logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja DVB-T i brak sygnału na jednym z telewizorów

tomekzc1 26 Kwi 2013 18:02 3105 8
REKLAMA
  • #1 12242197
    tomekzc1
    Poziom 9  
    Witam. Od niedawna mam pewien problem z odbiorem telewizji naziemnej. Otóż mieszkam w bloku. Na dachu jest antena zbiorcza. Wszystko do tej pory było ok. Jednak mój tv zaczął gubić sygnał (wyskakują kwadraty i rozmazuje się ekran oraz zanika głos) na kanałach MUX 2 na MUX 1 i 3 jest wszystko ok. Problem trwa od około tygodnia. Dodam, że wcześniej było wszystko ok.
    Ponadto mam w domu drugi TV, który jest podpięty do tej samej anteny zbiorczej (mam w ścianie puszkę z 2 wyjściami na antenę) i tam problem nie występuje. Szczególnie dziwne jest to, że podpinając kabel antenowy, który jest normalnie podpięty do "wadliwego tv", do mojego drugiego TV, wszystko jest ok.
    Czy to może awaria mojego TV? Wydaje się, że z kablem wszystko ok, skoro działa na drugim TV. Lecz dziwnie, że MUX 1 i 3 działają.

Mam nadzieję, że wyraziłem klarownie mój problem. Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12242701
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Czy na pewno w tej instalacji zbiorczej twój operator dostarcza sygnał cyfrowy MUX-1, 2 i 3?
  • REKLAMA
  • #3 12243339
    tomekzc1
    Poziom 9  
    Tak na pewno. Do tej pory wszystko było ok. Na drugim TV wszystkie MUX działają prawidłowo. Jakość sygnału i natężenie zawsze ponad 90. Jednak na wspomnianym "wadliwym tv" mux 2 nie działa od około tygodnia
  • #4 12244255
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    tomekzc1 napisał:
    Jednak mój tv zaczął gubić sygnał (wyskakują kwadraty i rozmazuje się ekran oraz zanika głos) na kanałach MUX 2 na MUX 1 i 2 jest wszystko ok
    Na jakim MUX masz problemy bo w tym zdaniu sobie sam zaprzeczasz. Z tego co piszesz dalej wyglądało by że masz coś nie tak z tv wygląda jak by głowica tv straciła czułość.
  • REKLAMA
  • #5 12244987
    tomekzc1
    Poziom 9  
    Mux 2. Mux 1 i 3 działają dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 12246021
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jesli jest to instalacja zbiorcza to moga występować różnice w poziomach sygnału w poszczególnych pionach( np. wystarczy że będzie więcej podłączonych tv i sygnał będzie mniejszy lub któryś tv obciąża bardziej pion; ludzie potrafią dobrze pokombinować z podłaczeniami). Twoje tv mają różną czułość głowic i dlatego drugi odbiera. Ten z którym są kłopoty podąłcz w miejsce dobrego odbioru, zobaczysz czy będzie ok.
  • #7 12246363
    tomekzc1
    Poziom 9  
    Podpinałem oba TV na przemian do różnych wejść w puszce i nic.. To samo. Podpinałem także "wadliwy tv" do wejścia a drugi w ogóle wypinałem i dalej nie działa.
  • #8 12246719
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    tomekzc1 napisał:
    Podpinałem oba TV na przemian do różnych wejść w puszce i nic..
    A co to za puszka podaj bliższe info. Mam rozumieć, że zamieniałeś tv razem z kablami przyłączeniowymi. Czy podłączasz oba tv przez rozgałęźnik, czy każdy ma swoje gniazdo w ścianie.
  • #9 12246726
    tomekzc1
    Poziom 9  
    Jest jedno gniazdo w ścianie, które opisywałem jako puszka. To gniazdo ma 2 wejścia. Kombinowałem z podłączaniem obu TV do obu wejść oraz obu tv z dwoma kablami. I tak jak opisywałem "wadliwy tv" traci zasięg na MUX 2 na obu kablach antenowych w obu wejściach. Natomiast drugi Tv działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem telewizji DVB-T na jednym z telewizorów, który traci sygnał na MUX 2, podczas gdy MUX 1 i 3 działają prawidłowo. Antena zbiorcza na dachu bloku dostarcza sygnał do dwóch telewizorów, z których jeden działa bez zarzutu. Użytkownik sprawdził kable i podłączenia, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane różnicami w czułości głowic telewizyjnych lub problemami z instalacją zbiorczą, a także zalecają dalsze testy z podłączeniem telewizora do różnych gniazd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA