logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do regulacji prędkości obrotowej silnika - zastosowanie mikrokontrolera 80

rafalmistrz 19 Maj 2013 00:05 1779 2
REKLAMA
  • #1 12322180
    rafalmistrz
    Poziom 2  
    Witam
    Mam do wykonania projekt. Układ do regulacji stabilizacji prędkości obrotowej silnika komutatorowego napięcia przemiennego. Znalazłem są stronie taki układ: http://mirley.firlej.org/regulator_obrotow_silnika_230v?page=6 . I moje pytanie jest takie czy mogę podłączyć mikrokontroler zamiast tego układu U2008 i sterować PWM, czy lepiej będzie go zostawić? Wiem ze będę go musiał jeszcze odseparować galwanicznie, ale właśnie niewiem jak go połączyć. Szukałem po różnych forach, ale nic ciekawego nie znalazłem. Musi to być mikrokontroler 8051 a moc silnika to 1kW oczywiście zasilany 230V AC
  • REKLAMA
  • #2 12322565
    Piotrek-787
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    1. Możesz podłączyć mikrokontroler zamiast tego U2008, tylko układ trzeba trochę przerobić.
    2. Nie możesz w takim układzie sterować PWM, tylko regulacją fazową.
    3. Układ przedstawiony w linku nie stabilizuje prędkości obrotowej silnika, tylko dostarcza stałą moc do obciążenia w zależności od napięcia zasilania. Do stabilizacji prędkości obrotowej musisz posiadać informację ile ta prędkość wynosi np. z Enkodera.
    4. Nie koniecznie mikrokontroler musisz odseparowywać galwanicznie. Jeśli układ ma tylko stabilizować prędkość obrotową, to wystarczy prosty zasilacz bez transformatorowy.

Na początek poczytaj o sterowaniu fazowym i o zasilaczach bez transformatorowych.
  • #3 13175161
    mr.gremlin
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Układ U2008B w żaden sposób niestabilizuje predkosci obrotwej, ten projekt słuzy tylko do regulacji predkosci przy pomocy triaka ktory zmienia kat fazowy napiecia. Zmiana wartosci napiecia w tym silniku powodouje zmiane predkosci obrotowej
REKLAMA