logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST960812A - BIOS i Windows 7 nie widzą dysku, kod 10 w menadżerze urządzeń

figurel 06 Maj 2013 15:11 1869 8
REKLAMA
  • #1 12277909
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Kupiłem używany dysk Seagate Momentus, ponoć sprawny. Miał działać w Dell D610 ale BIOS go nie widzi, inne dyski do tego lapka podpięte BIOS widzi.
    Włożyłem dysk do kieszeni zewnętrznej i podpiąłem go do Lenovo z Win 7 64. W momencie podłączenie słychać charakterystyczny dźwięk podłączanego urządzenia, w menadżerze urządzeń pojawia się w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej "Urządzenie pamięci masowej USB" (z żółtym wykrzyknikiem, bo "Nie można uruchomić tego urządzenia. Kod 10) ale ani w Moim Komputerze, ani w zarządzaniu dyskami nie jest on widoczny.
    Po podłączeniu słychać ciche ale wyraźne brzęczenie (jak transformator), miarowe cykanie (jak szybko chodzący zegarek) i po kilkudziesięciu sekundach zalega cisza.
    Można coś z tym dyskiem zrobić jeszcze by go sprawdzić? Dotarł do mnie w kopercie bąbelkowej jako paczka pocztowa priorytetowa, nie w sztywnym kartoniku, mógł się w transporcie uszkodzić?
  • REKLAMA
  • #2 12277933
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Mógł się uszkodzić. Masz możliwość podłączenia bezpośrednio do komputera, bez kieszeni? Może ma poprostu za słabe zasilanie.
  • REKLAMA
  • #3 12277947
    figurel
    Poziom 22  
    swiercm napisał:
    Mógł się uszkodzić. Masz możliwość podłączenia bezpośrednio do komputera, bez kieszeni? Może ma poprostu za słabe zasilanie.

Jak pisałem wyżej, podłączony do Dell D610 nie jest w BIOS widoczny, dwa inne dyski podstawiane do kieszeni (w Dellach dysk systemowy jest montowany w wysuwanej kieszonce, to dobre rozwiązanie, możliwa błyskawiczna podmiana dysków) są widoczne.
  • REKLAMA
  • #4 12278208
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Reklamuj wadliwy towar u sprzedawcy.
    Cytat:
    Dotarł do mnie w kopercie bąbelkowej jako paczka pocztowa priorytetowa, nie w sztywnym kartoniku, mógł się w transporcie uszkodzić?

Oczywiście. Kto wysyła dyski w kopercie bąbelkowej!?
  • #5 12278333
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    miecho18 napisał:
    Reklamuj wadliwy towar u sprzedawcy.
    Cytat:
    Dotarł do mnie w kopercie bąbelkowej jako paczka pocztowa priorytetowa, nie w sztywnym kartoniku, mógł się w transporcie uszkodzić?

Oczywiście. Kto wysyła dyski w kopercie bąbelkowej!?

Ktoś, kto pisze, że dysk jest sprawny, a potem zwala na pocztę, że uszkodził się w transporcie.:D Paranoja!
  • #6 12278348
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Dysk do zwrotu bo uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #7 12278357
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Kasek21 napisał:
    Dysk do zwrotu bo uszkodzony.

Pewnie bez gwarancji...
  • #8 12278372
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    swiercm napisał:
    Pewnie bez gwarancji...

Ale to nie chodzi o to czy ktoś dawał gwarancję bo dysk nie działa od początku - a nawet jakby działał to za wysyłkę dysku w kopercie bąbelkowej należy się negatyw!
  • #9 12279635
    figurel
    Poziom 22  
    Tak dla pewności spróbowałem MHDD, też nie widzi dysku.
    Sprawa o tyle dobrze się zakończyła, że sprzedający rzetelnie podszedł do problemu, zobowiązał się do przesłania innego dysku.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany dysk twardy Seagate Momentus (model ST960812A), który nie był widoczny w BIOSie laptopa Dell D610 ani w systemie Windows 7 na laptopie Lenovo. W menedżerze urządzeń pojawił się komunikat o błędzie "Kod 10", co sugerowało problem z urządzeniem. Użytkownik podejrzewał, że dysk mógł ulec uszkodzeniu podczas transportu, ponieważ został wysłany w kopercie bąbelkowej. W odpowiedziach zasugerowano, aby reklamować wadliwy towar, a sprzedający ostatecznie zgodził się na wymianę dysku. Użytkownik potwierdził, że narzędzie MHDD również nie wykrywało dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA