logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PI6512TG wybija korki bez załączania płyty

otek84 10 Maj 2013 15:58 3789 4
REKLAMA
  • #1 12292001
    otek84
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,

zdaję sobie sprawę, że jest multum podobnych tematów, ale nie znalazłem żadnego, który opisywałby moją przypadłość.

Wczoraj załączyłem w/w płytę i po 5 sekundach wybiło mi korki. Od tamtej pory nie mogę załączyć bezpieczników dla tej linii.

Bezpiecznik do gniazda 3 fazowego jest dedykowane pod płytę - nic więcej nie jest podłączone na tej linii

Trochę dziwi mnie fakt, że wybija korki nawet bez próby załączenia płyty - płyta podłączone jest specjalną wtyczką, po jej wypięciu z gniazdka da się załączyć wybite bezpieczniki, po ponownym włożeniu wywala korki natychmiastowo.

Płyta była podłączana w sierpniu zeszłego roku przez elektryka i chodziła bez najmniejszych problemów.

Nie znam się za bardzo, płyta jest jeszcze na gwarancji jednak chcę sprawdzić wszystkie opcje zanim będę zgłaszać problem na gwarancję.

Proszę o poradę i ewentualną pomoc.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 12292018
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4663
    Dlaczego płyta była wyłączona, czy był jakiś powód?<czy tylko dlatego że była dłuższy czas nieużywana.
  • REKLAMA
  • #3 12292104
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Te Twoje "korki" to zabezpieczenie różnicowo-prądowe czy tylko przeciążeniowe.
    Jest to ważna informacja.
  • REKLAMA
  • #4 12292492
    otek84
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    W załączniku zdjęcie bezpieczników (korków) które mi wybija.

Co do pytania dlaczego płyta była wyłączone - to przepraszam ale chyba źle się wyraziłem. Płyta użytkowana była do wczoraj prawie codziennie.

Chodzi o to, że jak czytałem wielu osobą wybija korki przy uszkodzeniu płyty ale ma to miejsce dopiero jak próbują ją załączyć.

U mnie wyglądało to tak:

1. załączam płytę (wczoraj) - po 5 sekundach wybija mi bezpieczniki
    2. próbuje załączyć bezpieczniki - wybija je natychmiastowo (nie da się ich załączyć)
    3. Odpinam płytę na wtyczce - próbuje załączyć bezpieczniki => bezpieczniki załączają się
    4. podpinam wtyczkę od płyty pod gniazdu 3 fazowe => wybija bezpieczniki.

Jednym słowem wybija bezpieczniki przy wyłączonej płycie
    Załączniki:
    • Amica PI6512TG wybija korki bez załączania płyty korki1.jpg (352.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 12292726
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Zacznij od rozebrania wtyczki i sprawdzenia, czy żaden z przewodów się nie wysunął z bolca. Potem listwa zaciskowa w płycie. Jeżeli nic tam nie znajdziesz to uszkodzenie wewnątrz płyty.
REKLAMA