Ponad miesiąc temu kupiliśmy lodówkę Electrolux en13400ax. Od początku chodziła głośno. Wypoziomowałem jak tylko się dało, ale mamy chyba krzywe podłogi i nie jest idealnie. W końcu się uspokoiła i było cicho. Od niedawna znowu zaczęła pracować głośno nie do wytrzymania. Jeśli chodzi o pracę lodówki to chodziła 25 min. stała 35. W chłodziarce tworzyły się raz zamarznięte krople wody, potem one spływały, ale wiem że to normalne. W zamrażarce było -18. Ale ostatnio wyrwała nas ze snu jak się głośno włączyła, więc wysunąłem ją na środek i zacząłem obserwować. Dotykałem z tyłu części delikatnie ale wydaję się że wszystko w porządku. Jak otwieram zamrażarkę i wyciągam szufladki to wtedy warczy, brzęczy, buczy zamykam jest ok. Ale zona mówi że po co dotykałem bo wg. niej teraz inaczej chodzi tzn. pracuje 25 min ale stoi ok 30min.[ŻONA ZAPISYWAŁA NA POCZĄTKU PRACE LODÓWKI TAK DLA ORIENTACJI], w zamrażarce było -18 teraz -20,-23. Termostat nie ruszany z pozycji 3 od początku. Mam zatem pytania;
1. Co mogło wpłynąć za zmianę pracy urządzenia i czy mogłem coś popsuć albo zruszyć z tyłu lodówki.
2. Czy można uszkodzić termostat i jaki sposób.
3. Czy z tyłu lodówki jest jakiś kabel widoczny od termostatu.
4. Czy skraplacz powinien być gorący cały z tymi żebrami.
5. Czy w zamrażarce na tych powyginanych esowato rurkach powinien tworzyć się szron, na których stoją szufladki, jak się nazywają te rurki, bo to nie parownik. Jestem laikiem bardzo młodym, to nasza pierwsza lodówka. Jeśli ktoś może odpowiedzieć mi na te pytanie to czekam .
1. Co mogło wpłynąć za zmianę pracy urządzenia i czy mogłem coś popsuć albo zruszyć z tyłu lodówki.
2. Czy można uszkodzić termostat i jaki sposób.
3. Czy z tyłu lodówki jest jakiś kabel widoczny od termostatu.
4. Czy skraplacz powinien być gorący cały z tymi żebrami.
5. Czy w zamrażarce na tych powyginanych esowato rurkach powinien tworzyć się szron, na których stoją szufladki, jak się nazywają te rurki, bo to nie parownik. Jestem laikiem bardzo młodym, to nasza pierwsza lodówka. Jeśli ktoś może odpowiedzieć mi na te pytanie to czekam .