logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – jednoczesne odtwarzanie dźwięku na AC97 i Sound Blaster Live 5.1

grabber 25 Lut 2005 12:50 2285 6
REKLAMA
  • #1 1264209
    grabber
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam... Mam pytanie: Posiadam 2 karty muzyczne (jedna zintegrowana AC97 a druga Sound Blaster Live 5.1) Jak zrobić w Windows XP by dźwięk np. podczas oglądania filmu byl odtawarzany z 2 kart a nie tylko z jednej...
    Przeniesiono z Komputery Hardware ( TJT )
  • REKLAMA
  • #2 1265191
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Pierwszą rzeczą jaką powinneś zrobić to uaktywnić zintegrowana karte w biosie (zazwyczaj gdy mamy 2 karty to jedna z nich jest nieaktywna)
  • REKLAMA
  • #3 1265304
    Alberto86
    Poziom 14  
    Problem w tym ,że Windows nie obsłuży jednocześnie dwóch kontolerów dźwięku i skończy się na konflikcie sprzętowym. Korzystanie jednocześnie z dwóch kart muzycznych jest mozliwe pod Linuxem. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1265358
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    => Alberto86 Windows obsłuży dwie karty muzyczne tylę że nie jest możliwe słuchania tegosamego na obydwu na raz (chyba że zrobi się kabelek line out z jednej do line in do drugiej)
    Ale w windowsie ustawi się jedną kartę jako domyślną a w innym programie (np winamp)ustawi się drugą.
    Czasami mogą byś konflikty sprzętowe z wykorzystywanymi zasobami (ale zmieniając przerwania lub wyłaczając zbędne urządzenia np drugi niewykorzystany port midi)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic224991.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186906.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic133052.html
  • REKLAMA
  • #5 1265490
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Niektóre windows'owe programy do miksowania muzyki wykorzystują dwie (lub więcej) karty muzyczne, więc jest to jak najbardziej możliwe.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #6 1266145
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam, ja tak mam, na jednej karcie mam ustawionego winampa, i do winampa mam girdera podpiętego, a druga, to ogólnie komp - filmy, gry.....
    Jest takie programik - BMP Studio - wykorzystuje on dwie karty muzyczne, służy on do, hm, do obsługi radia, podkłady, dwa playery, itd. No, ale to niebardzo odpowiada na twoje pytanie, a więc:
    Szykałem, parę razy, czy da się zrobić, żeby ten sam dźwięk leciał, z dwóch kart dźwiękowych, ale szczerze mówiąc nie potkałem się z tym jeszcze, ale co za problem, problemy są matkami wynalazków, sam osobiście się na programowaniu nie znam, ale jeżeli ty byś się znał, to spróbuj napisac jakiegoś drivera, który by wysyłał ten sam sygnał, do dwóch kart, a może już coś takiego w necie istnieje?? www.google.pl - może ty znajdziesz, mi się nie udało
  • #7 1978291
    grabber
    Poziom 11  
    Tak więc ogólnie problem jest rozwiązany: Windows obsługuje 2 i więcej karty muzyczne choć mogą występować pomiędzy nimi konflikty sprzętowe... Natomiast to o co chodziło głównie w tym temacie to nie da się w normalny sposób zrobić by odtwarzał system to samo źródło na obu kartach na raz...
    Tak więc uważam że temat skończony

Moderowany przez jankolo:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam.
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP możliwe jest zainstalowanie i obsługa dwóch kart dźwiękowych jednocześnie, np. zintegrowanej AC97 oraz Sound Blaster Live 5.1, jednak system nie umożliwia natywnego odtwarzania tego samego dźwięku jednocześnie na obu kartach. Aby obie karty działały, należy upewnić się, że zintegrowana karta jest aktywna w BIOS-ie. Windows może obsługiwać dwie karty, ale odtwarzanie dźwięku na obu jednocześnie wymaga specjalnych rozwiązań, takich jak przesłanie sygnału z jednej karty do drugiej przez kabel line out-line in lub użycie programów do miksowania dźwięku, które potrafią wykorzystywać wiele kart. Mogą wystąpić konflikty sprzętowe związane z zasobami systemowymi, które można próbować rozwiązać przez zmianę przerwań lub wyłączanie nieużywanych urządzeń. Pod Linuxem obsługa wielu kart dźwiękowych i ich jednoczesne wykorzystanie jest bardziej naturalna. Nie znaleziono standardowego, prostego sposobu na równoczesne odtwarzanie tego samego źródła dźwięku na dwóch kartach w Windows XP bez dodatkowego oprogramowania lub sprzętowych połączeń. Temat uznano za zamknięty z konkluzją, że system obsługuje wiele kart, ale nie odtwarza jednocześnie tego samego dźwięku na obu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA