logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat licznika ósemkowego z przerzutnikiem typu D

wertysyn 19 Lut 2006 13:57 2604 6
REKLAMA
  • #1 2321656
    wertysyn
    Poziom 2  
    Witam, mam ogromna prosbę. Mam za zadanie zaprojektować w programie Matlab licznik ósemkowy zliczający do przodu, dla sygnału sterującego x=1 z zastosowaniem przerzutnika typu D. Jeśli jest ktoś, kto wie o co chodzi, prosze o pomoc, chociaż o sam rysunek schematu połączeniowego :) Zadanko jest z przedmiotu automatyka ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2323106
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    1 - weź typowy przerzutnik 2 razy D, np. 7474, bedzie Ci potrzebne 1 i 1/2 takiej kości.
    2 - odrysuj sobie schemat wewnetrzny przerzutnika, potrzebne są Ci wyprowadzenia: Clock, D i "nie-Q".
    3 - takt wchodzi na "Clock1" pierwszej kości (noga 3), wyjście "nie Q" (noga 6) łączysz do wejścia D (noga 2) pierwszego przerzutnika, a wyjście Q (noga 5) do wejścia Clock2 (noga 11) drugiego przerzutnika.
    4 - wyjście "nie Q" (noga 8) drugiego przerutnika łączysz do weiścia D (noga 12) drugiego przerzutnika, a wyjście Q (noga 9) do wejścia "Clock1" drugiej kości (noga 3).
    5 - wyjście "nie Q" (noga 6) pierwszego przerzutnika w drugiej kości łączysz do wejścia D tego samego przerzutnika (noga 12).
    Wyjścia Q1/1, Q2/1 i Q1/2 sa wyjściami licznika ósemkowego liczacego w przód.
  • REKLAMA
  • #3 2326951
    wertysyn
    Poziom 2  
    Serdecznie dziękuje p. Jerzemu, ale cóż-nadal jestem na etapie zerowym. To zadanie to dla mnie totalna pomylka, ale taki jest wymóg zaliczenia przedmiotu. Powiem wprost, potrzebuje narysowanego schematu z wykorzystaniem bramek logicznych, tak abym mógł to dokładnie przerysować do Matlaba - inaczej nie dam rady, bo jestem zielony w te klocki :? :oops: A jeśli ktoś miałby na tyle cierpliwości żeby dodatkowo wyjaśnic mi zasadę działania tego licznika (z tablicami Karnaugh), byłbym w niebowzięty :D Mam czas na sporządzenie projektu do piątku, tak więc czekam na życzliwego znawcę tematu. Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2327878
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Źle byc zielonym na egzaminie, oj, źle ...
    Masz szczęście, że chodziłem do podstawówki w Szczecinie, posyłam Ci rozrysowany schemat przerzutnika D na bramkach, ale weź do garści podręcznik, i poczytaj, dlaczego te bramki są tak połączone.
    Załączniki:
    • Schemat licznika ósemkowego z przerzutnikiem typu D Prze-d.jpg (57.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2355983
    wertysyn
    Poziom 2  
    Niestety, pomimo pomocy Jerzego oraz naprawde usilnych poszukiwaniach w internecie mój licznik nadal nie działa. Wszystko opiera się chyba na złym podłączaniu samego bloku przerzutnika D, gdyż nie mam pewności jak go podłączyć - co i w jaki sposób dać na jego wejścia (Clk,!Clr,D). Załączam aktualny stan projektu. Jeśli ktoś naprawde wie, jak to zrobić by działało to bardzo, ale to bardzo prosze o pomoc, bo czas nagli ;(
    Załączniki:
    • zrzut.doc (60.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2360310
    wertysyn
    Poziom 2  
    Sprawa nader pilna, bo dzieło nadal nie liczy, a czas nagli.
  • #7 2378394
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Schemat jest prawidłowy. Jeżeli używasz przerzutnika 7474, to używasz tylko wejśc Clk i D, oraz wyjśc Q i nie-Q. Pozostałe wejścia pozostawiasz niepodłączone.
    Na Twoim schemacie DISPLAY to tylko 3 diody LED, które powinny byc podłączone poprzez separujący tranzystor, żeby nie obciążac wyjścia przerzutnika.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania licznika ósemkowego zliczającego do przodu, sterowanego sygnałem x=1, z wykorzystaniem przerzutnika typu D w programie Matlab. Wskazano, że do realizacji można użyć przerzutników D, np. układu 7474, łącząc wyjścia Q i nie-Q z wejściami Clock i D kolejnych przerzutników, tworząc kaskadę liczącą w przód. Podkreślono konieczność prawidłowego podłączenia wejść Clk, D oraz pozostawienia niepodłączonych pozostałych wejść (np. !Clr). Zaproponowano schemat połączeniowy przerzutnika D z bramkami logicznymi, co ułatwia implementację w Matlabie. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania separujących tranzystorów przy wyjściach do diod LED, aby nie przeciążać przerzutników. Autor prosił o schemat i wyjaśnienie działania licznika, w tym tablice Karnaugh, aby zrozumieć logikę działania i poprawnie zrealizować projekt. Pomimo otrzymanych wskazówek, autor miał trudności z działaniem układu, głównie z powodu niepewności co do prawidłowego podłączenia przerzutnika D. Ostatecznie potwierdzono poprawność schematu i podłączeń dla układu 7474.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA