logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VMWare Workstation - tworzenie małej sieci lokalnej

quanticox 20 Kwi 2013 23:07 2031 0
REKLAMA
  • #1 12222058
    quanticox
    Poziom 2  
    Witam, chciałem zagłębić trochę tajniki tworzenia sieci i zainstalowałem sobie program VMware Workstation.

Utworzyłem dwa systemy: windows 2008 server (DC) oraz windows 7 (WS)

W Windows 2008 utworzyłem nową domenę test.local (komendą dcpromo w cmd) oraz w ustawieniach karty sieciowej utworzyłem statyczny adres IP 192.168.1.2, natomiast DNS ustawiłem jako 127.0.0.1 (loopback)

W Windows 7 zmieniłem ustawienia karty sieciowej na statyczny adres IP 192.168.1.3, DNS ustawiłem na 192.168.1.2 i przypisałem do domeny test.local

W obydwu systemach włączyłem remote desktop i dodałem użytkownika test.local\Administrator

Niestety dalej nie działa mi Remote Desktop Connection Manager :(
    W powyższym programie dodaje dwa serwery, wpisuje adresy IP, domenę, hasło oraz użytkownika:

W przypadku DC wyświetla mi się błąd disconnected from 192.168.1.2 (error 1800)
    natomiast WS: unable to estabilish a connection

Przypuszczam, że problem siedzi W:

a) ustawieniach kart sieciowych:
    fizycznej: w ustawieniach mam wszystko na automat
    wirtualnej VMnet1 IP mam: 192.168.199.1 DNS: puste pola (oba ustawienia były takie od początku)

b) ustawieniach sieci w programie VM Workstation (virtual network editor) :
    Subnet IP 192.168.199.0
    opcja NAT

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał mi co robię źle, ewentualnie wyjaśnił łopatologicznie znaczenie "subnet IP"
    i praktyczny przykład DNS (bo to, że służy identyfikacji sieci to wiem, ale nie do końca umiem to zastosować w praktyce)

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
REKLAMA