logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos - jak zdjąć tapicerkę drzwi przednich, brzęczenie w drzwiach?

akuś 26 Lut 2005 15:25 9695 6
REKLAMA
  • #1 1267768
    akuś
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Mam mały problem.Mianowicie coś mi brzęczy w lewych przednich drzwiach.Auto jest na gwarancji, ale nie chce mi się jechać do serwisu.Może ktoś wie jak zdejmuje się ten plastik z drzwi.Bardzo proszę o pomoc.Mam trochę pojęcia o tym ale boję się sam ruszać bo mogę coś przez niewiedzę uszkodzić.Jeśli to prosta sprawa to bardzo proszę o opis czynności , które trzeba wykonać .Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1267835
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Kolego jeżeli masz autko na gwarancji to dlaczego chcesz sam z tym grzebać .Na pewno jeżeli nie masz ciepłego garażu to podczas rozbierania połamią się spinki tapicerki co cię narazi na dodatkowe koszty a jeżeli stwierdzisz po sciągnięciu tapicerki ,że jest uszkodzenie i należy to wymienić to jak pojedziesz do serwisu to mogą się czepiać ,że coś sam robiłęś bo na pewno zauważą i będą kłopotyz gwarancją.
    To moja rada a stwierdzenie NIE CHCE MI SIĘ JECHAĆ DO SERWISU
    świadczy o lenistwie i tonie zasługuje na pomoc
  • REKLAMA
  • #3 1267862
    akuś
    Poziom 15  
    Nie jestem leniwy tylko mam dośc daleko do serwisu i dlatego zadałem pytanie czy to jest trudne do zrobienia.Oczywiście masz rację serwis jest najlepszym wyjściem ale czasami można cos samemu poprawić
  • REKLAMA
  • #4 1268510
    krzemo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam
    Trzy śruby na dole jedna na środku w kieszonce i śrubokrętem musisz podważyć ramkę przy klamce a potem złapać za dolną część tapicerki i energicznie szarpnąć wtedy zeskoczy z zatrzasków. Pod spodem masz przyklejoną folię (ostrożnie trzeba ją odklejać) i masz dostęp do wszystkiego. Najczęściej dzwonią pręty od otwierania drzwi, więc przygotuj sobie trochę miękkiej gąbki żeby zastąpić oryginalną (może być wytarta).
    A jeżeli chodzi o gwarancje to jak nie uszkodzisz nic mechanicznego to się nie przyczepią.
    Pozdrawiam
  • #5 1270955
    akuś
    Poziom 15  
    Krzemo tą tapicerkę pociągnąć w dół czy do siebie.
    Czy rzeczywiście mogę coś urwać zdejmując ten plastik? Dzięki za podpowiedź .Jeśli miałbyś jakiś problem z obiorem TV lub SAT to napisz .Ja zajmuję się montażem tychże i mam dużą praktykę w tej materii.
  • #6 1271168
    krzemo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Za dolną część do siebie i jeszcze wcześniej zdejmij trójkątną ramkę przy lusterku
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1271398
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Tylko przed demontażem wygrzej autko w garażu przez co najmniej godzinę. Zima i mrozy to nie najlepsza pora na roboty przy plastikach. Stają sie kruche i łatwo się łamią.
    A nie wiem, czy jak auto wyląduje w końcu w seriwsie, bo okaże się że to jakaś usterka wymagająca wymiany, to nie będą się czepiać tego, że ktoś już tam grzebał. Tej folii z drzwi raczej nie da się zdjąć bezśladowo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem brzęczenia w lewych przednich drzwiach samochodu Daewoo Lanos oraz sposób demontażu tapicerki drzwi. Zaleca się ostrożność przy samodzielnym zdejmowaniu plastikowej tapicerki, zwłaszcza gdy auto jest na gwarancji, ponieważ uszkodzenie spinek lub folii może skutkować utratą gwarancji lub dodatkowymi kosztami. Tapicerkę należy zdjąć, odkręcając trzy śruby u dołu i jedną w kieszonce, następnie podważając ramkę przy klamce i energicznie pociągając dolną część tapicerki do siebie, po wcześniejszym zdjęciu trójkątnej ramki przy lusterku. Pod tapicerką znajduje się folia, którą trzeba ostrożnie odkleić, aby uzyskać dostęp do mechanizmów drzwi. Przyczyną brzęczenia mogą być zużyte pręty od otwierania drzwi, które można wyciszyć, zastępując oryginalną gąbkę miękkim materiałem. Przed demontażem zaleca się wygrzanie auta w garażu, aby plastiki nie stały się kruche i nie pękły podczas pracy, szczególnie w niskich temperaturach.
REKLAMA