logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II 98: Zimne powietrze z nawiewu przy wolnych obrotach, co robić?

bobek511 24 Sty 2013 16:00 3720 9
REKLAMA
  • #1 11834979
    bobek511
    Poziom 9  
    Witam mam mały problem ze swoim oplem ... byłem na wymianie reduktora gazu i przy wymianie instalator zasugerował mi przeniesienie reduktora do góry by nie był podatny na wodę itd . Następnie wymieniłem rozrząd (tzn pasek , napinasz ,pompę )jadąc do domu zauważyłem ze temp silnika nie osiąga nawet 70*c . wymieniłem termostat i wszystko jest ok . a mój problem To zimne powietrze z nawiewu przy wolnych obrotach . Jadąc powietrze sie ociepla ale nadal to nie jest wystarczające.Dodatkowo przy zmianie opcji nawiewu Szyba/kabina Kabina//nogi raz leci cieple a raz zimne powietrze ...Pomocy !![/img]
  • REKLAMA
  • #2 11835211
    gregor2508
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Musisz do końca odpowietrzyć układ chłodzenia silnika. Myślę że po takich naprawach to trzeba zrobić dokładnie a co dalej to niech fachowiec sprawdzi jeszcze raz czy coś przeoczył.
  • REKLAMA
  • #3 11839082
    bobek511
    Poziom 9  
    tylko dlaczego raz leci cieple a raz zimne powietrze
  • #4 11844288
    TMEA
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    ...dlatego że jest zapowietrzony i bomble powietrza "biegają" po całym układzie chłodzenia i jak trafią na nagrzewnice to masz zimno. U mnie był problem z reduktorem że czasem nie chciał przełączyć na gaz przy 90°C mimo że mam ustawione przełączanie na 20°C i powodem właśnie było zapowietrzenie. Z tego co wiem to w Astrach nie ma odpowietrznika i musisz po jeździe i ostygnięciu silnika odkręcić czasem korek wlewu płynu chłodzącego aby wyleciało powietrze. Kontroluj też poziom płynu bo czasem może go ubyć jak się odpowietrzy :)
  • #5 11860168
    bobek511
    Poziom 9  
    hmm widzisz kolego astra jest wyposażona w układ samoodpowietrzajacy ... Odpowietrzyłem układ jeszcze raz czyli 3 ... I dziwi mnie dlaczego w zbiorniku z płynem nie wytwarza sie ciśnienie ....
  • REKLAMA
  • #6 11860175
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Może pompa wody jest uszkodzona nie tłoczy, jaką założyłeś?
  • #7 11863301
    bobek511
    Poziom 9  
    hmm pompa firmy dolz polecana u wielu mechaników ... tylko rozumiem ze nie było by obiegu ...zaobserwowałem tez że wskaźnik temp silnika nie podnosi sie tak szybko jak wcześniej...
  • REKLAMA
  • #8 11864042
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    kolego jeśli reduktor jest za wysoko to musisz odpowietrzyć właśnie na nim - objawy ewidentnie świadczą o zapowietrzeniu.
  • #9 11864694
    bobek511
    Poziom 9  
    hmm moim zdaniem to faktycznie może być wina reduktora ... Ale , jak to gazownik zaobserwował jest poniżej zbiornika wyrównawczego i dodatkowo jego temp jest bardzo wysoka...Wszystko zaczęło się właśnie walić po zmianie reduktora (a serwis mam bardzo dalego bo wjeb.... sie w niemiecki gaz landi renzo ) a gazownik twierdzi ze zrobił dobrze i nie uwzględnia reklamacji

Dodano po 2 [minuty]:

Hmm prawie wszystko jest ok faktycznie trochę dłużej to trwa zanim wskazówka dojdzie do 87*c tylko szukam przyczyny braku ciśnienia w zbiorniczku wyrownawczym
  • #10 11865507
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    A może gazownik pomylił kierunki obiegu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zimnym powietrzem z nawiewu w Oplu Astrze II z 1998 roku, szczególnie przy wolnych obrotach. Po wymianie reduktora gazu i rozrządu, zauważył, że temperatura silnika nie osiąga 70°C, co zostało naprawione przez wymianę termostatu. Problemy z nawiewem mogą być spowodowane zapowietrzeniem układu chłodzenia, co potwierdzają odpowiedzi innych użytkowników. Sugerują oni dokładne odpowietrzenie układu oraz kontrolę poziomu płynu chłodzącego. Dodatkowo, pojawiły się wątpliwości co do poprawności montażu reduktora gazu oraz ewentualnych uszkodzeń pompy wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA