logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie ESXi przez Hamachi na VMware Workstation?

Raffis20 09 Maj 2013 16:14 1989 9
REKLAMA
  • #1 12288578
    Raffis20
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    Postawiłem na swoim laptopiku serwer ESXi za pomocą narzędzia VMware Workstation, mogę się łączyć i zarządzać serwerem za pomocą programu vSphere.
    Chciałbym również móc połączyć się z serwerem z innego komputera, czy to za pomocą właśnie tego programu lub ssh (przez putty).
    Próbuję to zrobić wykorzystując wirtualną sieć, którą tworzę przez hamachi. Jestem połączony ja oraz drugi komputer do stworzonej sieci.
    W programie workstation widzę serwer oraz wirtualną kartę sieciową hamachi. Próbowałem różnych połączeń z tą kartą za pomocą NAT, only host, bridget i nic nie przyniosło pożądanego efektu. Wyczytałem, że powinno to być jednak połączenie przez mostkowanie (bridget), ale nie potrafię sobie z tym poradzić.
    Jeżeli ktoś ma pomysł jak to skonfigurować to będę bardzo wdzięczny.
    Inne pomysły jak połączyć się z serwerem z zewnątrz również mile widziane.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12288713
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    [serwer + hamach] (internet) [zdalny + hamachi]

Czy możesz pingąć SERWER_HAMACHI_IP ze zdalnego ?
  • REKLAMA
  • #3 12288783
    Raffis20
    Poziom 9  
    Tak, jest nawet taka opcja w hamachi na wierzchu, to działa, zarówno w jedną jak i w drugą stronę.
  • #5 12288812
    Raffis20
    Poziom 9  
    Wyłączałem i też nie działa.
    Dodam, że na serwerze jest dodatkowa opcja wprowadzenia ip/maski/bramy - przy ustawieniu mostkowym trzeba je uzupełnić, a nie wiem jak powinno być prawidłowo, pewnie to jest moim problemem.
    Wprowadzałem różne kombinacje ale nie działało. Kiepsko się znam na adresacji.

EDIT:
    Łączę się za pomocą programu vSphere Client.
    Tak hosta, wybacz źle przeczytałem.
  • #6 12288893
    bogiebog
    Poziom 43  
    vSphare Server - nasłuchuje na HAMACHI IP ?
    Jaki to port ? to jest TCP ?
    pokaż "netstat -an"
  • REKLAMA
  • #7 12289005
    Raffis20
    Poziom 9  
    Serwerem jest ESXi który stoi na czymś a'la VirtualBoxa, tylko firmy VMware (dokładnie się nazywa VMware Workstation 9~).
    A vSphere jest programem do zarządzania tym serwerem, ponieważ ten serwer to bardzo "prosty" linux - tzn. bez zbędnych gadżetów.

Tak wygląda postawiony ten serwer:
    Jak skonfigurować połączenie ESXi przez Hamachi na VMware Workstation?

A tutaj wynik komendy:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #8 12289037
    bogiebog
    Poziom 43  
    Najpierw muszisz rozkminić na których portach tcp/udp działa vSphere client.

NP, Na "remote" zainstaluj wiresharka i zrób przechwyt pakietów do IP adresu serwera i sprawdź na których portach jest komunikacja.
  • REKLAMA
  • #9 12289075
    Raffis20
    Poziom 9  
    Zanim ja ogarnę tego wiresharka to minie miesiąc :)

Za to znalazłem w dokumentacji porty:
    http://pubs.vmware.com/vsphere-51/topic/com.v...ere-esxi-vcenter-server-51-security-guide.pdf

Strona 22.

Wychodzi na to, że są to: 443, 902 lub 903 - chyba TCP to są.

PS. Jak widzę wygenerowaną listę post wyżej, to na tych portach jest nasłuchiwanie- więc tutaj raczej jest wszystko OK?
  • #10 12289101
    bogiebog
    Poziom 43  
    To musisz na "remote" zainstalować sharka i potwierdzić czy łaczy się na porcie 443 czy robi inne czary.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz spróbować z "remote" putty/telnet do portu 443 i zobacz jakie są resultaty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował serwer ESXi na VMware Workstation i chce uzyskać zdalny dostęp do serwera przez Hamachi. Połączenie działa, ponieważ ping do adresu IP Hamachi jest możliwy, ale występują problemy z dostępem przez vSphere oraz SSH. Użytkownik próbował różnych ustawień sieciowych (NAT, only host, bridge), ale nie uzyskał pożądanego efektu. Wskazówki dotyczące wyłączenia zapory oraz sprawdzenia portów TCP/UDP dla vSphere Client zostały podane. Użytkownik znalazł dokumentację, która wskazuje, że porty do nasłuchu to 443, 902 i 903. Sugerowano również użycie Wiresharka do analizy ruchu sieciowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA