logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak połączyć 2 anteny UHF do odbioru MUX1, MUX2, MUX3?

wazzie 20 Lut 2020 14:23 3060 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy można połączyć dwie anteny UHF z różnych kierunków tak, aby jednocześnie odbierać MUX1, MUX2 i MUX3?

Tak, ale nie zwykłym sumatorem „na rympał” — przy dwóch kierunkach i emisji SFN na k.29 lepiej użyć zwrotnicy kanałowej/filtru oraz anteny o jak największej kierunkowości, bo szerokopasmowy wzmacniacz i proste sumowanie mogą pogorszyć jakość multipleksów [#18484228][#18488205] Wskazywano konkretne rozwiązania: zwrotnicę antenową ZA-112Ms, mały wzmacniacz kanałowy WK-410 albo zwrotnicę kanałową dobraną pod dany kanał [#18482850][#18483118][#18483449] Przy testach warto ustawić antenę tak, by była możliwie osłonięta od zakłócającego nadajnika, a poziom k.29 skorygować regulowanym tłumikiem — zamiast dokładać mocniejsze wzmacnianie [#18491591][#18492732][#18492926] W praktyce autorowi udało się uzyskać odbiór przez osobną antenę UHF dla MUX1–4 z odpiętą częścią VHF i ograniczonym wzmocnieniem SWA3 oraz osobną antenę VHF, połączone sumatorem AMS RSI-02MS [#18505045]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18482552
    wazzie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Witam,
    mam problem z odbiorem sygnału tv naziemnej. Antenę mam skierowaną na odległy nadajnik nadający w pasmach (Sucha Góra 100kW):
    MUX1 k.52 722 MHz
    MUX2 k.32 562 MHz
    MUX3 k.29 538 MHz
    MUX1 i 2 odbieram bezproblemowo, z MUX 3 jest problem.
    Ale MUX3 mogę odbierać z pobliskiego nadajnika Rzeszów 2kW (jednak z zupełnie innego kierunku). Nadajnik nadaje tylko MUX 3 k.29 538 MHz.

Czy jest możliwość spięcia 2 anten w taki sposób, aby odbierać sygnały MUX1,2,3 jednocześnie? Występują gotowe zwrotnice do sumowania sygnału antenowego w taki sposób aby jedna antena nie oddziaływała na drugą?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18483449
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    wazzie napisał:
    MUX1 i 2 odbieram bezproblemowo, z MUX 3 jest problem.
    Ale MUX3 mogę odbierać z pobliskiego nadajnika Rzeszów 2kW (jednak z zupełnie innego kierunku).

Jaka antena?
    Problem może wynikać właśnie z synchronicznej emisji mux-3 na k.29 z Baranówki i Suchej Góry. Czy masz możliwość takiego zamontowania anteny, by odbierała Suchą Górę, a równocześnie była osłonięta przed sygnałem dolatującym z Baranówki?
    https://satkurier.pl/news/100798/emitel-radzi-jak-poprawnie-odbierac-mux-3.html
    wazzie napisał:
    Występują gotowe zwrotnice do sumowania sygnału antenowego w taki sposób aby jedna antena nie oddziaływała na drugą?

W/w WK-410 lub można zamówić zwrotnicę kanałową. Ale w kontekście planowanych zmian kanałowych, obecnie nie ma to za bardzo sensu (w czerwcu br. mux-1 przejdzie na k.48, a w 2020 na k.43). Łatwiej byłoby użyć zwrotnicy 2xUHF(+VHF) i zastosować filtr kanałowy (k.29) przy antenie odbierającej Suchą Górę.
  • REKLAMA
  • #5 18483849
    wazzie
    Poziom 17  
    Antena Yagi ze wzmacniaczem SWA9 - skierowana na Suchą Góre, Rzeszów -Baranówka to kierunek inny o 180st. Niemniej jednak na kierunku Suchej Góry zaczyna sie pasmo wyżynne - możliwe odbicia.
  • #6 18484228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18484289
    _kli_
    Poziom 41  
    wazzie napisał:
    SWA9

Bardzo mocny wzmacniacz. Jakie masz parametry sygnału na poszczególnych mux-ach - szczególnie na mux-3?
  • #8 18488205
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 233
    Należy pamiętać, że wzmacniacz szerokopasmowy wzmacnia niemalże o tę samą stałą wartość (w pasmach) wszystkie mux-y (np. w UHF). Czyli w tym przypadku mocny k.29 i słabszy k.52. Można "wylecieć" poza zakres. To właśnie min. dlatego należy stosować wzmacniacze kanałowe a nie sumować sygnały z różnych anten (o różnych zyskach) i o różnych poziomach sygnałów nośnych, na tzw. "rympał" jak leci np. zwykłą zwrotnicą.
  • #9 18490086
    wazzie
    Poziom 17  
    OK, wygląda na to że przesadzałem ze wzmocnieniem.
    To co zrobiłem: TV do testów możliwie blisko anteny (eliminacja wpływu instalacji) i na antenie zacząłem od symetryzatora. Jak się okazało udało mi się odebrać wszystkie MUXy, łacznie z mux8 (antena combo z dipolem pionowym do vhf). Jednak MUX3 mocno przycinał. Po podłączeniu do instalacji domowej znikał całkowicie. Symetryzator podmieniłem na wzmacniacz o najmniejszym wzmocnieniu jaki znalazłem i zasiliłem z regulowanego zasilacza. Odbieram poprawnie MUX1,2,3 w całej domowej instalacji, jednak po MUX8 ani śladu

pozdrawiam
    Wojtek
  • #10 18490096
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 233
    Coś więcej o tej antenie combo? (typ, model, zdjęcie, producent)
  • Pomocny post
    #11 18490258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 18490625
    wazzie
    Poziom 17  
    Antena to TTV Turbo Q100 Combo
    poziomów sygnału nie notowałem.
    Przy automatycznym strojeniu tv nie znajduje zadnego kanału z MUX8
  • #13 18490663
    _kli_
    Poziom 41  
    wazzie napisał:
    Jednak MUX3 mocno przycinał. Po podłączeniu do instalacji domowej znikał całkowicie.

Mux-3 czy mux-8?
    wazzie napisał:
    Odbieram poprawnie MUX1,2,3 w całej domowej instalacji, jednak po MUX8 ani śladu

Jak wygląda ta "cała instalacja domowa"?
    wazzie napisał:

Czy jest w niej dipol VHF dedykowany do odbioru kanału 6? https://davbol.pl/anteny-telewizyjne/antena-kierunkowa-q100
    wazzie napisał:
    Przy automatycznym strojeniu tv nie znajduje zadnego kanału z MUX8

Sprawdź parametry dla k.6 na strojeniu ręcznym lub w diagnostyce sygnału.
  • REKLAMA
  • #14 18491255
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2925
    _kli_ napisał:

wazzie napisał:

Czy jest w niej dipol VHF dedykowany do odbioru kanału 6?

No Jak połączyć 2 anteny UHF do odbioru MUX1, MUX2, MUX3? przecież tak wygląda.
  • #15 18491266
    _kli_
    Poziom 41  
    Zwróć uwagę, że producent umożliwia wybór dipola VHF na konkretny kanał - 6,7,8,9,12.
    Jak połączyć 2 anteny UHF do odbioru MUX1, MUX2, MUX3?
  • #16 18491509
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2925
    Skoro dipol Jak połączyć 2 anteny UHF do odbioru MUX1, MUX2, MUX3?
    odbiera kanały 6-12 to i ten odbierze bez względu na wymiary dla danego kanału.Trochę lepiej, gorzej ...
  • Pomocny post
    #17 18491553
    _kli_
    Poziom 41  
    LeDy napisał:
    ten odbierze bez względu na wymiary dla danego kanału.Trochę lepiej, gorzej ...

Owszem odbierze. Ale skoro jest taka możliwość żeby było lepiej, to dlaczego z tego nie skorzystać?
    wazzie napisał:
    wygląda na to że przesadzałem ze wzmocnieniem
    wazzie napisał:
    podmieniłem na wzmacniacz o najmniejszym wzmocnieniu jaki znalazłem

A czy na poprzednim wzmacniaczu odbierałeś mux-8? Ten nowy to jaki? Wzmacnia pasmo VHF?
  • Pomocny post
    #18 18491591
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Konkretne pytanie: jak daleko jesteś od Baranówki?
    Jak daleko jesteś od Tyczyna?
    I może na PRV podaj dość dokładnie pozycje geograficzna miejsca odbioru. Znając ten teren byłbym bardzo ostrożny w stosowaniu "prostych" ("wzmacniaczowych") rozwiązań.

