logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WYŁĄCZNIK KOMPUTERA - jak skonstruować i zaprogramować

zed93 01 Maj 2013 18:06 1692 7
REKLAMA
  • #1 12259762
    zed93
    Poziom 10  
    Witam, bardzo często używam komputera do oglądania filmów. Chciałbym zrobić "magiczne urządzenie" najlepiej bezprzewodowe, które zaprogramowane po naciśnięciu wykona procedurę wyłączenia komputera. Nie chodzi mi tutaj o metodę "wyciągnij kabel z prądu", tylko bezpieczne wyłączenie. Z napisaniem programu raczej sobie poradzę, chodzi mi o urządzenie, które ten program włączy.
  • REKLAMA
  • #2 12259881
    Szaman7
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Tutaj

Trzeba być naprawdę leniem, żeby wyłączać komputer na odległość :E
  • REKLAMA
  • #3 12259903
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    zed93 napisał:
    jak skonstrułować

Co zrobić?

Zależy w jakim programie puszczasz sobie film, poszukaj opcji automatycznego wyłączenia/hibernacji/itd po zakończeniu filmu. Nawet Media Player Classic to ma.

Ewentualnie bluetooth w komputerze + sterowanie z telefonu. Zdanie wyłączasz po prostu.
  • REKLAMA
  • #5 12259931
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    d750 napisał:
    Po naciśnięciu guzika power komputer się wyłącza

Jeden się hibernuje, drugi wyłącza, trzeci nic nie robi. Ciekawe, czy wiesz dlaczego...
  • REKLAMA
  • #7 12260778
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    Program:
    Czasowy Wyłącznik Komputera
    Wszystko tam ustawisz, co ma robić, co wyłączyć, kiedy.....
  • #8 12261014
    zed93
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    Program:
    Czasowy Wyłącznik Komputera

Korzystam z tego programu, ale problem polega na tym, że muszę przewidzieć kiedy skończę oglądać, po prostu już kilka razy miałem taki przypadek, że budziłem się o 3 w nocy, a komp śmiga w najlepsze i w takim momencie (zależy od stanu w którym poszedłem spać) zamiast wstać i go wyłączyć, po prostu próbowałem zasnąć mimo cudownego dźwięku wentylatorów. Możecie nazwać mnie leniem, ale ile wynalazków powstało właśnie przez lenistwo... :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie bezprzewodowego urządzenia, które umożliwi bezpieczne wyłączenie komputera po naciśnięciu przycisku. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wykorzystanie opcji automatycznego wyłączenia w odtwarzaczach multimedialnych, takich jak Media Player Classic, oraz zastosowanie sterowników, które mogą zwierać przewody od przycisku zasilania. Wskazano również na możliwość użycia Bluetooth do zdalnego sterowania komputerem. Użytkownik zauważył, że istnieją programy do czasowego wyłączania komputera, ale nie zawsze są one skuteczne, co prowadzi do sytuacji, w których komputer pozostaje włączony przez dłuższy czas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA