logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować tapicerkę drzwi i konsolę w Fabii Classic?

Tom_K 25 Lut 2005 16:05 11083 14
  • #1 1264752
    Tom_K
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Przymierzam sie do zamontowania centralnego zamka w fabii. Nie wiem jednak jak zdemntować tapicerke drzwi i konsole deski rozdzielczej (dzieś tam chcę ukryc centralkę).Problem może błachy ale nie sztuka coś uszkodzić dlatego wole się czegoś dowiedzieć. Gzie najlepiej podłączyć zasilanie centralki? Jeszcze jedno: czy kupić zestaw uniwersalny zamka czy typowy do fabii?
  • #3 1658394
    bos30
    Poziom 11  
    możesz z powodzeniem zamontować zestaw uniwersalny ja taki założyłem i pracuje bez żadnych problemów.Kupiłem go na allegro za 54 zł firmy TESOR. Co to za firma nie wiem ale zamek działa
  • #4 1658641
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Jeśli juz sie zdecydujesz na c z uniwersalny ,to kup taki zeby chociaż miał blachy montazowe pod dany typ samochodu,w przeciwnym razie,bedziesz miał spory problem by to zamontowac w Fabi.Sterownik umiesc pod kierownicą ,tam tez znajdziesz zasilanie. I jeszcze jedno,nie wierze w c z za 54 zł,zbyt długo to on na pewno nie bedzie działał i nikt na to nie da gwarancji.
  • #5 1658966
    bos30
    Poziom 11  
    na razie działa od lutego w przeciwieństwie do "fabrycznego" który po 12 miesiącach miałem do wyrzucenia został mi tylko sterownik bo to serwis naprawił a na siłowniki podobno gwarancja trwa 12 m-cy (mineło 12 i chyba tydzień) w serwisie za nowe zaśpiewali mi 100 za sztuke więc nawet co półroku jakbym wymieniał to i tak jestem do przodu .Z założeniem siłowników w fabii nie miałem żadnych problemów wystarczą tylko dobre kominerki i nożyce do blachy , no i oczywiście jakiś przymiar.
  • #6 1659003
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    a poco ci nożyce do blachy jak tak byś robił klijentowi to byś długo nie narobił
  • #7 1659557
    bos30
    Poziom 11  
    Ustalmy die sprawy.
    1-nie zajmuje się zawodowo montażem centralnych zamków , alarmów itp.
    2-nożycami do blach bardzo fajnie przycina się płaskowniki załączone do zestawu można inaczej ale tak jest najszybciej
  • #8 1663049
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Około 170zł kosztuje komplet c z do fabi.Są to uniwersalne siłowniki przystosowane do moztażu w fabi.produkcji krajowej,dwa lata gwarancji.Montuje sie bardzo przyjemnie,bez zadnego wycinania blach.Pozdrawiam.
  • #9 1670085
    banan25
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    zamek za 54 zł sprawdzi się napewno dużo ich zamontowałem i 3 lat z żadnym nie miałem problemu zasilanie znajdziesz pod kierownicą jedy problem jaki będziesz miał to przednie drzwi trzeba trochę pokombinować żeby znaść miejsce do zamontowania siłownika tapicerkę zdemontujesz ściągając podłokietniki na wcisk przód i tył pod spodem są śruby pozostałe są na plastikowe korki jak będziesz miał pytania to pisz
  • #10 1702930
    Tom_K
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Banan naprowadź mnie bardziej na punkt zasilania. Rozumiem że trzeba odkręcić plastikową obudowę pod kierownicą ale pod który przewód sie podpjąć? I jeszcze jedno-jak zdjąć plastiki na słupkach żeby ich nie połamać. Niedawno próbowałem i myślałem że mnie szlag trafi.
  • #11 2431353
    jan_man
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    przykleje sie do postu napisanego przez Tom_K mam w polowie ten sam problem a nie widze odpowiedzi na czesc jego pytania
    Otoz moze ktos opisze w jaki sposob zdjac tapicerke do tylnych prawych drzwi.
    bardzo czesto zdarza mi sie ostatnio ze centralny zamek nie steruje zamkiem prawych tylnych. nieraz wlos deba mi stawal jak po powrocie do skody fabi otworzylem te drzwi w przypadku gdy wszystkie inne byly zaryglowane
    moze jest to sprawa zatarcia sie jakiegos elementu?
    chce to sprawdzic ale do tego potrzebuje sciagnac tapicerke
    a moze inne sugestie w temacie zawodnego dzialania zamka centralnego?
  • #12 2431417
    piter_ok1
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Co do ściągania tapicerek:
    najpierw trzeba ściągnąć przednią część podłokietnika, delikatnie podważyć płaskim tępym śróbokrętem będzie widać dwa uszka które trzymaja się o dolna część podważyć je do góry jak zrobi sie szpara około 2 cm to wtedy pociągnąć tylną część podłokietnika do przodu i nam zejdzie pod tym są śróby na krzyżaka które trzeba odkręcić. Zaślepke przy klamce otwierania podważamy cienkim śróbokrętem od strony klamki jest jeden ząbek ale strasznie delikatny trzeba uważać na niego. Podnią jest jedna śróbka na torksa 15. klamke szyby ściągamy pociągając to kółko między nią a tapicerką w przeciwna strone niz korbka. W tylnych drzwiach byłoby na tyle pozostało targać tapicerke do siebie zaczynając od dołu, jak już wszystkie zaczepy puszczą to żeby ściągnąć góre przy listwie zgarniającej najlepiej pomóc sobie szerokim śróbokrętem (od wewnątrz). W przednich drzwiach jeszcze są śróbki na obwodzie tapicerki, widac je na zewnątrz dwie z przodu i trzy na dole. I tyle. Co plastików na słupkach to powinno sie zacząć od góry ściągając ten jasny i mocowanie pasa, zatrzaski trzymające te plastiki są metalowe i strasznie upierdliwe znajdują się na środku chyba trzy na całej długości najlepiej włożyć śróbokręt pod plastik i wyczuć miejsce mocowania i podważyć go.
    Co do zasilania centralki po zdemontowaniu całej tej półki pod kierownicą (chyba z 8 torksów-jeden jest pod zaślepką-takim płaskim plastikiem pod zegarami trzeba go pociągnąć do siebie). Zasilanie głowne zaciski na śróbke 6mm są pod głównym wzmocnieniem deski- patrząc poziomo na wysokości lewej kratki nawiewu widac w głębi gróbe czerwone kable dochodzące pod taką czarną zaślepke z otworkami tam najlepiej sie podłączyć- tylko przez bezpiecznik.
  • #13 2431440
    jan_man
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    ok dzieki - bede probowal ale dzis niedziela to sie nie zabieram-- i chyba -- jesli mowisz o delikatnym zatrzasku to trzeba poczekac az bedzie cieplo
    na mrozie qrcze moze pewnie peknac
    dam znac jak obadam co i jak
  • #14 2446315
    wojtekpa
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Poszukaj na forum instrukcji jak zamontowac fabryczny alarm typ BKA 400 002 jest wszystko opisane co i do czego. Oczywicie nie proponuje jego zakupu za drogi okolo 800 zl.
  • #15 5268987
    jackass1980
    Poziom 1  
    ZAMOWILEM CENTRALNY ZAMEK DO FABII I OKAZALO SIĘ ŻE BRAK INSTRUKCJI MONTAZU. CZY MA KTOS MOZE COS TAKIEGO ABY MI PRZESLAC?? BYLBYM BARDZO WDZIECZNY!!

Regulamin, p.10.9. Proszę poprawić post! [MS]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu tapicerki drzwi i konsoli deski rozdzielczej w Skodzie Fabii Classic w celu montażu centralnego zamka. Tapicerkę drzwi demontuje się przez ściągnięcie podłokietników (przód i tył) oraz odkręcenie śrub ukrytych pod plastikowymi zaślepkami i pod podłokietnikami. Klamkę otwiera się, delikatnie podważając zatrzaski i odkręcając śrubę torx 15. Tapicerkę należy odciągać zaczynając od dołu, pomagając sobie szerokim śrubokrętem przy listwie zgarniającej. Plastiki na słupkach są delikatne i najlepiej zdejmować je w cieple, aby uniknąć pęknięć. Zasilanie centralki centralnego zamka najlepiej podłączyć pod plastikową obudowę pod kierownicą, gdzie znajdują się odpowiednie przewody. W kwestii wyboru zestawu centralnego zamka, można zastosować zestaw uniwersalny, najlepiej z blachami montażowymi dedykowanymi do Fabii, co ułatwia instalację. Koszt zestawu uniwersalnego waha się od około 54 zł (np. firmy TESOR) do około 170 zł za zestaw krajowy z dwuletnią gwarancją i siłownikami przystosowanymi do Fabii. Montaż siłowników wymaga precyzji, ale niekoniecznie wycinania blach. Problemy z centralnym zamkiem, np. niedziałanie zamka w tylnych drzwiach, mogą wynikać z zatarcia elementów i wymagają demontażu tapicerki do diagnostyki. Dodatkowo, na forum dostępne są instrukcje montażu fabrycznego alarmu BKA 400 002, jednak jest on droższy (około 800 zł).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA