logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes C202 200D - Sprawdzenie wypracowania łańcucha rozrzadu

kris28gd 28 Kwi 2013 08:14 2292 4
REKLAMA
  • #1 12246746
    kris28gd
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.Mam C-klasę 200 diesel z 97 roku z silnikiem 604910 i pompą LUCAS chciałem sprawdzić wyciągniecie łańcucha rozrządu znalazłem na tym forum schematy jak to zrobić ale napotkałem jeden jak dla mnie wielki i nie zrozumiały problem. A mianowicie ustawiłem górne znaki na obu wałkach rozrządu , wcisnąłem bolec w otwór kola wałka ssącego i pierwszej stopy rozrządu i gdy wziąłem latarkę żeby sobie zobaczyć co pokazuje podziałka na kole wału korbowego tam jej nie znalazłem, znalazłem ją na dole na krawędzi pokrywy rozrządu i miski olejowej wprawdzie jest tam przykręcona blacha z dwoma otworami jednym dużym i jednym małym ale nie widzę żadnego odnośnika do tej podziałki.Może ktoś już obrabiał taki temat to proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12246872
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 664
    Hmmm.... na moje lepiej żeby to zobaczył jakiś spec od Merca bo częstym i powszechnym zjawiskiem w takich silnikach na łańcuchach jest ich skracanie o jedno lub dwa ogniwka aby go wyciszyc i wyregulować zamiast wymienić kpl podzespół na nowy gdyż najzwyczajniej jest zużyty. A dobry zestaw rozrządu do Merca torochę kosztuje nie licząc robocizny związanej z jego wymianą.
  • REKLAMA
  • #3 12247456
    kris28gd
    Poziom 10  
    Właśnie wróciłem z garażu i dalej nic nie wiem wymontowałem koło pasowe i tam jest tylko jedno miejsce na klin bo myślałem ze jest kilka a klin jest u góry wiec wydaje mi się że jest ok
  • REKLAMA
  • #4 12248166
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    Znak jest widoczny z góry po zdjęciu koła pompy wody .
  • #5 12249399
    kris28gd
    Poziom 10  
    Tak wiem że znak jest widoczny z góry i nie wiem może się mylę ale mam wrażenie po oględzinach koła że część koła ta z podziałką jest wulkanizowana do pozostałej części i najprawdopodobniej na gorącym silniku się przesunęła.Jeśli ktoś z Was miał taki przypadek to proszę o info co dalej robić czy kupować nowe kół czy używkę i czy kola od motorów 604;605;606 są takie same może jest jakiś program gdzie to mogę sprawdzić
REKLAMA