logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie w C/C++ w Windows aplikacji pod Linuxa

pawel-jwe 25 Kwi 2013 20:20 1908 3
REKLAMA
  • #1 12239362
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Witam
    Mam okazję popracować przy pewnym projekcie, gdzie moje zadanie skupi się głównie przy napisaniu aplikacji pod Linuxa (przy okazji mogę trochę zarobić). Jeśli chodzi o programowanie to problemu nie ma, pisałem dość dużo i w różnych językach.
    Natomiast od zawsze działam na Windows'ie i tu jest problem i moje główne pytanie, czy jest możliwość pisania i kompilowania aplikacji w systemie Windows, która miała by działać pod Linuxem? Było by to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Instalacja Linuxa na laptopie odpada bo muszę mieć Win. na bieżąco do innych aplikacji, dwa systemy na raz na dysku, Win.+Linux też odpadają.
    Myślałem też nad zainstalowaniem Ubuntu na pamięci pendrive i programowaniem już w Ubuntu, ale próby takiego rozwiązania ukazały problem z "BRUB Loading Stage" który wyrzucał błąd bez pendrive i uniemożliwiał włączenie Win.
    W najgorszym wypadku będę zmuszony kupić drugiego laptopa (jakaś używka za kilka stówek).
    Jestem otwarty na jakieś inne rozwiązania, im prostsze tym lepiej.
    PS. Nie jestem pewny czy to dobry dział, w razie co proszę o przeniesienie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12239704
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    speedy9 napisał:
    wirtualną maszynę

Super, dzięki za podpowiedź, całkiem zapomniałem o wirtualnej maszynie.

Ciekawi mnie tylko czy ktoś kiedyś spotkał się z pisaniem i kompilowaniem aplikacji w systemie Windows, która miała by działać pod Linuxem?
REKLAMA