logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kango 1.4 1999r - Brak napięcia na pompce paliwa.

DJOstry 09 Maj 2013 14:36 9894 4
REKLAMA
  • #1 12288285
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Witam.

Panowie, czasami nie pracuje pompka paliwa ( brak napięcia na niej ), moze ktoś ma kawałek schematu który to przekaźnik steruję pracą tej pompki.
    Immo jest na emulatorze, tak więc to nie bedzie z tej strony problem.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 12288727
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Popatrz na wyłącznik inercyjny przy lewym kielichu , z czerwonym łepkiem, lubia śniedzieć styki.
    Pompa paliwa wisi na przekaźniku w raz z cewką WN , sterowany masą z pinu 68 ECU , następnie przez wyłącznik inercyjny prosto do pompy.
  • REKLAMA
  • #3 12288755
    DJOstry
    Poziom 25  
    OK, dzięki kolego za info, sprawdzę.

pozdr.

włącznik inercyjny ok, ale znalazłem przekaźnik gdzie po zapłonie nie było napięcia +12V na cewce przekaźnika ( zaznaczyłem kolorem zółtym ) po zmostkowaniu obwodu prądowego (niebieska linia ) przekaźnika pompka pracowała i auto odpaliło. Napięcia nie było na cewce, lecz po chwili się pojawiło i auto w tej chwili pali. ( nie wiem czy to przez poruszanie wiązką czy sygnał doszedł na cewkę ) Styki były lekko zaśniedziałe, ale myślę ze to akurat nie to, przewody zasilające cewkę przy przekaźniku ok. Idzie zółty cienki przewód do tego pinu. ( sterownik go steruje ? )

Kolego to o tym przekaźniku pisałeś ?
    Renault Kango 1.4 1999r - Brak napięcia na pompce paliwa.

teraz działa, ale mysle ze problem moze się powtórzyć.
    auto potrafiło zgasnąć w czasie jazdy, a to jest trochę niebezpieczne.
  • REKLAMA
  • #4 12290604
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Nie miał zasilania (12V) na cewkę czy na styki robocze.?
    Jeżeli na cewkę ; jest zasilana przez kostkę stacyjki (15) i przez bezpiecznik.
    Jeżeli na styki robocze to bezpośrednio z akumulatora(30) przez bezpiecznik.
    Na tych liniach szukaj przyczyn , a takie krosowania nie wypada elektronikowi!
  • #5 12290706
    DJOstry
    Poziom 25  
    Na cewce przekaźnika było brak zasilania.
    Na razie jest ok, zobaczymy dalej.
    No na chwilę skrosowałem, aby się upewnić czy ten przekaźnik odpowiada za to czego szukam.

pozdr.
REKLAMA