logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart laptopa Toshiba podczas uruchamiania systemu Windows XP

arturbor. 27 Lut 2005 15:40 3083 10
REKLAMA
  • #1 1271058
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Cześc widzialem dzisiaj laptopa z czymś co mnie zaciekawiło, a mianowicie kolega pozyczył laptopa Toshiba i w czasie ogladania filmu na DVD w pewnym momencie flm sie zatrzymał i wyswietliło sie niebieskie tło na którym migneły jakieś komendy dosowskie i po od sekundzie znikneło i film zniknoł i komp sie zrestartował. I wtedy zaczeło sie dziac takie coś że podczas uruchamiania komputera widać logo Toshiba z komenda wejścia do biosa i chwile po tym jest czarny ekran i komp sie restartuje. I już tak cały czas jest nie chce wejśc do systemu. Próbowałem odpalić naprawe systemu z płyty windowsa Xp ale nic nie dział nie chce wejsc do naprawy i nic więcej nie działa. W biosie niewiem czy dysk jest wykryty czy nie bo nie moge tego sprawdzić tzn w miejscu gdzie pisze hard disk: jest takie coś Toshiba costam nie pamietam dokładnie bo to były jakies cyfry na poczatku było napewno 20.... I tyle wiem. Co można z tym zrobić bo mnie to zaciekawiło i chciałbym sie dowiedzieć. Z góry dziekuje za nadesłane odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1271231
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    a może jakiś wirus ?
  • REKLAMA
  • #3 1271443
    arturbor.
    Poziom 22  
    Nie to wykluczone. Kumpel nie ma internetu a film nie jest zawirusowany bo sprawdziłem antywirem płyte na której jest ten film. A nic innego tzn żadnej płyty ani dyskietki nie wkładał i komputer nigdy nie był podłaczony do neta.
  • REKLAMA
  • #4 1272866
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    wejdz do biosu i przywroc ustawienia poczatkowe
  • REKLAMA
  • #5 1274257
    arturbor.
    Poziom 22  
    A mozesz mi powiedziec gdzie to sie robi i czy to nie usunie danych zawartych na dysku.
  • #6 1275486
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam...w zależności od biosu ta opcja może się różnie nazywać ale to wygląda mniej więcej tak "LOAD OPTIMIZED DEFAULTS" jest to opcja którą producent tak stworzył aby nic się nie stało...zostaną załadowane "optymalne" parametry (nie najlepsze)....może sie zdarzyć że będziesz miał zmienioną rozdzielczość ekranu mniej kolorów...ale możesz sobie zainstalować sterowniki z płytki którą Ci dali przy zakupie...to chyba tyle-powodzenia-pozdro
  • #7 1275655
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jak dla mnie blue scren zazwyczaj oznacza zazwyczaj uszkodzenie sprzetowe a jemu cos niebiesko mignelo
  • #8 1284628
    arturbor.
    Poziom 22  
    Powiem wam tak tam były dwie partycje i jakims dziwnym sposobem FAT 32 sie na siebie nałożyły i z ok 15Gb bo tyle jeszcze było wolne na dysku (cały dysk ma 20Gb) zroniło sie 10Mb i nie da rady tego jak narazie odwrucic i nawet przywracanie systemu z pod biosa ani z płyty nie idzie. I czy jedynym wyjściem jest format!!!!!!!!
  • #9 1286169
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ja bym polecał "partition magic" powinien sobie z tym poradzić...
    i nie bęziesz musiał formatować systemu, miałem podobny problem (z dyskiem, że uciekło mi troche giga) i partition magic dał rade
    POZDRAWIAM
  • #10 1287463
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    spod biosu nic się nigdy z dyskiem nie robi prócz jego wykrywania tak na przyszlosc....

oleg jak dla ciebie(przepraszam dla nas) to sie nie wypowiadaj

sprobuj PM a jak nie pomoze to wdclear z cd bo moze byc cos z dyskiem - partycje same sie na siebie nie nakladaja....
  • #11 1290246
    arturbor.
    Poziom 22  
    No Zbynia masz racje ale pisze tak jak jest i do tego laptopa patrzył równiez informatyk i nie dał rady tego zrobić próbował wszystkiego i przez partition magic i przez jakieś programy dosowskie do przywracania systemu i nic nie pomogło. Próbował takze podpiać inny komputer i nic to nie dało nie dało rade wejśc na dysk aby cos skopiowac
    i jedynym sposobem był format ze zmiana na system NTFS. A to wiecie zawsze pomaga chodzi mi o format wiec dalej już nie bede ciagnoł tego postu. I jeszcze raz dziekuje za nadesłane odpowiedzi zwiazane z tym problemem. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba podczas odtwarzania filmu DVD wyświetlił niebieski ekran z migającymi komendami DOS, po czym system się zrestartował. Po restarcie pojawia się logo Toshiba i komunikat o wejściu do BIOS, następnie czarny ekran i ponowny restart w pętli, uniemożliwiający uruchomienie systemu Windows XP. Próby naprawy systemu z płyty instalacyjnej Windows XP nie powiodły się, a w BIOS dysk twardy jest wykrywany (oznaczony jako Toshiba z numerem zaczynającym się od 20...). Problemem okazało się uszkodzenie partycji FAT32, które spowodowało nałożenie się partycji i drastyczne zmniejszenie dostępnej przestrzeni z około 15 GB do 10 MB. Próby naprawy za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic i programów DOS-owych nie przyniosły efektu, a nawet informatyk nie był w stanie odzyskać danych ani uzyskać dostępu do dysku z innego komputera. Ostatecznym rozwiązaniem był format dysku i zmiana systemu plików na NTFS, co przywróciło funkcjonalność systemu. Wskazano również, że reset BIOS do ustawień fabrycznych (LOAD OPTIMIZED DEFAULTS) nie usuwa danych i może pomóc w diagnostyce. Podejrzenie wirusa zostało wykluczone ze względu na brak połączenia z internetem i sprawdzenie płyty antywirusem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA