logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór grzejnika do mieszkania: aluminiowy czy stalowy? Termostat i zawór?

radifumi 03 Maj 2013 21:48 2670 7
REKLAMA
  • #1 12268824
    radifumi
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Mam stary żeliwny grzejnik 7 żeberek i chciałbym go zmienić na nowszy.Jaki mi polecacie aluminiowy czy stalowy?.Jaka długość jeśli byłby stalowy.Jaki dobry termostat i zawór do tego?
  • REKLAMA
  • #2 12268858
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Najlepsze są stalowy płytowe grzejniki z radiatorami, wielkość dobiera się według potrzebnej mocy, jeśli chodzi o termostaty i zawory to polecam danfoss'a. Co do mocy to myśle że taki o wysokości 60 cm i długości 1 metra wystarczy z nawiązką;)
  • REKLAMA
  • #3 12269217
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    W0jtek92 napisał:
    Najlepsze są stalowy płytowe grzejniki z radiatorami, wielkość dobiera się według potrzebnej mocy, jeśli chodzi o termostaty i zawory to polecam danfoss'a. Co do mocy to myśle że taki o wysokości 60 cm i długości 1 metra wystarczy z nawiązką;)

Jedno, dwu, trzy, czy czteropłytowy? :p Nie wiesz jakiej wielkości są żeberka więc nie wiesz jaką mają moc.
    radifumi napisał:
    Mam stary żeliwny grzejnik 7 żeberek i chciałbym go zmienić na nowszy.Jaki mi polecacie aluminiowy czy stalowy?.Jaka długość jeśli byłby stalowy.Jaki dobry termostat i zawór do tego?

Jak chcesz wymieniać grzejnik żeberkowy, to szukaj grzejników modernizacyjnych. Mają rozstaw przyłączy taki sam jak żeberka. Mają je w ofercie wszyscy poważni producenci. Purmo, Vogel & Noot (produkowane w Wałczu). Zawory i głowice Herz albo Honeywell.
    Jeśli mamy podać wymiary, musimy znać wymiary żeberek, albo zapotrzebowanie na ciepło i parametry instalacji co.
  • REKLAMA
  • #4 12271298
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Ocena: 231
    Masz grzejnik mocy ok 1050W i długosci ok 70 cm + przyłacze. Zamien jak tu słusznie moj przedmowca zaznaczył na grzejnik modernizacyjny (zamienny C 22/555x700) moc w tych samych parametrach i PN to 1373 W.
    Jakbys mial problem z zakupem to pisz na pw.
    ( przyblizone parametry zeberka rzecz jasna o rozstawie standard 500mm; )
  • #5 12272544
    radifumi
    Poziom 12  
    Czy są aluminiowe żeberkowe modernizacyjne na taki rozstaw bo chyba aluminiowy bym wolał.Jak się liczy te wymiary żeberek na starym i jak się rozpoznaje czy 1,2,3 lub 4 płytowy?
  • REKLAMA
  • #6 12272616
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Co do aluminiowych to nie wiem czy są takie bo nie stosuje. Żeberka mierzy się z wysokości, mogą mieć np. 40 cm, według tej wysokości wybierasz grzejnik modernizowany lub standardowy i przerabiasz podejścia. A płyty liczysz łatwo, zazwyczaj i najbardziej popularne są 2 płytowe, z kratą u góry i farelką (radiatorem) w środku. Wpisz w google grafika hasło w stylu "stalowy grzejnik dwu płytowy" to Ci wyskoczy;) potem są jeszcze 3, 4 i 1 płytowe, zależy od zapotrzebowania;)
  • #7 12276049
    radifumi
    Poziom 12  
    Gdybym chciał przenieść grzejnik w inne miejsce a dopływ byłby w podłodze do jakie rury polecacie np.pex i czy jest możliwość przejścia ze standardowej stalowej rury 1/2 cala na pex?
  • #8 12276094
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Oczywiście że jest. Pex to dobra rura (byle nie z marketu) w tym systemie masz spore pole manewru, są do tego kolanka, złączki, trójniki. Co dusza zapragnie;) ważne by rura spełniała odpowiednie normy i wgl. Ja poleciłbym rury miedziane. Ale jeśli nie masz sprzętu (palnik, butla) to pex w systemie skręcanym będzie odpowiedni. Wystarczą dwa klucze i kalibrator;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę starego żeliwnego grzejnika na nowoczesny, zastanawiając się nad wyborem między grzejnikiem aluminiowym a stalowym. W dyskusji podkreślono, że stalowe grzejniki płytowe są preferowane, a ich moc należy dobierać do potrzeb. Proponowane wymiary to grzejniki o wysokości 60 cm i długości 1 metra. W przypadku grzejników modernizacyjnych, które mają ten sam rozstaw przyłączy co stare żeberka, zaleca się marki takie jak Purmo i Vogel & Noot. W kwestii termostatów i zaworów polecane są produkty Danfoss, Herz oraz Honeywell. Użytkownik pyta również o możliwość przeniesienia grzejnika i zastosowanie rur PEX, na co uzyskano potwierdzenie, że jest to możliwe, a PEX jest odpowiednią opcją, chociaż rury miedziane są również rekomendowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA