logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RL33EAMS1/XEO - Błąd rd, nie włącza się po wzroście temperatury

poloter 26 Kwi 2013 14:32 4812 2
REKLAMA
  • #1 12241582
    poloter
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów. Zakładam nowy temat gdyż nie znalazłem odpowiedzi w postach wcześniejszych. Posiadam lodówkę Samsung RL33EAMS1/XEO. Lodówka mrozi do oczekiwanej temperatury 5 i -18 i gdy prawdopodobnie podniesie się temperatura w środku nie może się załączyć ponownie, wyskakuje błąd rd. Po rozkręceniu można zauważyć iż wentylator chodzi klapka również, na nagrzewnicy nie widać lodu. Podejrzewam któryś z czujników lub moduł sterujący. Może ktoś bardziej obeznany doradzi mi co może być przyczyną.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12245830
    zibi1971
    Specjalista AGD
    Ocena: 1118
    witam
    z serwisów-ki do tego modelu cytuję:
    ,,Awaria przekaźnika
    drzwiczek wentylacyjnych
    lub usterka silnika,
    przełącznika
    magnetycznego sprężyny
    drzwiczek wentylacyjnych
    lub magnesu
    Nie wykryto magnetycznego
    przełącznika sprężyny po 1
    minucie pracy ,,
    Chodzi o tzw. ,,dampera,, czyli przepustnicę do nawiewu powietrza do chłodziarki
    Rzeczywistą temperaturę jaka jest można sprawdzić odłączając na chwilę lodówkę od zasilania.
    Jeśli lodówka nie załącza się może tez być spowodowane uszkodzeniem grzałki oszraniania parownika, lodówka wtedy czeka na zakończenie etapu odszraniania
  • #3 12317339
    poloter
    Poziom 2  
    Lodówkę już mam dobrą. Chcąc aby szybko zaczęła działać poprawnie zadzwoniłem do autoryzowanego serwisu Samsunga z okolicy był najbliżej serwis w Sosnowcu ul. Jaśminowa. Technik przyjechał po dwóch dniach trochę pogrzebał stwierdził że to może będą czujniki a może elektronika, może mi wymienić czujnik temperatury za który zapłacę teraz 250 zł ale nie daje mi gwarancji że ów czujnik będzie działał. Gdyby nie działał to może jeszcze wymienić całą elektronikę (koszt ponad 400 zł) ale też nie daje gwarancji że to będzie to bo w sumie na jego "fachową " diagnozę wszystko jest w porządku. Gdy stwierdziłem że gdy wydam ponad 600 zł za naprawę i lodówka mi może dalej nie działać Pan zaproponował abym przywiózł do nich lodówkę na serwis to ją tam spróbują naprawić. Teraz skasował mnie za dojazd 60zł (8 km).
    Już miałem im zawieść lodówkę ale postanowiłem sam troszkę poszperać. Okazało się że powodem awarii była niesprawna wtyczka po jej wymianie wszystko jest ok.

Pozdrawiam :)
    Moderowany przez mrhari:

edytowałem.

REKLAMA