Dodam; na południe od Rzeszowa są miejsca, gdzie jesteś w zasięgu trzech nadajników MUX3 - Sucha Góra, Baranówka i Solina. I tam bez bardzo silnie kierunkowej anteny nie masz czego szukać....
    No i MUX8 jest nadawany w pionowej polaryzacji...
  • #19 18492152
    wazzie
    Poziom 17  
    Mux 8 odbierałem jedynie na symetryzatorze. Na żadnym wzmacniaczu nie odbierałem tego MUXa. Wzmacniacz SWA3.
  • #20 18492320
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Dotychczas założyłem kilkanaście takich anten z symetryzatorem w samym Rzeszowie i jego okolicach, ustawione na Giedlarową i wszystkie 4 muxy odbierają bez żadnych problemów.

http://www.teledombiecz.pl/images/COMBO_V_d2.jpg

Symetryzator oczywiście VHF + UHF:

https://www.multiproject.com.pl/images/Foto/Akcesoria_RTV_SAT/01014.jpg

Skanuj ręcznie k. 6, 26, 43 i 59.
  • #21 18492732
    irekr
    Gedlarową w Rzeszowie rzeczywiście można znakomicie odbierać, jednak w miejscu gdzie mieszka autor na ten sygnał nie ma co liczyć.
    Sucha Góra jest oddalona od autora na ok. 24 km ale nie jest w zasięgu optycznym, Baranówka tylko 11,5 km ale zasłonięta pasmem wzniesień - głównie tych w okolicach Boguchwały - tam gdzie stał kiedyś nadajnik średniofalowy.

Dobra rada kol. _KLI_ o zamontowaniu anteny na południowej elewacji by była osłonięta od sygnału z Baranówki.

Sprawdziłem w swoich zapiskach czasy opóźnień wszystkich trzech nadajników - Sucha Góra - Baranówka - Solina i faktycznie na terenie Babicy występuje obszar o skrajnie niekorzystnych odstępach interwałowych co zawsze będzie powodowało niestabilność transmisji. Inaczej mówiąc należy potraktować sygnał Baranówki jako zakłócający i użyć anteny która będzie w najmniejszym stopniu odbierała z tego kierunku.

Tak nawiasem mówiąc to Baranówka powinna nadawać na kanale 26 - lub najlepiej na 47, a nie na 29.

I pytanie do autora: czy jesteś w stanie zamontować możliwie najbardziej kierunkową antenę na południowej elewacji w cieniu własnego dachu (o ile mnie pamięć nie myli to jest to blachodachówka), antenę pasywną bez wzmacniaczy (może być stara antena do odbioru analogowego TVP2 - niedawno widziałem, że sporu tego wisi na sąsiednich budynkach), następnie ustawić na ręcznym strojeniu odbiornik TV na k. 29, w kabel antenowy dołaczyć tłumik regulowany ustawiony początkowo na minimum tłumienia, następnie posługując się wskaźnikiem siły sygnału k. 29 ustawić tłumikiem poziom około 60-70%.
    Następnie przełączyć się na normalny odbiór i popatrzeć jak to wszystko działa. To działanie mam na celu sprawdzenie, czy można się "pozbyć" Baranówki. Jak się da to jesteśmy w domu, jak nie, to działamy dalej....

Stosowanie anten kombo ma sens tylko tam gdzie mamy "proste" sygnały i poziomy na tyle umiarkowane, że nie trzeba niczym kręcić. W tej konkretnej sytuacji wskazane będzie pewne wyłumienie k. 29 (i pozostałych kanałów UHF także) przy pozostawieniu k.6. bez wytłumienia.

I uwaga - nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, ale na obiekcie Tyczyn k.35 miała nastąpić zmiana polaryzacji na poziomą i jednocześnie podniesiona moc do 10 kW. Przynajmniej tak podają w UKE. To tylko 8 km i przy pięknej widoczności optycznej. Oznacza to koniec stosowania wzmacniaczy szerokopasmowych przy antenie.
  • #22 18492899
    wazzie
    Poziom 17  
    Witam,
    Antena jest już umieszczona na wschodniej elewacji budynku. Dotychczas używałem prostej anteny Yagi ukierunkowanej na Suchą Górę. Antenę combo założyłem niedawno w związku z problemami z MUX3.

Cytat:
    w kabel antenowy dołaczyć tłumik regulowany ustawiony początkowo na minimum tłumienia, następnie posługując się wskaźnikiem siły sygnału k. 29 ustawić tłumikiem poziom około 60-70%.

Nie bardzo wiem jaki tłumik masz na myśli.

Podsumowując wcześniejsze rozumowanie, dążymy do wyeliminowania z instalacji wzmacniacza i odbioru sygnału na samym symetryzatorze?
  • #23 18492926
    irekr
    Tłumik może być taki:
    https://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_tv_regulowany_tra-03_R50150.htm

Najprościej byłoby postawić oddzielna antenę do testów zamocowana np na tyczce czy czymś podobnym. Można umocować do testów np do futryny okna na pięterku po południowej stronie. Najlepiej w takim miejscu, by masyw budynku maksymalnie zasłaniał Baranówkę. Potrzebujemy tylko sprawdzić czy jest to właściwy kierunek działania. Dlatego po możliwie najniższych kosztach i bez demontowania tego co mamy obecnie.
  • #24 18492963
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 388
    @wazzie
    Mieszkam tak jak Ty w Rzeszowie i mam dwie anteny - jedną na Baranówkę a drugą na Suchą Górę. Trzecia antena dookólna - radiowa UKF. Mam zastosowany wzmacniacz AWS-1033 kupiony wraz z antenami w Azarcie na Bohaterów. Całość montowałem sam a tak jak piszą przedmówcy, wzmocnienie każdej z anten ustalam oddzielnie odpowiednim potencjometrem po zdjęciu dekla wzmacniacza. Mam taką konstrukcję od początku kiedy zagościła u nas DVB-T. Niewykorzystane wejścia zaślepiłem zakupionym terminalem.
    Po tylu latach działania musiałem tylko raz wymienić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu bo te się rozszczelniły i wzmocnienie z racji niestabilności zasilania strasznie skakało.
    Generalnie to polecam te AWSy, chociaż tanie nie są, a słyszałem opinie że często uszkadzają się mosfety na wejściach zwłaszcza po burzach, u mnie póki co działa to lata i niejedną burzę już sprzęt przeżył.

Coś mi w tym opisie brakowało.
    Otóż zapomniałem o antenie Yagi 6-12 skierowanej na Suchą Górę (kanał 7) podłączonej również to tego wzmacniacza.
  • #25 18493919
    irekr
    AWS-y nie są złe. Niestety za dwa lata wszystkie będą raczej do zdemontowania, gdyż nie przeniosą sygnału DVB-T2 32K z H-265. Kilka tygodni temu ćwiczyłem taki AWS w Słubicach i niestety - Jemiołów odbiera bez problemu, natomiast sygnały z Frankfurtu/Berlina były nieczytelne.
    To bardzo dobry produkt Telmoru, pracuje i pracował dzielnie tyle lat, niestety wymagania dla DVB-T2 sa nieco za wysokie. Może Producent wymyśli coś by nieco zmodernizować stopnie wzmacniaczy. Szkoda by pozbywać się tych urządzeń z dobrze opracowanymi strojonymi filtrami pasmowymi, które naprawdę działają bardzo skutecznie pomimo dość prostej konstrukcji. Czy konstrukcja wytrzyma kombinacje kanałów 26-29-31-32-35-43-48 - sam jestem ciekawy. W Ostrołęce, gdzie jest układ 40-41-42, są z tym spore problemy.
    Nie warto obecnie pakować pieniądze w rozbudowane anteny skoro za dwa lata (do czerwca 2022) cały system ulegnie całkowitej zmianie.
  • #26 18493936
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Dlaczego całość będzie do zdemontowania ?
    Przecież zmiana z DVB-T na DVB-T2 nie wymaga zmiany anteny, być może będzie potrzeba korekty wzmocnienia, ale nie słyszałem żeby zmiana systemu nadawania powodowała konieczność zmiany anten (pod warunkiem zachowania pasma VHF/UHF) bądź wzmacniacza. No chyba że jestem w błędzie, ale przecież oprócz zmiany OTV (jeśli ktoś nie ma odpowiedniego) jak ma dojść jeszcze zmiana anten czy wzmacniaczy lub innych tego typu oprzyrządowania, to zmiany będą kosztować zwykłego Kowalskiego mnóstwo pieniędzy.
    @irekr
    Na czym opierasz stwierdzenie że kanały będą przydzielane wg klucza który podałeś lub bardzo podobnego (strasznie ciasne upakowanie częstotliwości), bo ja nigdzie nie znalazłem wzmianki o takiej propozycji przydziału kanałów ?

