Witam. Uprzejmie proszę szanownych kolegów o podpowiedź co do słynnej klapki przepustnicy zimnego powietrza do komory chłodziarki lodówki RL 33 EAMS. Otóz padła w owej lodówce grzałka. Zdemontowałem wszystko jak należy. Załozyłem nową grzałkę i uruchomiłem lodówkę. Lodówka sobie zagra przy uruchomieniu. Włączy agregat i wiatrak. Obraca klapką sterowania nadmuchu kilka razy i wyświetla błąd rd. Błąd ten oznacza brak sygnału położenia klapki pomimo podania napięcia na silnik jej obrotu. Napięcie jest i silnik jest sprawny bo owa klapka obraca się. Podpowiedzcie proszę czy mógł uszkodzić się jakiś czujnik jej położenia ? Jak to można sprawdzić i czy można naprawić ? Jedyną rzeczą jaką podejrzewam to że gdzieś jest ten czujnik w module silnika i albo wypadł magnes czy też cokolwiek innego lub przetwornik (kontraktron) bo demontaż obudowy parownika mógł spowodować jakieś przesunięcie elementów w tym module silnika z powodu poruszenia tym elementem podczas demontażu. Prośba o podpowiedź jak to zdemontować i sprawdzić bo to podejrzewam.
Pozdrawiam Jacek.
Pozdrawiam Jacek.