logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać własny system operacyjny? Języki programowania i pierwsze kroki

r06ert 26 Lut 2005 17:38 2387 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1268246
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam

W magazynie internetowym @T http://www.at.mi.com.pl/index/ były dwie części kursu pisania OS’u. Ja myślę że najlepiej pisać takie coś w C/C++. Poszukaj w necie kodów źródłowych open source. Na tym można się chyba najszybciej nauczyć.
    Załączniki:
    • OS.zip (30.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1268364
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Zrób sobie wstępną specyfikację tego, co miałby obsługiwać i z czym miałby być kompatybilny (bo musisz w nim chociażby obsłużyć pliki, czy uruchomić program (EXE???)). Dalej masz kwestię styku ze sprzętem (BIOSEM) i wychodzi Ci, którym narzedziem to się da zrobić, a którym nie. No i możesz sobie wtedy wstępnie oszacować pracochłonność.
  • REKLAMA
  • #5 1269586
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Wejdź na stronę www.freedos.org , znajdziesz dużo informacji.
    Myślę, że bez wzgłędu na to w jakim języku zdecydujesz się napisać większość kodu bez asemblera się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #6 1270850
    malysz
    Poziom 13  
    Ale Pascal i Basic nie są dobre do pisania własnego jądra lepiej C + asm...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła sposobów tworzenia własnego systemu operacyjnego oraz wyboru odpowiedniego języka programowania. Zalecane jest użycie języków C/C++ w połączeniu z asemblerem, gdyż umożliwiają one efektywną obsługę sprzętu i pisanie jądra systemu. Pascal i Basic nie są polecane do tego celu ze względu na ograniczenia w niskopoziomowej kontroli sprzętu. Ważne jest również określenie specyfikacji systemu, kompatybilności oraz obsługi plików i programów (np. EXE). Wskazano na konieczność interakcji z BIOS-em oraz sugerowano poszukiwanie kodów źródłowych open source jako materiału do nauki. Polecono także stronę freedos.org jako źródło informacji o systemach operacyjnych. Temat został zamknięty na prośbę autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA