logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB

maxi200 05 Maj 2013 09:21 1632 12
REKLAMA
  • #1 12273462
    maxi200
    Poziom 10  
    Naświetlę mój problem. Kilka miesięcy wcześniej miałem problemy z kompem typu zawiechy, blescreeny a czasem pojawiał się po prostu poszarpany kolorowy ekran i zawiecha lub komputer wcale się nie uruchamiał. Wtedy podmieniłem zasilacz problem nadal występował, ram jaki miałem to goodramm 1x 4gb, 2x 2gb na wszystko kościach zachowywał się podoknie, dysk sprawdziłem jakimś programem hiren's boot wszystko w porządku, robiłem reset biosu też to nic nie dało, a więc uznałem, że to płyta główna daje ciała wysłałem na reklamacje otrzymałem teoretycznie nową płytę (wyglądała jak by był już gdzieś montowane) i po zmontowaniu wszystkiego nadal to samo, wtedy postanowiłem wymienić jeszcze kości i kupiłem 4gb kingstona ku mojemu zaskoczeni problem znikną a więc myślałem, że jednak to była wina tamtych good ramów. Wszystko chodziło pięknie przez kilka miesięcy aż do dnia dzisiejszego. Kilka dni wcześniej znowu zaczynały się pojawiać podobne objawy co kiedyś a nawet komp w ogóle nie wstaje włączam zasilanie i nic, pali się tylko kontrola od zasilania i od ramu, nie ma nawet pisku, wtedy przekładam kość w inny slot i rusza oczywiście do nastepnego BS. Wczoraj wymieniłam ram na nowy i niestety tym razem to nie pomogło, ale wiem że to nie wina kości. Czym to może być spowodowane? Chyba zostaje mi tylko procesor. Aha nie wiem czy to zbieg okoliczności ale te problemy z komputerem zaczęły się po przesiadce na win 7 64 bity (możliwe, że płyta nie współgra dobrze z tym systemem?) a te zawiechy miały miejsce najczęściej podczas silnego obciążenia procesora choć czasem od tak potrafił pokazać bluescreen albo sie zawieśić.
    Proszę o jakieś rady.

specyfikacja sprzętowa:
    AMD Phenom II x6 1100T Black Edition AM3 125W BOX
    4 gb kingstone
    Asus M4A78T-E
    OCZ PCPower&Cooling Silencer 420W
    Samsung SpinPoint F2EG HD502HI (500GB, 5400RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)
  • REKLAMA
  • #2 12273473
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Screeny z programu CPU-Z -> zakładki Memory i SPD (dla każdego zajętego slotu).

Uruchom program OCCT -> PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy. 20 minut testu.
    Daj także screen z programu HWMonitor podczas wykonywania testu.

Pobierz stąd: http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer. Możesz także ściągnąć wersję na pendrive. (dwa przejścia programu).
  • REKLAMA
  • #3 12273734
    maxi200
    Poziom 10  
    tu sa zrzuty, udalo mi sie zrobic tylko CPU-Z -> zakładki Memory i SPD
    po uruchomieniu OCCT test twa kilkdziesiąt sekund i wyskakuje niebieski ekran a wiec o 20 mim moge pomarzyć.

Na płytę nie mam jak nagrać ponieważ odpiłem napęd przez który po uruchomieniu kompa pojawiał się komunikatu (jest tez zdjęcie tego komunikatu w mojej galerii) coś o dysku, po jego odpięciu komp zaczął chociaż startować bo teraz jak podepnę go z powrotem to komp w ogolę nie rusza a wiec lipa.

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]
  • #4 12273746
    Kasek21
    Poziom 43  
    maxi200 napisał:
    Na płytę nie mam jak nagrać ponieważ odpiłem napęd

Można skorzystać z pendrive.

maxi200 napisał:
    teraz jak podepnę go z powrotem to komp w ogolę nie rusza a wiec lipa.

Takie objawy mogą sugerować uszkodzenie napędu/zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 12273792
    maxi200
    Poziom 10  
    w tym momencie niestety nie mam pena, bede miał wieczorem to sprawdzę.
    To co stawiał byś na zasilacz? On jest powodem tych wszystkich problemów? Kurde nie mam innego żeby podmienić a szkoda mi tak w ciemno kasy wydawać. Wcześniej kilka miesięcy temu jak miałem takie problemy jak teraz to wymiana zasilacza nic nie pomogła.
  • #6 12273814
    Kasek21
    Poziom 43  
    W ciemno to można tylko wróżyć.

