logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie mikrokontrolera P89C51RC2 - jaki programator i software?

Pocieszny 25 Lut 2005 10:07 1404 7
REKLAMA
  • #1 1263762
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    P89C51RC2
    czym takie coś można zaprogramować?
    Czy podejdzie programator do zwykłych 8051?
    Jakiego softu użyć? Bascom pewnie nie da rady. Szukam jakiegoś programu w którym można pisać w C, pascalu albo basicu, na assemblerze marnie się znam. Potrzebuję obsłużyć wewnętrzny flash, porty I/O, transmisję rs232 do kompa i 2 timerki.

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1263871
    q_ba
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Pisać/kompilować można w Keil'u - pozwala pisać w C i Asemblerze. Ze strony producenta http://www.keil.com/ można pobrać wersję ewaluacyjną tego środowiska. Ich kompilator obsługuje P89C51RC2.
  • REKLAMA
  • #3 1263953
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Programator może być taki sam jako do Atmela 8051?
  • #4 1264557
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    q_ba, pomiedzy kompilatorem a programatorem jest pewna mała róznica i gość się pyta nie o kompilację tylko programowanie.

zenobiusz, piszesz bzdury (8051 ma pamięć zewnetrzną).
    Algorytm programowania p89c51rc2 (RÓWNOLEGŁEGO) jest całkowicie odmienny od algorytmów at89c5x. Philips nie udostępnił tego algorytmu w sieci sugerując stosowanie profesjonalnych programatorów ktore ten procesor programują lub ISP który to algorytm jest dostepny w sieci.
    Firma dla której kiedyś wykonywałem zlecenie dostała ten algorytm od Philipsa pod warunkiem nie udostepniania go innym podmiotom (pisemne oświadczenie). Mam ten algorytm ale tez na tej samej zasadzie nie mogę go udostepnic.
    Dlatego czarno widzę inny sposób programowania tego procesora jak przez zakup programatora z algorytmem na ten procek.
  • #5 1264613
    q_ba
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    "Szukam jakiegoś programu w którym można pisać w , pascalu albo basicu, na assemblerze marnie się znam." - moja odpowiedź tyczyła się tego. Na temat programatora się nie wypowiadałem.
  • REKLAMA
  • #6 1273691
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Jeśli chodzi o programator 8051 - rzeczywiście palnąłem głupotę:-/

Poda mi ktoś namiary na jakiś programator do tych procków Philipsa?
  • #7 1274668
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    zenobeusz

ciekawe dlaczego tak sie upierasz przy tym procesorze?.
    Ale powracając do tematu, w tej firmie takich programatorów było potrzeba nawet kilkanaście (a ich cena była spora) więc zaproponowali mi zrobienie takowego. Ponieważ na jeden typ procesora to mi było wstyd robić więc zrobiłem na wiecej. Firma zrobiła projekt płyty ja oprogramowanie i z tego zostało mi w domu parę płyt programatorów. Gdybyś dalej był tym zainteresowany komunikuj sie ze mną na PV ale najlepiej przez GG.
    Program do programatora nie chodzi pod XP tylko do Win 98.
    A jeśli chcesz kupić profesjonalny programator to udaj się do najblizszego Empiku i poszukaj w czasopismach o elektronice reklam firm produkujących programatory, zapisz telefon lub mail i spytaj się czy ich programator programuje Twoje procki, a potem to tylko łap się za kieszeń
  • REKLAMA
  • #8 1280121
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Szukam mikrokontrolera który ma dużego flasha, bo muszę w nim zapisać dużo danych.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrokontroler P89C51RC2 można programować za pomocą środowiska Keil, które obsługuje język C oraz asembler i posiada wersję ewaluacyjną dostępną na stronie producenta. Programatory do standardowych 8051 nie są kompatybilne z P89C51RC2 ze względu na odmienny, równoległy algorytm programowania tego układu, który nie jest publicznie udostępniony przez Philipsa. Programowanie wymaga specjalistycznego programatora z dedykowanym algorytmem lub programowania in-system (ISP). Dostępne są profesjonalne programatory, jednak ich cena jest wysoka. Alternatywnie można rozważyć wykonanie własnego programatora, choć oprogramowanie do niego może działać tylko pod starszymi systemami, np. Windows 98. W kwestii języków programowania, Bascom może nie obsługiwać tego mikrokontrolera, dlatego zalecane jest użycie Keil C. P89C51RC2 umożliwia obsługę wewnętrznej pamięci flash, portów I/O, transmisji RS232 oraz timerów, co odpowiada wymaganiom użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA