logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośna praca lodówki Electrolux EN13400AX - co może być przyczyną?

matek481 29 Kwi 2013 18:19 3696 6
REKLAMA
  • #1 12252496
    matek481
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ponad miesiąc temu kupiliśmy lodówkę Electrolux en13400ax. Od początku chodziła głośno. Wypoziomowałem jak tylko się dało, ale mamy chyba krzywe podłogi i nie jest idealnie. W końcu się uspokoiła i było cicho. Od niedawna znowu zaczęła pracować głośno nie do wytrzymania. Jeśli chodzi o pracę lodówki to chodziła 25 min. stała 35. W chłodziarce tworzyły się raz zamarznięte krople wody, potem one spływały, ale wiem że to normalne. W zamrażarce było -18. Ale ostatnio wyrwała nas ze snu jak się głośno włączyła, więc wysunąłem ją na środek i zacząłem obserwować. Dotykałem z tyłu części delikatnie ale wydaję się że wszystko w porządku. Jak otwieram zamrażarkę i wyciągam szufladki to wtedy warczy, brzęczy, buczy zamykam jest ok. Ale zona mówi że po co dotykałem bo wg. niej teraz inaczej chodzi tzn. pracuje 25 min ale stoi ok 30min.[ŻONA ZAPISYWAŁA NA POCZĄTKU PRACE LODÓWKI TAK DLA ORIENTACJI], w zamrażarce było -18 teraz -20,-23. Termostat nie ruszany z pozycji 3 od początku. Mam zatem pytania;
    1. Co mogło wpłynąć za zmianę pracy urządzenia i czy mogłem coś popsuć albo zruszyć z tyłu lodówki.
    2. Czy można uszkodzić termostat i jaki sposób.
    3. Czy z tyłu lodówki jest jakiś kabel widoczny od termostatu.
    4. Czy skraplacz powinien być gorący cały z tymi żebrami.
    5. Czy w zamrażarce na tych powyginanych esowato rurkach powinien tworzyć się szron, na których stoją szufladki, jak się nazywają te rurki, bo to nie parownik. Jestem laikiem bardzo młodym, to nasza pierwsza lodówka. Jeśli ktoś może odpowiedzieć mi na te pytanie to czekam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12259333
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 344
    Coś za dużo tych pytań jak na niby 1 usterkę ,czs włączeń i wyłączeń przwidłowy ,skraplacz z tyłu ma byc ciepły jak lodówka chodzi a potem stygnie temp. też ok nic nie zepsułeś.Na rurkach w zamrażarce będzie szron.co do głośnej pracy trzeba zobaczyć czy rurki z tylu nie dotykają ściany lub innych elementów ,dopuszczalne jest przelewanie plynu w srodku. sprawdż czy sprężarka nie jest luzna .
  • REKLAMA
  • #3 12259670
    matek481
    Poziom 2  
    no własnie sprezarka która to jest czy to ten duzy baniak,czytałem na internecie ale juz mam mętlik w głowie,sprezarka to to samo co agregat i kompresor

Dodano po 7 [minuty]:

te pytnia zadałem bo z tyłu lodowki sa jakieś rurki ,a ja nie wiem od czego ,szukałem na inernecie informcji na temat budowy lodowki ale sa mało szczegółowe .Gdzie moge znależc dokładny opis lodowki i zamrazarki z czego sie składa nazwy poszczególnych części,itd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12259789
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Powiedzmy że agregat to inaczej układ chłodniczy. Sprężarka i kompresor to to samo - w lodówkach jest to zwykle czarna bańka z tyłu.
    Trochę podstaw by się przydało:
    http://iceone.pl/chodnictwo/44/63.html
    Tak jak kolega wyżej radzi - sprawdź czy coś nie jest luźne lub rurka nie dotyka do innej rurki lub obudowy. Tylko nic nie urwij ani nie połam, bo będzie spory wydatek.
  • REKLAMA
  • #5 12259889
    matek481
    Poziom 2  
    ok dzieki,rzeczywiscie bede musiał sie dokształcic w tej dziedzinie
  • Pomocny post
    #6 12259922
    Monterek 1969
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Raczej wszystko jest ok.Niestety nowy czynnik chłodniczy pracuje głośno.Jest to normalne działanie chłodziarki,chociaż wiele osób narzeka na odgłosy wydawane przy wtrysku czynnika.Jeśli to nie są drżące rurki jak sugerowali poprzednicy to pozostaje się przyzwyczaić do takiej pracy.
  • #7 12260013
    matek481
    Poziom 2  
    lodówka sie znów uspokoila ,wszystko wróciło do normy ,i temp. i czas ,może potrzebuje czasu ,bo słyszałem że na poczatku przewaznie chodzą głosnoZ tego co zaobserwowalem to zaczynam winić podłoge -mamy panele,ktore niedawno kładliśmy i jak chodzimy to troche sie uginaja i może to wpływa na prace lodowki,poczekamy .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośną pracą lodówki Electrolux EN13400AX, która od początku użytkowania wydawała niepokojące dźwięki. Po wypoziomowaniu lodówki i pewnym czasie pracy, hałas ustąpił, ale później powrócił. Użytkownik zauważył, że dźwięki nasilają się przy otwieraniu zamrażarki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie, czy rurki z tyłu lodówki nie dotykają innych elementów oraz czy sprężarka (agregat) nie jest luźna. Wskazano również, że nowoczesne czynniki chłodnicze mogą pracować głośniej, co jest normalne. Użytkownik zauważył, że podłoga może wpływać na hałas, ponieważ panele są nowe i mogą się uginać. Po pewnym czasie lodówka wróciła do normalnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA