 1800210
    majster_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    A moze ktoś wie na czym i na jakim paśmie pracuje policja w Elku :?:
  • #17 1800582
    mkos1
    Poziom 30  
    majster_elk napisał:
    A moze ktoś wie na czym i na jakim paśmie pracuje policja w Elku :?:

172,725 MHz - tam powinna być Policja.
    Więcej znajdziesz tutaj:
    http://giller.republika.pl/
  • REKLAMA
  • #18 1804596
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    zgadza sie potwierdzam ze na tej czestotliwosci pracuje policja w elku, jestem z elku i sam podalem ta czestotliwosc dla gillera, a te 2 pozostale co podaje giller sa nie prawdziwe, chociaz uzywaja jescze drugiego kanalu ale tylko w sytuacjach awaryjnych, pozdrawiam i w razie pytan na temat czestotliwosci dla elku prosze o wyrozumialosc nie mam netu w domu
  • #19 1807281
    mirek2004
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W Ełku policja pracuje na :
    172,7250 -prewencja
    172,5500 - kanał awaryjny
    172,1125 -policja Grajewo
    172,2500 -drogówka
    172,3000 -policja Augustów
    172,6000 - ??????
    172,6500 - ??????
    172,7375 - ??????
    172,8175 - ??????
    172,8250 - ??????
    Na podanuch częstotliwościach słyszałem jeszcze miesiąc temu jak włączyłem scaner to te częstotliwości były aktywne.Tylko się zdiwiłem tym że słyszałem nawet Suwałki (chyba używają przemiennika bo było słychać ton 1750Khz.
  • #20 1807635
    sq6ade
    Poziom 40  
    Temat zrobił się mocno OT. Co z właściwymi odpowiedziami - dziś CB przeszło do powszedniego użytku przez kierowców więc taki kanał 9 na którym można zawołać lokalną Policję byłby przydatny. Chyba debile robiący sobie "jaja z pogrzebu" na CB - już wymarli.
  • #21 1808058
    mkos1
    Poziom 30  
    sq6ade napisał:
    ..... Chyba debile robiący sobie "jaja z pogrzebu" na CB - już wymarli.

Niestety - mylisz się i to bardzo.
    Zniesienie konieczności rejestracji i zezwoleń na użytkowanie radii CB zwiększyło znacząco ilość ich użytkowników.
    Zauważcie, że teraz znacznie więcej jeździ "autek z trolejbusem na dachu" chociaż często te radyjka bardziej są montowane dla "szpanu" i "mody" niż do konkretnego użytku (jedzie sobie przykładowo takie czarne BMW z antenką ale ... nie odpowie Ci na zadane zapytanie).
    Drążąc temat dalej stwierdzam, że ilość tych "debili" ostatnimi czasy wzrosła i to znacznie a to z powodu ... upowszechnienia się CB przy braku wymagań związanych z "kulturą" pracy.

Wracając do tematu głównego - kolega niedawno zrobił małą próbę - próbował wywołać Policję na kan. 9 i .... efekt jak się domyślacie był żaden !
  • #22 1976480
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Dziękuję za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Nasłuch na kanale ratunkowym 9 w służbach ratunkowych jest obecnie bardzo ograniczony lub praktycznie nie prowadzony, głównie z powodu powszechnego użycia telefonów komórkowych oraz problemów z kulturą użytkowników CB, którzy często zakłócają transmisje. W niektórych jednostkach, np. Ochotniczej Straży Pożarnej w Istebnej, nasłuch na kanale 9 jest nadal aktywny i wykorzystywany do komunikacji lokalnej, zwłaszcza w rejonach o słabym zasięgu telefonii komórkowej. W większych miastach, takich jak Ełk, policja i straż miejska korzystają z radiotelefonów na pasmach VHF (np. 172,725 MHz dla policji w Ełku), a CB jest rzadziej używane do oficjalnej łączności. W sytuacjach awaryjnych i klęsk żywiołowych, gdy sieci komórkowe zawodzą, łączność bezpośrednia przez CB może być niezawodną alternatywą. Dyskusja porusza także kwestie technologii trankingowych i GSM, wskazując na ich ograniczenia w warunkach awaryjnych. Pomimo spadku oficjalnego nasłuchu na kanale 9, popularność CB rośnie, a użytkownicy coraz częściej montują anteny CB w pojazdach, co może sugerować potencjalny powrót do aktywnego nasłuchu w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA