logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 6730s migająca dioda od gniazda zasilania

asghan 06 Maj 2013 17:36 5565 15
  • #1 12278358
    asghan
    Poziom 9  
    Witam,
    Z góry przepraszam jeżeli temat się gdzieś pojawił i wyjaśnienie istnieje ale niestety ja takiego nie znalazłem.

A wiec zaczynam.
    Posiadam laptop HP Compaq 6730s
    CPU Celeron 575 2.0 Gh
    Grafika Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family
    System Operacyjny Win 7 ultimate 32 bit

Od jakiegoś czasu mam następujący problem.
    Czasami nie ma problemu z włączeniem laptopa a czasami po odpaleniu działa przez chwile tyko wiatrak i podświetlenie przycisku zasilania. Za to miga żółta dioda od gniazda. Czasami miga równomiernie w odstępach sekundowych a czasami po odpięciu kabla i ponownym podłączeniu znacznie szybciej.

Problem pojawia się kiedy laptop działa na kablu bez baterii, z baterii czy też używając laptopa tylko z baterią.

Co zrobiłem do tej pory:
    wymiana kości ram, cpu, uaktualnienie sterowników wszystkich. Laptop jest w środku czysty, taśmy sprawdzone.

Ma ktoś pomysł co to może być??

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
  • #2 12278374
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Czy aby na pewno dioda miga jeżeli laptop chodzi na samym akumulatorze? Czy są problemy z ładowaniem?
  • #3 12278404
    asghan
    Poziom 9  
    Tak dioda też miga na samym akumulatorze. Co jest ciekawe ten laptop czasami działa normalnie ok 3-5 dni a później zaczyna wariować. Czasami muszę odłączyć i przyłączyć kabel kilka razy a czasami muszę też wyciągnąć akumulator, żeby laptop załadował system.
  • #4 12278422
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Czy ta dioda miga cały czas. Czy po jakimś czasie użytkowania. Jeżeli tak czy system daje jakiś komunikat jeżeli zaczyna migać?
  • #5 12278476
    asghan
    Poziom 9  
    Dioda zaczyna migać przy uruchamianiu laptopa więc do załadowania systemu ogóle nie dochodzi. Mam dwa rozwiązania.
    1. Odłączyć akumulator i kabel a później kilka razy wciskać kabel i go odłączać. Druga możliwość to samym akumulatorem. Czyli podobnie jak z kablem odłączyć i przyłączyć. Wygląda to tak jakby płyta główna potrzebowała resetu kilka razy aż do chwili zaskoczenia.

Nie wiem czy to jest zapowiedź awarii płyty głównej czy też jakiś inny powód.

Sprawdziłem płytę główną, ram oraz cpu programem PC check
    Podmieniałem na inne ramy oraz procesor i dalej wyskakuję ten problem.
  • #6 12278520
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2773
    Wykonaj reset CMOS. Zmierz napięcie bateryjki podtrzymującej.
  • #7 12278544
    asghan
    Poziom 9  
    Jeżeli masz na myśli wyciągnięcie baterii w płycie i spięcie tych dwóch blaszek to robiłem już to ale napięcia nie sprawdziłem więc postaram się to zrobić dzisiaj wieczorem i dam znać jakie jest napięcie.
  • #8 12278728
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Wydaję mi się że to będzie "grubszy temat" uszkodzone KBC lub jakiś układ zasilania. Niech koledzy po fachu się wypowiedzą. Ja nie kojarzę za bardzo tego laptopa.

Dodano po 2 [minuty]:

Laptop włączy się nawet bez baterii podtrzymującej po prostu po restarcie nie będzie trzymał ustawień wszystko załaduję się z default'a.
  • #9 12280674
    asghan
    Poziom 9  
    Baterie od biosa wymieniłem na nowa tak na wszelki wypadek i niestety nic to nie zmieniło. Wiec przypuszczam, że coś jest z płytą główną coś nie tak :(
  • #10 12280752
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Podaj oznaczenie płyty.
    Czy masz możliwość techniczne i wiedzę aby wykonać diagnostykę płyty i pomiary?
  • #11 12282343
    asghan
    Poziom 9  
    Niestety takiej wiedzy nie posiadam. Jedynie co zrobiłem to puściłem program diagnostyczny pc chec, który mi wykazał, że jest wszystko w porządku :(
  • #12 12282574
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    asghan napisał:
    Niestety takiej wiedzy nie posiadam. Jedynie co zrobiłem to puściłem program diagnostyczny pc chec, który mi wykazał, że jest wszystko w porządku :(

To pozostaje serwis.
  • #13 12283363
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Posiadasz HOTa ?
  • #14 12285530
    asghan
    Poziom 9  
    Niestety nie posiadam. No cóż chyba pozostaje serwis. Jeżeli jednak ktoś będzie w stanie mi coś zasugerować w przeciągu najbliższego tygodnia będę zobowiązany. Później wybiorę się do serwisu.

Z góry dziękuje za już otrzymane rady jak i przyszłe.
  • Pomocny post
    #15 12285602
    daniel11
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    A czy kolega przeglądał manual do tego laptopa?
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c01993142
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?c...c=en&dlc=en&tmp_geoLoc=true&docname=c01732674
    oraz
    http://tinyurl.com/o27tz7 - tutaj pobierz sobie manual w którym jest opisane co każde błyśnięcie diodami oznacza. Mi kiedyś pomogło zdiagnozować co jest uszkodzone w jednym z laptopów HP.
  • #16 12292260
    asghan
    Poziom 9  
    To jest świetny pomysł już ściągam i przejże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP Compaq 6730s zgłasza problem z migającą żółtą diodą od gniazda zasilania, która występuje zarówno przy pracy na zasilaczu, jak i na akumulatorze. Laptop czasami uruchamia się normalnie, ale często wymaga wielokrotnego odłączania i podłączania zasilania oraz akumulatora, aby zadziałał. Użytkownik wymienił pamięć RAM, procesor oraz zaktualizował sterowniki, a także sprawdził czystość wnętrza laptopa. Sugerowane rozwiązania obejmują reset CMOS oraz sprawdzenie napięcia baterii podtrzymującej. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej lub układu zasilania. Użytkownik rozważa serwis, ponieważ diagnostyka PC Check nie wykazała problemów. Wskazano również na możliwość skonsultowania się z manualem laptopa, który może pomóc w identyfikacji problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA