logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nexus 7 32GB - Ładowanie baterii Li-ion prądem innym, niż zalecany

adam_er 15 Maj 2013 10:19 3897 5
  • #1 12309274
    adam_er
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam,
    temat dotyczy baterii Li-Ion 4325 mAh z tabletu jak w tytule, oryginalna ładowarka daje 5V, 2A.

Moje pytanie:
    Jak będzie się zachowywała powyższa bateria, ładowana prądem np. 0,7A (ładowarka do smartfona)?
    I odwrotnie - czy mogę ładować smartfon 0,7A ładowarką od tabletu (prądem 2A)?
    Jadę na urlop samochodowy i - jeśli to możliwe - chciałbym korzystać z jednej ładowarki dla obu urządzeń ;)

Próbowałem znaleźć coś konkretnego na forum, ale bez rezultatu... :(
    Przeczytałem tylko, że jeśli będę ładował prądem mniejszym, niż zalecany, bateria może się nie naładować całkowicie (oczywiście zdaję sobie sprawę z dłuższego czasu ładowania mniejszym prądem), a w odwrotnej sytuacji (ładowanie smartfona 0,7A prądem 2A), bateria może ulec uszkodzeniu, czy nawet wybuchnąć.

Bardzo proszę o potwierdzenie powyższych informacji lub ich uzupełnienie :)

Pozdro dla wszystkich,
    A.R.
  • #2 12309318
    pompak
    Poziom 22  
    Ocena: 87
    Istnieje coś takiego jak regulator napięcia/sterownik ładowania, jeśli się tylko napięcie i gniazdo zgadza to myślę że bez problemu możesz podłączyć źródło o większym prądzie ( mówię oczywiście o urządzeniu z baterią (tablet, smartfon) a nie ładowaniu samej baterii "na krótko")
    Mniejszy prąd powinien baterię naładować do pełna ale proces będzie trwał dłużej.
  • #3 12309391
    adam_er
    Poziom 10  
    Dzięki pompak :D,
    rozumiem, że piszesz o ładowaniu tabletu prądem 0,7A?
    A odwrotnie - ładowanie smartfona (0,7A) prądem 2A? :)
  • Pomocny post
    #4 12312931
    pompak
    Poziom 22  
    Ocena: 87
    Jeśli tylko napięcie się zgadza to smartfon pobierze tyle prądu ile będzie potrzebował ( wewnętrzne ograniczenie, regulator ładowania).
    Może kolega zrobić najprostszy test, podłączyć amperomierz między ładowarką a smartfonem i zobaczyć :)
    Ale uwaga na słabszą ładowarkę, może się grzać i uszkodzić, trzeba sprawdzać choćby ręką temperaturę ! I najlepiej łądować taką ładowarką przy wyłączonym urządzeniu, bez zbędnego poboru mocy.
    Pozdrawiam
  • #5 12316285
    adam_er
    Poziom 10  
    No to wszystko mniej więcej jasne ;)
    Wygląda na to, że ładowarka 2A (od Nexusa) załatwia mi ładowanie obu urządzeń :)
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Adam
  • #6 14041306
    adam_er
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, zamykam wątek.
REKLAMA