logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3

Drzej89 15 Maj 2013 22:02 2529 6
REKLAMA
  • #1 12311592
    Drzej89
    Poziom 2  
    mam antenę cabletech ant0558 z symetryzatorem. niestety jest ona prawdopodobnie za słaba dla mojej lokalizacji( odbiór z wieży nadawczej na gubałówce odległość jakieś 20km jednak widok na wieże przysłania wzgórze) gdy podłącze jeden tv odbiera mi mux 2 (jakosc70-90% siła 100%) mux3 ( j. 100% s 100%) gdy podłącze dwa tv przez taki trójnik Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3 to mux2 niema w ogóle a mux 3 na jednym tv ma (jakość 100% siła 70% a na drugim jakość 65-70% a siła 100% jak miałem rozgałęźnik na 3 tv to w ogóle nie było żadnego mux-a. chciałbym jakoś wzmocnić antenę i cała instalacje tylko nie wiem czy jest to możliwe. Próbowałem otworzyć puszkę antenową z symetryzatorem( aby spróbować go wymienić na wzmacniacz) ale jest tak szczelnie zamknięta ze bez uszkodzenia jej chyba się nie da otworzyc:/ moje pytanie brzmi następująco- czy da się jakoś wzmocnić sygnał tej anteny bez wymieniania symetryzatora? a jak nie to jak go wymienić na wzmacniacz i na jaki?

Przypominam, że na tym Forum przestrzegamy i dbamy o merytoryczną "część" wypowiedzi ale i również o regulamin, w którym jego punkcie 3.1.13 jest mowa o :
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Popraw wpis.
    Regulamin pkt 3.1.13. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12312009
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Tak, da się. Będziesz potrzebował albo aktywnego rozgałęźnika, który powinieneś zamontować jak najbliżej anteny. Najlepiej taki z regulacją wzmocnienia/tłumienia oddzielnie na każdym wyjściu.
    Ewentualnie wzmacniacza liniowego, który wkręcisz bezpośrednio w gniazdo: "F" anteny i rozgałęźnika pasywnego, ale nie takiego jak na zdjęciu. Poszukaj jakiegoś, który wygląda mniej więcej jak te:
    Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3 Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3
    Może być innej firmy. Specjalnie daję małe zdjęcia aby nie reklamować jakiejś konkretnej.
    Zwróć tylko uwagę aby wzmacniacz liniowy był hermetyczny i zasilany z 12V.
    W jednym i drugim przypadku, będzie potrzebny także zasilacz. Taki sam jak do anteny siatkowej.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • REKLAMA
  • #3 12312406
    Drzej89
    Poziom 2  
    Doradź jaki rozgałęźnik aktywny wybrać? minimum na 3 tv. a i jeżeli by nie wystarczał to można dołożyć tez wtedy wzmacniacz liniowy? albo jak dołożę wzmacniacz liniowy i nie będzie wystarczał to można jeszcze założyć zamiast pasywnego rozgałęźnika aktywny? czy to by pogorszyło? wzmacniacz liniowy może być taki?
    Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3 czy może taki? Antena CabletechANT0558 - odbiera mux3 i 2 przy 1tv- chce podlączyc 3
  • REKLAMA
  • #4 12312530
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Nie mogę wskazać konkretów bo zaraz mnie posądzą o reklamę. Jestem zawodowo związany z tematem.
    Odradzam natomiast łączenie wzmacniacza liniowego i rozgałęźnika aktywnego. Nie ma takiej potrzeby i w tej instalacji to może tylko zaszkodzić.
    Na Twoim miejscu szukałbym rozgałęźnika aktywnego i zamontował go jak najbliżej anteny. Poszukaj np. w ofercie firmy Mezon.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • REKLAMA
  • #5 12313467
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 12314430
    Drzej89
    Poziom 2  
    mux-1 w ogóle mi nie chce złapać. miałem wcześniej jeszcze na analogowej tv taki rozgałęźnik ale na cyfrowej już jest na nim za duża strata i nie mam w ogóle sygnału. kabel zwykły antenowy. do jednego tv teraz nowy kupiłem. chyba spróbuje tylko z tym rozgałęźnikiem aktywnym. jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie
  • #7 12383402
    Drzej89
    Poziom 2  
    Porada ArtMedia pomogła:) Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę Cabletech ANT0558 z symetryzatorem, która nie zapewnia wystarczającego sygnału w jego lokalizacji, co skutkuje problemami z odbiorem mux-ów. Przy podłączeniu jednego telewizora odbiera mux 2 i mux 3, ale przy podłączeniu dwóch telewizorów sygnał mux 2 znika, a mux 3 ma zmienną jakość. Użytkownik poszukuje sposobów na wzmocnienie sygnału anteny bez wymiany symetryzatora. Odpowiedzi sugerują zastosowanie aktywnego rozgałęźnika lub wzmacniacza liniowego, najlepiej umieszczonego blisko anteny. Rekomendowane są również pasywne rozgałęźniki jako pierwsza opcja, a aktywne jako dodatkowe rozwiązanie, z ostrzeżeniem przed łączeniem wzmacniacza liniowego z aktywnym rozgałęźnikiem, co może pogorszyć sygnał.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA