logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Nexus 7 HD - Dlaczego wolno się ładuje bateria ?

Ferdynand 06 Lut 2017 10:39 5577 20
REKLAMA
  • #1 16256668
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Ocena: 79
    Mam Asus Nexus 7 HD (2 generacja) i od wczoraj bardzo wolno się ładuje bateria. Ładowarka oryginalna. Przez 6 godzin naładował tylko 18% na włączonym tablecie. Tablet jest świeżo po formatowaniu. Do czego służy piąty pin w gnieździe micro usb w tablecie (to jest drugi obok masy) ? On jest nie podłączony do kabla usb.
    Załączniki:
    • Asus Nexus 7 HD - Dlaczego wolno się ładuje bateria ? piny nexus.JPG (25.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16257115
    mr_slimm
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Piąty pin to przełącznik trybu USB/USB OTG. O tym w jakim trybie ma pracować złącze w telefonie decyduje połączenie tego pinu we wtyczce podłączanego kabla.
  • #3 16257214
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    mr_slimm napisał:
    Piąty pin to przełącznik trybu USB/USB OTG
    Nieprawda, ten pin ma znacznie więcej funkcji, zależnie od typu użytego układu w tablecie, może też ustalać wielkość prądu ładowania.
  • #4 16259142
    mr_slimm
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Freddy napisał:
    mr_slimm napisał:
    Piąty pin to przełącznik trybu USB/USB OTG
    Nieprawda, ten pin ma znacznie więcej funkcji, zależnie od typu użytego układu w tablecie, może też ustalać wielkość prądu ładowania.

To pełni tą funkcję Twoim zdaniem czy nie?

Ja nie twierdzę, że jedyną funkcją tego pinu jest identyfikacja trybu OTG.
  • #5 16260505
    Freddy
    Poziom 43  
    mr_slimm napisał:
    To pełni tą funkcję Twoim zdaniem czy nie?
    Pełni, ale nie tylko.
    To zależy od układu.
    Ferdynand napisał:
    Przez 6 godzin naładował tylko 18% na włączonym tablecie.
    Zacznij od ładowania wyłączonego tabletu.
  • #6 16260818
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Dziś tablet wytrzymał od tego długiego ładowania ok 16h pracy (w ciągu dnia, w nocy leżał włączony) ale bez grania w gry, tylko internet, kalkulator. Teraz się kończy ponowne ładowanie. Od 5% do 100% ładował się ok 6h 20m. 1% wychodzi 4m. Zobaczę ile wytrzyma po tym ładowaniu. Do zeszłego tygodnia ładowaliśmy go jak się rozładował do 13..15%. Bateria starczała na ok 2 doby ale często był używany do gier i włączony non-stop. Zastanawiam się, czy to bateria się kończy (w grudniu 3 lata minęło) czy coś z ładowaniem.
  • REKLAMA
  • #7 16264296
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Ferdynand napisał:
    1% wychodzi 4m.
    To wygląda na to, że tablet (albo elektronika albo ładowarka) ładują baterię w trubie podłączenia USB, czyli pradem o natężeniu 100mA.
    Wejdz w zakłądkę baterii i w trakcie ładowania powinno pokazać sie "żródło zasilania". Wyświetla się 'AC' czy 'USB'?
  • #8 16264644
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Na teraz godz 12:50 tablet wytrzymał 39h i ma 38% naładowania baterii. Dziś tablet był używany do grania a rano bateria miała 52%. Wygląda, że faktycznie naładował się do pełna i teraz bateria starcza na czas jaki ostatnimi tygodniami starczała. Prąd ładowania sprawdzę przy następnym ładowaniu.
  • #9 16264740
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Też mam tablet od ponad 3lata i czasami gdy podłącze i w miedzy czasie porusze (zbyt gwałtownie ) tablet (np podczas odkładania) to mimo informacji o ładowaniu, nie ładuje lub zaczyna ładować bardzo powoli. Ponowne podłączenie wznawia normalnie ładowanie.

Problemu nie zauważyłem podczas ładowania przey wyłączonym urządzeniu. Oczywiście teraz już podłączam i odkładam ładujący się tablet z większym wyczuciem.
  • #10 16264770
    Erka09
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Miałem podobny problem i pomogło wyłączenie tabletu do ładowania, w dużo krótszym czasie był naładowany. Podobno wolniejsze ładowanie spowodowane było ciągłym restartowaniem się aplikacji.
  • #11 16264992
    Freddy
    Poziom 43  
    Erka09 napisał:
    Miałem podobny problem i pomogło wyłączenie tabletu do ładowania
    Przeczytałeś co napisałem w #5?
  • REKLAMA
  • #12 16265054
    Erka09
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Teraz już tak, nie doczytałem. Mimo wszystko może moja odpowiedź jeszcze komuś się przyda, bo na mój tablet takie rozwiązanie podziałało.
  • #13 16507866
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Tablet spadł synowi i pękł ekran. Kupiłem inny z uszkodzoną elektroniką (nie włącza się) wymieniłem wnętrze z mojego i tablet jest ok. Teraz mam go w aucie z gps i podłączam do gniazda zapalniczki, to nie nadąża z ładowaniem. Mam taki adapter 2xusb pisze tablet i phone. Podłączam kabel do tablet. W domu na oryginalnej ładowarce jest ok. Czemu w aucie nie nadąża z ładowaniem ?
  • #14 16508098
    arnoldziq
    Ferdynand napisał:
    Czemu w aucie nie nadąża z ładowaniem ?
    Zbyt niska wydajność prądowa ładowarki?
  • #15 16508177
    Ferdynand
    Poziom 13  
    arnoldziq napisał:
    Zbyt niska wydajność prądowa ładowarki?

Jaka powinna być ?
  • #16 16508336
    arnoldziq
    Ferdynand napisał:
    Jaka powinna być ?
    Proszę sprawdzić na oryginalnej ładowarce. Ale pewnie zakręci się około 2.5A.
  • #17 16508357
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Oryginalna ładowarka sieciowa ma 1.35A
  • REKLAMA
  • #18 16508359
    szkieletor11111
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Ten pin o którym mówi kolega z pierwszego postu (OTG), nie ma nic wspólnego z ładowaniem. Ładowarka ma tylko 2 piny, tak jest przynajmniej u mnie Lenovo A1000F.
    Ten pin to tzw. OTG jak co niektorzy pisali. Jak podłaczasz jakieś urządzenie zewnętrzne do usb tableta, np. karte WIFI to ten pin OTG powoduje ze tablet zasila tą karte wifi i nie potrzeba zewnętrznego zasilania do kart wifi. Myśle ze tak na "szybko" wyjaśniłem. Pozdrawiam.
  • #19 16508451
    arnoldziq
    Ferdynand napisał:
    Oryginalna ładowarka sieciowa ma 1.35A
    Czy aby na pewno?
    Właśnie sprawdziłem i moja ładowarka ma 2A, czyli dokładnie 10W. :/
  • #20 16511927
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Tak. Oryginalna ładowarka ma 1.35A. Dziś sprawdziłem ładowanie dwiema ładowarkami oryginalnymi oraz dwoma kablami. Jeden oryginalny i jeden od smartfona. Kabel od smartfona wolniej ładuje z każdą z obu ładowarek. Miałem go też w aucie i nie nadążał z ładowaniem tabletu. Teraz muszę sprawdzić oryginalny kabel.
  • #21 16516586
    Ferdynand
    Poziom 13  
    Mam inną ładowarkę do auta. Jest w całości wtyczka do zapalniczki i kabelek z wtyczką mini do tabletu/smartfona. Pisze na niej 2.1A. Tablet z samym pulpitem wygaszonym się ładuje. Po 30 min naładował się o 8%. Jeżeli uruchomię aplikację nawigację, to znów nie nadąża z ładowaniem. Powolutku naładowanie spada. Czy jest jakaś możliwość ograniczenia poboru energii przez tablet z nawigacją ? Wifi mam wyłączone. Ogólnie jest poprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wolnym ładowaniem baterii w tablecie Asus Nexus 7 HD (2. generacja), który naładował się tylko o 18% w ciągu 6 godzin. W dyskusji poruszono rolę piątego pinu w gnieździe micro USB, który może wpływać na tryb ładowania i prąd ładowania. Użytkownicy sugerowali, aby ładować tablet w trybie wyłączonym oraz sprawdzić źródło zasilania. Zauważono, że niektóre ładowarki, w tym te używane w samochodach, mogą mieć zbyt niską wydajność prądową, co wpływa na czas ładowania. Użytkownik podzielił się doświadczeniami z ładowaniem, które poprawiło się po wyłączeniu tabletu, a także po wymianie kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA