logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ULTRAVNC - "Failed to get server address" - co to znaczy?

Tommy81 14 Maj 2013 15:34 3216 14
REKLAMA
  • #1 12306419
    Tommy81
    Poziom 9  
    Witam,
    mam zainstalowany ultravnc na komputerach i do tej pory wszystko działało. A teraz niewiadomo skąd pojawił się taki komunikat jak w opisie- "Failed to get server address" i bladego pojęcia nie wiem co jest nie tak sprawdzałem połączenia w sieci lokalnej i działa komputery "się widzą". Ale z sieci zewnętrznej już tego nie mogę zrobić. Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 12306655
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Użyj adresu IP zamiast nazwy hosta.
  • REKLAMA
  • #3 12306755
    Tommy81
    Poziom 9  
    Może głupie pytanie, ale czy to ip nie bedzie zmieniane, po każdym dniu? Internet mam z tpsa. mam zrobioną domenę dyndns ale ona tutaj( jak widzę) nie działa. Jak szybko sprawdzić swoje ip?
  • #4 12307098
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Jakieś przekierowania masz zrobione na routerze? Firewall systemowy nie blokuje ruchu?
  • #5 12307198
    bogiebog
    Poziom 43  
    W routerze odczytasz publiczny IP routera.
    Pokaż konfigurację przekierowań.
  • #6 12314047
    Tommy81
    Poziom 9  
    Nie bardzo rozumiem? o które przekierowania Wam chodzi. Podstawowe informacje o routerze?

Dodano po 5 [minuty]:

w firewall są zrobione wyjątki odhaczyłem port 5900 i 5800 Na angieskich stronach wyczytałem, tak jak mi radziliście wpisać ip ale to ip nie jest stałe, druga metoda to wyłączyć całkowicie zaporę. Ale do tej pory wszystko działało dobrze- z włączoną zaporą.
  • REKLAMA
  • #7 12316039
    Tommy81
    Poziom 9  
    wpisuję swoje ip i działa tylko jak zrobić aby mieć cały czas podgląd na swoje ip. Po 24h dzierżawa się wygasza i powstaje nowe ip. Za każdym razem musiałbym dostawać info jakie dziś jest ip:(

Dodano po 20 [minuty]:

Takie coś znalazłem w internecie- możecie mi pomóc zrozumieć co autor miał na myśli:)
    Failed to get server address
    Solution 1: .

Symtom:
    If windows firewall enabled on XP SP2
    vncviewer ...Lookup server address ... Failed to get server address !

vncviewer can't reach vnc server by hostname address
    remote desktop connection (mstsc.exe) can't reach remote desktop by hostname

Reason:
    netbios name filtered, hostname blocked by windows firewall XP SP2

Workaround:
    use ip address instead of the hostname address
    or
    disable windows firewall on XP SP2 if you have already an NAT/firewall on your broadband router,
    so you can reach again yours vnc servers by hostname on your local area network (LAN)

manually add DNS IP address to your broadband router
    or/and
    exclude the vnc server/vnc viewer computer outside of DHCP range or reserve MAC address/hostname to DHCP range
    .

.
  • #8 12317182
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Do tego służy usługa ddns
  • #9 12320150
    Tommy81
    Poziom 9  
    ale jak mam konto dyndns. mam domenę wpisaną w routerze. przez rok działało wszystko dobrze teraz przestało. kompletnie nie rozumiem dlaczego. Nawet sprawdzałem czy konto w dyndns nie zostało zablokowane czy usunięte - ale wszystko jest
  • #10 12320296
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ściąg dig.exe, następnie ze zdalnego komputera, z okna cmd.exe

dig.exe DYDNS_HOST_NAME

czy zwraca poprawny IP ?
  • #11 12321781
    Tommy81
    Poziom 9  
    Jestem początkujący, więc przepraszam ale nie bardzo rozumiem:
    sciągam dig.exe -ale skąd:/
    i instaluję ten program na zdalnym ( ten który chcę "podglądać")
    później przez wiersz poleceń cmd.exe wpisuję "dig.exe DYDNS_HOST_NAME"
    - czy dobrze to rozumiem?
  • #12 12321791
    bogiebog
    Poziom 43  
    google dig.exe for windows

Instalujesz na kompie skąd się łączysz, czyli ten który inicjuje połączenie.

DYDNS_HOST_NAME to jest nazwa hosta dydns.

Dodano po 1 [minuty]:

Zamiast dig.exe możesz użyć nslookup.exe, nslookup jest częścią windows.
  • REKLAMA
  • #13 12322139
    Tommy81
    Poziom 9  
    zastosowałem ten drugi sposób - na komputerze który ma sie łączyć
    dla porównania wpisałem jakąś inną domenę. Moja domena nie istnieje choć wiem że jest - nie rozumiem. Może coś źle robię
  • #14 12322648
    bogiebog
    Poziom 43  
    Obrazki dodaj w/g zasad tego forum więc zanim napiszesz następnego posta popraw poprzednie swoje posty

Ściąg dig.exe i wykonaj

dig.exe @8.8.8.8 DYDNS_HOST_NAME
  • #15 12326210
    Tommy81
    Poziom 9  
    dzięki za pomoc ale chyba jestem zbyt początkujący - bo nie umiem zaistalować dig.exe. Pomimo, że plik znalazłem i z tego co się orientuję trzeba coś zmienieniać w plikach, jak wspomniałem jestem początkujący.
    tak na chłopski rozumiem, moje vnc zachowuję się tak jakby w ogóle nie widziało domeny dns. -Jakaś blokada...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oprogramowaniem UltraVNC, który wyświetla komunikat "Failed to get server address". Mimo że komputery w sieci lokalnej są widoczne, dostęp z sieci zewnętrznej nie działa. Użytkownicy sugerują użycie adresu IP zamiast nazwy hosta oraz sprawdzenie ustawień routera i zapory sieciowej. Pojawia się również kwestia dynamicznego adresu IP, co może powodować problemy z dostępem. Użytkownik posiada konto na dyndns, ale usługa przestała działać. Wskazówki dotyczące użycia narzędzi takich jak dig.exe lub nslookup.exe do weryfikacji adresu IP są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA