logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.4 1999 - Czy można wymienić odpływ borygo w reduktorze?

rapax20 08 Maj 2013 20:52 3564 7
REKLAMA
  • #1 12286043
    rapax20
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Opel Astra f 1.4 1999 r.
    Jechałem ostatnio i w korku zagotowało mi się borygo.
    Spod maski "poszła para" okazało się, że termostat włączający wentylator na chłodnicy nie działa i wiatrak się nie włączył, ale uporałem się z tym problem.

Pojawił się nowy, z reduktora cieknie mi borygo.
    Załączam foto miejsca przecieku, dodam, że wężyk nie przecieka, problem tkwi przy tuż przy odpływie.
    Czy da się wymienić sam odpływ borygo (widzę tam dwie śruby) w reduktorze czy trzeba wymieniać cały reduktor ?

Dzięki za pomoc !
    Załączniki:
    • Opel Astra F 1.4 1999 - Czy można wymienić odpływ borygo w reduktorze? IMAG0790.jpg (818.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12286110
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Tak, można to zrobić. Odkręcasz te wkręty i wyciągasz kolanko z oringiem. Montaż w odwrotnej kolejności.
  • REKLAMA
  • #3 12286163
    rapax20
    Poziom 10  
    Czy zrobi to laik (odkręcam śruby, wyciągam kolanko, wstawiam nowe kolanko, zakręcam śruby)czy może mam zgłosić się do warsztatu ?
    Nie chce zabrać się za coś czego sam potem nie złożę do kupy.

Mam jeszcze pytanie o układ przepływu borygo w reduktorze.
    Czy jeśli zdejmę wężyk i go zatkam to płyn wyciekmnie mi przez te kolanko ?
    Czy obowiązkowym jest spuszczenie całego borygo z instalacji ?

Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • #4 12286213
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Robisz tak jak napisałeś.
    Płyn wycieknie po zdjęciu węża.
  • REKLAMA
  • #5 12286283
    rapax20
    Poziom 10  
    Dzięki !

Ostanie pytanie.
    Jak kupić odpowiednie kolanko ?

Mam książkę, homologacje itp, ale nigdzie nie widzę tam oznaczenia instalacji.
    Na fakturze mam tylko "instalacja 700"

PS. płyn wycieknie przez reduktor, tak ?
    Czyli lepiej najpierw spuścić cały płyn ?
  • #6 12286797
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Jeśli nie wiesz jaki to reduktor, to weź stare kolanko do sklepu i dobiorą Ci odpowiednie.
    Na moje oko wygląda jak Zavoli GE. Zobacz sobie na zdjęciach w sieci, czy Twój tak wygląda. Jeśli tak, kupujesz kolanko wodne Zavoli.
    Płyn wycieknie przez reduktor, ale możesz odłączyć wąż z cieknącego króćca i zleci tylko tyle ile potrzeba :wink:.
  • #7 12287085
    rapax20
    Poziom 10  
    Dzięki !

A co jeśli wymontuję kolanko i sprowadzenie go zajmie np tydzień, a ja będę musiał pojechać gdzieś samochodem..

Jeśli odkręcę kolanko to będę musiał je z powrotem wstawić aby "zamknąć" układ chłodniczy ?

Mam nadzieję, że wymiana kolanka może odbyć się bez demontażu całego reduktora (może on pozostać na swoim miejscu) ?
  • #8 12289015
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Możesz np: odłączyć drugi wąż wodny od reduktora i złączyć je razem kawałkiem rurki + opaski. Tylko musisz jechać na benzynie, bo bez podgrzewania reduktor zamarznie.
    Oczywiście nie musisz go demontować, jeśli masz podejście śrubokrętem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z cieknącym borygo z reduktora w Oplu Astrze F 1.4 z 1999 roku. Po wymianie termostatu, zauważył wyciek płynu chłodniczego przy odpływie. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że możliwa jest wymiana samego odpływu, co wymaga odkręcenia dwóch śrub i wyjęcia kolanka z oringiem. Zasugerowano, aby przed wymianą spuścić płyn chłodniczy, ponieważ jego wyciek nastąpi po zdjęciu węża. W przypadku braku pewności co do odpowiedniego kolanka, zalecano zabranie starego do sklepu w celu dopasowania. Użytkownik uzyskał również porady dotyczące tymczasowego zamknięcia układu chłodniczego, aby móc korzystać z samochodu podczas oczekiwania na nowe części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA