logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak rozdzielic liczbę po przecinku do osobnej kolumny

Koxik123456 04 Maj 2013 14:05 27780 15
REKLAMA
  • #1 12270689
    Koxik123456
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie
    dodaje zdjęcie Rachunku uproszczonego

Otóż po wpisaniu w kolumnie zł jakieś liczby i w kolumnie gr jakieś liczby ma w kolumnie wartośc mi to policzyc.Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12270750
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8304
    Witaj,
    Założenia: złotówki wypadły u mnie w kolumnie B (B2:B4), grosze w C (C2:C4)

W B5 formuła: =ZAOKR.DO.CAŁK((100*SUMA(B2:B4)+SUMA(C2:C4))/100)
    W C5 formuła: =WARTOŚĆ(PRAWY(SUMA(C2:C4);2))

Złotówki uzyskuję sumując wszystkie złotówki i zamieniając je na grosze (mnożenie x100), potem dodaję sumę groszy i (mając już sumę groszy) dzielę wszystko przez 100. Część po przecinku zostaje usunięta (zaokrąglenie w dół).

Grosze nieco łatwiej - sumujemy je, ale żeby wyeliminować wynik większy niż 100 używamy tylko ostatnich dwóch cyfr w wyniku (funkcja prawy). Jako że wynikiem jest wtedy wartość tekstowa zamieniam ją z powrotem na liczbę (funkcja wartość).

O to chodziło?
  • #3 12270777
    Koxik123456
    Poziom 9  
    Dałoby rade jak byś to w excelu zrobił i mi zrobił screena i wstawił?
    Bo trochę ciężko mi to załapac tak
  • REKLAMA
  • #4 12270801
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak to u mnie wyglądało:

• REKLAMA
  • #6 12270960
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zadania domowego to ja za kolegę nie będę odrabiał. Podpowiem, że moje formuły liczą zupełnie co innego, niż kolega chce liczyć. Najpierw proponuję skupić się nad pierwszym etapem - jak z ceny jednostkowej i ilości uzyskać wartość (gdyby nie było to rozbite na dwie kolumny ze złotówkami i groszami osobno to byłoby to trywialne). Moje funkcje miały liczyć tylko to, co jest w dużym polu RAZEM, ale biorąc pod uwagę, że jest to jedno pole (bez rozbicia na złotówki i grosze) to można (i nawet trzeba w tej sytuacji) to uprościć.

Moje wskazówki jeśli chodzi o rozwiązanie problemu:
    Po pierwsze grosze wpisywać jako całość (czyli liczby od 0 do 99, nie 0,xx). Po drugie można sformatować komórki z groszami niestandardowo aby wyświetlać poprzedzające zero.
    Do liczenia złotówek oraz groszy można wykorzystać funkcje z mojej pierwszej odpowiedzi, tylko należy je trochę przerobić (np zamiast sumy wstawić mnożenie).

W przypadku problemów pytaj.
  • #7 12271640
    Koxik123456
    Poziom 9  
    czyli tak =ZAOKR.DO.CAŁK((100*SUMA(F14:F16)*(F14:G18))/100) ?
    to wpisałem w kolumnie wartośc w groszach
    Tylko coś nie działa
  • #8 12272487
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie działa, bo zgadujesz, a nie próbujesz pomyśleć, co chcesz osiągnąć.
    Zacznijmy od groszy. Zajmijmy się pierwszym rzędem (komórka J18). Żeby osiągnąć liczbę groszy musisz przemnożyć ilość przez cenę jednostkową. Nawet lepiej, możesz po prostu przemnożyć ilość przez jednostkowe grosze, bo złotówki nie zmienią wyniku. I to by mogło wystarczyć, ale czasem wyjdzie więcej niż 100 groszy, a to niedopuszczalne. jak wiadomo wielokrotności 100 groszy dodadzą się, ale jako złotówki, więc można poza dwoma cyframi z prawej strony wszystko przed nimi uciąć. Tak więc proponuję funkcję podobną do (komórki wstaw tak, jak powinny być):

= [ilość]*[grosze_jednostkowe]

Aby to zaokrąglić do dwóch miejsc (czyli obciąć pełne setki):

= PRAWY([ilość]*[grosze_jednostkowe];2)

Funkcja prawy daje w wyniku wartość tekstową, żeby w komórce była liczba nadająca się do dalszych obliczeń trzeba to wszystko zamknąć w funkcji WARTOŚĆ:

= WARTOŚĆ(PRAWY([ilość]*[grosze_jednostkowe];2))

zamiast [ilość] oraz [grosze_jednostkowe] wstaw adres odpowiedniej komórki, czyli dla pierwszej linii F18 i H18 na przykład.
  • #9 12272746
    Koxik123456
    Poziom 9  
    Dla mnie to czarna magia:/ za mała się bawie tym programem dla tego nic nie rozumiem.Poprostu dostałem takie zadanie i nie umiem sobie z nim poradzic a to co ty mi wyżej podałes to mi nie śmiga
  • REKLAMA
  • #10 12272764
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przedstaw formułę z komórki F18 to zobaczymy, co jest źle.
  • #11 12272769
    Koxik123456
    Poziom 9  
    =WARTOŚĆ(PRAWY(E14*G14)/2)
  • #12 12272877
    dt1
    Admin grupy komputery
    E14 i G14 pokrywają się u Ciebie z adresem nabywcy. Poza tym tej formuły nie byłbyś w stanie zatwierdzić, bo excel zgłosiłby błąd. Miałeś wstawić komórki zawierające ilość i grosze ceny jednostkowej. Pomijając to nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby dokładnie przepisać formułę, którą właściwie Ci już jako gotowca podałem (średnik w funkcji PRAWY i dzielenie robią różne rzeczy).

Mam nadzieję, że nie będziesz miał żadnych zaliczeń z tego przedmiotu, bo nie wygląda to najlepiej.

Pewnie powinno to wyglądać jakoś podobnie do tego:
  • #13 12272915
    Koxik123456
    Poziom 9  
    Dokładnie tak to ma wyglądać
    Nie nie pokrywają się tylko po prostu u mnie E14 to jest ilośc a G14 to są te grosze w cenie jednostkowej.Nawet nie mam już siły dziś zobaczyć czy to działa do exela mam na laptopie a aktualnie siedze na tele. Co do zaliczenia to tą są gotowe zadania które dał nauczyciel i tylko trochę je pozmieniał,na nastepnej lekcji jeszcze powiem żeby dokładnie wytłumaczył to.Dzięki za pomoc jutro zobacze czy śmiga i ci napiszę
  • Pomocny post
    #14 12272949
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zobacz, tylko popraw funkcję tak jak napisałem wcześniej.
    I popróbuj ze złotówkami:
    Zakładając dalej pierwszy wzór z linią 18 formuła wygląda jakoś tak:

=ZAOKR.DO.CAŁK( [ilość] *( [złotówki_ceny_jednostkowej] +( [grosze_ceny_jednostkowej] /100)))
  • #15 12274330
    Koxik123456
    Poziom 9  
    Dzięki działa
    Coś kombinowałem aby teraz to zliczyc wszystko w rubryce razem ale marnie mi to wychodzi.Podpowiedziałbyś co tam zastosowac?

Dodano po 31 [minuty]:

Pokombinowałem i zrobiłem taką funkcje zastosowałem =SUMA(H14:H16)+(I14+I15+I16)/100

wielkie dzięki za pomoc
  • #16 12274463
    dt1
    Admin grupy komputery
    Może być taka funkcja albo może być =SUMA(H14:H16)+SUMA(I14:I16)/100. Ale ogólnie o to chodziło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem rozdzielania wartości złotych i groszy w programie Excel. Użytkownik potrzebował pomocy w obliczeniach związanych z rachunkiem uproszczonym, gdzie wartości były wprowadzane w dwóch osobnych kolumnach. Udzielono wskazówek dotyczących formuł, takich jak użycie funkcji ZAOKR.DO.CAŁK oraz PRAWY, aby uzyskać odpowiednie sumy i wartości. Użytkownik prosił o zrzuty ekranu oraz pomoc w zastosowaniu formuł w swoim arkuszu. Po kilku próbach i wskazówkach, udało mu się uzyskać działające formuły do obliczeń, a także zsumować wartości w rubryce razem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA