logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat licznika rewersyjnego mod 8 z przerzutników D - poszukiwany

bajor12 13 Maj 2013 16:13 2934 4
REKLAMA
  • #1 12302607
    bajor12
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam!
    Czy któryś z kolegów mógłby udostępnić schemat licznika rewersyjnego mod 8 zbudowanego z przerzutników typu D?
    Internet to kopalnia wiedzy ale jak się okazuje takiej rzeczy w nim nie ma
    Pozdrowienia z Lublina :)
  • REKLAMA
  • #2 12302773
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Po pierwsze musisz sprecyzować co ma mieć ten licznik, a następnie go zaprojektować. 3 przerzutniki typu D (7474/74174 itp) i odpowiednia logika podająca odpowiednie sygnały na wejścia D przerzutników. Wejść tych jest 3 więc będą 3 funkcje. Każda dostaje na wejścia aktualny stan licznika (3 sygnały) + jakąś liczbę wejść sterujących (UP/DOWN, reset, przeniesienia itp).
    Można zastosować uniwersalne metody realizacji funkcji logicznych - multipleksery lub pamięci.
    Być może przypasuje jakiś gotowy układ.
  • REKLAMA
  • #3 12302777
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 272
    Wbrew pozorom to bardzo proste i chyba powinieneś to wiedzieć :)
    Masz zrobić licznik modulo 8 (czyli liczący w zakresie 0->7), ma być rewersyjny więc będzie liczył od 7->0, a na to wystarczą 3 bity (czyli i 3 przerzutniki D) .
    1. Zrób normalny licznik 3 bitowy na przerzutnikach D (dokładnie to na 3 przerzutnikach ;) ) - będzie to normalny licznik 3 bitowy, czyli modulo 8
    2. Wejścia "CLK" kolejnych przerzutników podłącz (przełącz) do wyjścia Q wcześniejszego - tak otrzymasz licznik rewersyjny
  • REKLAMA
  • #4 12303236
    bajor12
    Poziom 9  
    pawel-jwe napisał:
    1. Zrób normalny licznik 3 bitowy na przerzutnikach D (dokładnie to na 3 przerzutnikach :wink: ) - będzie to normalny licznik 3 bitowy, czyli modulo 8
    2. Wejścia "CLK" kolejnych przerzutników podłącz (przełącz) do wyjścia Q wcześniejszego - tak otrzymasz licznik rewersyjny

Jest kolega pewien że to tak? :)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Do tej pory spotykałem się z licznikami na przerzutnikach typu JK i nie wiem jak te na D działają ;/
    mam minimalizację do tego licznika, może to pomoże rozwiązać problem:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #5 12303451
    bajor12
    Poziom 9  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany w ten sposób? bo szczerze mówiąc nie bardzo teraz kolegę rozumiem :/

Wydaje mi się że tu będą potrzebne jakieś bramki na których podanie stanu wysokiego bądź niskiego spowoduje odpowiednio zliczanie w przód bądź w tył, ale nie wiem jak to ma wyglądać. Jedyną książką tego typu jaką posiadam są "Układy cyfrowe" W.Głodzkiego ale nie ma tam tego opisanego.

Dodano po 28 [minuty]:

AWllen napisał:
    Tak jak kolega pokazał. Rozumiem że jest to w ramach przedmiotu Układy Cyfrowe?
    Owszem, drugi tydzień się z tym męczyłem bo nauczyciel nie potrafi dobrze tłumaczyć a wymaga bardzo wiele :)
REKLAMA