Jeśli mowa o Giedlarowej, to odbieram ten sygnał całkiem przypadkiem z boku, gdyż mieszkam niemalże na przecięciu linią prostą nadajników Baranówka - Sucha Góra (okolice Os. Krakowska Południe) Poziom sygnału z Giedlarowej wystarcza do bardzo dobrego odbioru TVP3 Lublin.

Może paść pytanie po co wzmacniacz ? Otóż bez wzmacniacza mam niski poziom sygnału (30-40%) i (jakość 100%) ale mam w domu dość rozbudowaną sieć gniazdek TV, oraz użytkuję 4-6 odbiorników TV (mieszkanie wielorodzinne) stąd aby na wyjściu uzyskać odpowiedni sygnał (rozdzielany po pionach rozdzielaczem) musiałem go wzmocnić, nie tracąc przy tym na jakości (było i jest 100% jakości).

Cała instalacja to był mój pomysł i jestem z tego zadowolony, bo uzyskałem efekt jaki zamierzałem uzyskać, dlatego będę zniesmaczony jak za dwa lata całość pójdzie do kosza :/
  • #27 18493968
    _kli_
    Poziom 41  
    wazzie napisał:
    Antena jest już umieszczona na wschodniej elewacji budynku

No, ale jeżeli miejsce odbioru jest w Babicy, to antena zamontowana na wschodniej ścianie raczej nie jest osłonięta przed sygnałem z Baranówki. Lepsza byłaby ściana południowa.
    -------------
    irekr napisał:
    AWS-y nie są złe
    irekr napisał:
    To bardzo dobry produkt Telmoru

Małe sprostowanie: AWS-y to nie Telmor, tylko AMS -> https://www.ams.waw.pl/spip.php?article47
    -------------
    irekr napisał:
    Czy konstrukcja wytrzyma kombinacje kanałów 26-29-31-32-35-43-48 - sam jestem ciekawy

Andrzej Ch. napisał:
    na czym opierasz stwierdzenie że kanały będą przydzielane wg klucza który podałeś lub bardzo podobnego (strasznie ciasne upakowanie częstotliwości), bo ja nigdzie nie znalazłem wzmianki o takiej propozycji przydziału kanałów ?

Od 2022 r.
    Jak połączyć 2 anteny UHF do odbioru MUX1, MUX2, MUX3?
  • #28 18493991
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Jak znam życie to pewnie jeszcze się zmieni przydział kanałów. Z mapki wynika że Mux 3 będzie nadawany na dwóch różnych kanałach na Podkarpaciu? Dla Rzeszowa wyglądać to będzie jakoś tak (kanałami): 26-31-32-35-43-48.
    Miejmy nadzieję że obejdzie się bez zmiany wzmacniaczy.
  • #29 18494035
    _kli_
    Poziom 41  
    Andrzej Ch. napisał:
    Jak znam życie to pewnie jeszcze się zmieni przydział kanałów.

To jest ostateczna mapa opublikowana w styczniu br. przez UKE.
    Pierwsze zmiany już w tym roku - od 30 czerwca: Sucha Góra mux-1 na k.48, Giedlarowa mux-2 na k.31.
  • #30 18494314
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    _kli_ napisał:
    Andrzej Ch. napisał:
    Jak znam życie to pewnie jeszcze się zmieni przydział kanałów.

To jest ostateczna mapa opublikowana w styczniu br. przez UKE.
    Pierwsze zmiany już w tym roku - od 30 czerwca: Sucha Góra mux-1 na k.48, Giedlarowa mux-2 na k.31.

Te kanały które podałeś to jak rozumiem do testów będą, bo docelowo na mapie są inne ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem sygnału telewizji naziemnej, szczególnie MUX3, z dwóch różnych nadajników: Sucha Góra i Rzeszów. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie zwrotnicy antenowej (ZA-112Ms) oraz wzmacniacza kanałowego (WK-410). Sugerowano również zastosowanie anteny Yagi oraz filtrów kanałowych, aby zminimalizować zakłócenia. Użytkownik eksperymentował z anteną combo TTV Turbo Q100, uzyskując poprawny odbiór MUX1, MUX2 i MUX3, ale z problemami z MUX8. Wskazano na konieczność odpowiedniego ustawienia anteny oraz użycia sumatora AMS RSI-02MS do połączenia sygnałów z różnych anten.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA