logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy otwór w jednej kolumnie to bass reflex? Co zrobić z nierówną parą?

bar123tek 29 Kwi 2013 12:20 825 2
REKLAMA
  • #1 12251252
    bar123tek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Posiadam stare kolumny własnej roboty. W kolumnach są zamienione miejscami otwory na głośniki średnio i wysokotonowy, o takim zabiegu kiedyś już słyszałem, natomiast zdziwił mnie w jednej z kolumn otwór w kształcie prostokąta(ok. 5x15cm), w polowie wysokosci kolumny, przykryty plastikowym "grillem", czy to możliwe aby to był otwór bass reflex? A jeśli tak to dlaczego tylko w 1 kolumnie? Zostawić to tak jak jest czy lepiej wyciąć odpowiedni "klocek" i tam go wkleić aby "zamknąć" obudowę? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12251840
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    bar123tek napisał:
    czy to możliwe aby to był otwór bass reflex?

Jeśli własnej roboty to zapewne po coś wyciąłeś - ja mimo 50-tki skończonej jestem sobie w stanie przypomnieć po co wycinałem otwory w deskach 30 lat temu, jeśli ty nie potrafisz to sugeruję przesłuchać obie kolumny i ocenić czy zatkać otwór w jednej czy wykonać w drugiej...
    BTW - otwór o dużej powierzchni ale bez tunelu B/R może być otworem stratnym - w takiej sytuacji między siatkami "grilla" umieszczało się kołderkę z waty.
  • #3 12252673
    bar123tek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Źle się wypowiedziałem, kolumny dostałem od wujka, jemu ktoś je kiedyś składał, ale on też nie ma pojęcia po co ten otwór - zbytnio się tym nie interesował.
REKLAMA