logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jeden telefon a odbieranie sms na kilku komputerach

kamilcioch 09 Maj 2013 22:24 1488 3
REKLAMA
  • #1 12289960
    kamilcioch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam następujący problem, którego za Chiny nie potrafię przeskoczyć.

W jednej firmie transportowej dyspozytor komunikuje się z kierowcami z telefonu komórkowego poprzez sms. Jest to nokia E52. Smsy są odbierane i wysyłane przez nokia pc suite. Do tej pory chałupniczo połączyli sobie tą nokię z dwoma komputerami. Jedną przez kabel USB, a drugi przez bluetooth. Jako, że te telefony się kończą i pojawia się potrzeba zmian, mam za zadanie rozszerzyć te zadania na 3 komputery. Smsy odbierają i wysyłają z trzech różnych komputerów. Do tego codziennie wieczorem zabierają telefon do domu i zdarza się z niego dzwonić. Karty typu Tandem nie wchodzą w grę. Czy któryś z szanownych kolegów ma koncepcję jak to rozwiązać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;)
  • REKLAMA
  • #2 12290163
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Po co kombinować jak koń podgórkę... Z 3 lub więcej komputerami nie połączysz się bezpośrednio, co najwyżej musiałbyś się połączyć z jednym i udostępnić urządzenie po LAN-ie. Jednak dużo prostsze, wygodniejsze i bezpieczniejsze rozwiązanie znajdziesz tutaj:
    Link
    i nawet telefonu do tego nie potrzeba ;)
  • REKLAMA
  • #3 12290173
    kamilcioch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a jak z tego zadzwonię? Dzieki, ale nie tędy droga :)
  • #4 12290380
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Myślę że należało by napisać skrypt który pobierałby ciągle SMSy z komórki lub też wrzucałby je do niej z/do bazy danych (np. MySQL) na komputerze podpiętym do telefonu. Dostęp do obsługi przez np. www. Inne komputery miały by również dostęp przez www. No i rozmowy nadal by działały. Komunikacja z telefonem za pomocą komend AT.
REKLAMA