logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie anteny kier. do radia sam. blisko nadajnika UKF

sprey 25 Lut 2005 11:11 1152 2
REKLAMA
  • #1 1263928
    sprey
    Poziom 11  
    Witam,

mam trochę nietypową sprawę. Muszę podłączyć antenę kierunkową do radia samochodowego znajdującego się blisko anteny nadawczej nadającej 150W ERP. Różnica częstotliwości pomiędzy sygnałem do odbioru a nadawanym jest 4,3MHz więc nie jest źle, największym problemem może być tylko ta moc. Mam więc pytanko jak to zrealizować. Jaką antenę podłączyć? Nie może być zbyt duża bo nie ma miejsca, max. 0,5 metra, czy kupić jakiś wzmacniacz? najlepiej z regulacją wzmocnienia żeby znaleść punkt w którym się przesterowuje. Jakiego użyć kabla? W tej chwili to wszystko działa na normalnej antenie samochodowej, ale odbiór nie jest zbyt czysty. Antena odbiorcza od nadawczej jest w odległości 4m.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1264072
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę że żaden wzmacniacz nie wchodzi w rachubę, zatka się. Tylko antena o bardzo dobrej kierunkowej charakterystyce i odbiornik o bardzo dobrej głowicy. Na zakres tv można kupić zwrotnice strojone ale nie słyszałem o takich na zakres UKFu. W grę wchodzą tylko własne konstrukcje. Warto by porozmawiać z krótkofalowcami, oni temat anten mają opanowany do perfekcji. Zastanawiam się jaki sens ma antena kierunkowa do radioodtwarzacza samochodowego ? Chyba że używasz takiego w domu. A konstrukcje o których piszę nie są proste i tanie bo takiego rozwiązania gotowego nie znajdziesz.

SławeK
  • #3 1264223
    sprey
    Poziom 11  
    Radio samochodowe używam dlatego że normalne się właśnie zatykało., a samochodowe są bardzo selektywne. Aha no i oczywiście nie mam tych anten w domu tylko na wieży - chciałbym jeszcze kiedyś mieć dzieci :))))

Pozdrawiam
REKLAMA