Zacznij od testu pamięci.
    Wykonaj pomiary: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Sprawdź zachowanie z innym napędem.

PS. Zmień sposób wklejania grafiki bo nie da się przeglądać tych screenów.
  • #7 12273965
    maxi200
    Poziom 10  
    ale zobaczcie
    napęd odpisem problem z BC nadal występuje
    Kości wczoraj kupiłem nowe, na obydwu jest to samo
    płytę główna 6-7 mieciemy temu dostałem nową (wymiana gwarancyjna)
    grafika jest zintegrowana
    te kilka miesięcy temu podmieniałem również zasilacz bez skutku i dlatego odesłałem płytę na gwarancję i dostałem nową ale problem wtedy się rozwiązał dopiero po wymianie ramu i wszystko było pięknie aż do teraz, wczoraj poszedłem do sklepu i kupiłem nowe kości bo pomyślałem, coś je uszkadza ale niestety jest nadal to samo na nowych ramach

Dodano po 4 [minuty]:

Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB

Dodano po 1 [minuty]:

Juz totalnie nie mam pojęcia co jest grane. reasumując jedyne czego nie wymieniłem/ podmieniłem to procesor i dysk
  • #8 12274010
    Phoebus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, serwis asus nie wymienia płyt na nowe nowe tylko naprawia lub daje naprawione nowe ;) Zaktualizuj bios, zrób clear cmos aby przywrócić ustawienia domyśle biosu. Wyjmij procesor i przemyj izopropylenem lub innym silnym alkoholem nóżki procesora ( pamiętaj o paście termo przewodzącej ) i styki pamięci. Jak masz włączony tryb pracy dysku AHCI zmień na IDE, niestety wiąże się to z reinstalacją systemu ( chyba że przed zmianą trybu odinstalujesz sterowniki AHCI z systemu ).
  • #9 12274027
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    maxi200, prosiłem o coś.
  • REKLAMA
  • #10 12274800
    maxi200
    Poziom 10  
    Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB

Dodano po 6 [minuty]:

Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB

Dodano po 57 [sekundy]:

Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB Bluescreeny i zawieszanie się komputera po wymianie RAM na Kingston 4GB

Dodano po 7 [minuty]:

zaktualizowałem bios co nie pomogło, kilka razy próbowałem umieścić te zdjęcia, cały czas resety, zawiechy, BS. Za to udało mi się jakimś cudem wykonać test oto rezultaty.

Dodano po 1 [minuty]:

Phoebus napisał:
    Jak masz włączony tryb pracy dysku AHCI zmień na IDE, niestety wiąże się to z reinstalacją systemu ( chyba że przed zmianą trybu odinstalujesz sterowniki AHCI z systemu ).

Jak mam to wykonać proszę o dokładne wskazówki.

Dodano po 59 [minuty]:

po aktualizacji biosu napęd działa zrobiłem test jednej kości i żadnych błędów.
  • #11 12278419
    oldfirehandpl
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Z tego co widzę napisałeś że wymieniłeś wszystko tylko nie dysk i procesor. A co z grafiką ? Niestety ja miałem ten sam problem po instalacji windos 7 przez grafikę (chyba to była geforce 6100 nforce 405 zintegrowana. ) Sprawdź z inna grafiką. Zobacz także czy zasilanie (jeżeli masz takie) grafy jest dobrze podłączone.
  • #12 12278483
    maxi200
    Poziom 10  
    grafikę mam zintegrowana, wgrywałem najnowsze sterowniki bez rezultatu. Na ta chwile nie mam za bardzo co podstawić. Możecie polecić jeszcze jakiś dobry i prosty program do testowania dysku.
  • #13 12279059
    oldfirehandpl
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    HD Tune
    ______

Popraw temat. Napisałeś blescreeny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, które objawiają się bluescreenami i zawieszaniem się systemu po wymianie pamięci RAM na Kingston 4GB. Wcześniej wymieniał zasilacz oraz płytę główną, jednak problemy nie ustępowały. Po wymianie RAM-u na Kingston, komputer działał poprawnie przez kilka miesięcy, ale objawy powróciły. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym testy pamięci i zasilania, ale nie uzyskał jednoznacznych wyników. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały testy sprzętu, aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie zasilania i grafiki. Użytkownik posiada zintegrowaną grafikę i poszukuje prostych programów do testowania dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA