logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator na 555 - sterowanie tranzystorami buforującymi

leniviec 28 Lut 2005 16:25 1467 5
REKLAMA
  • #1 1274148
    leniviec
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!

Zbudowalem prosty generatorek na niesmiertelnej kostce 555(schemat ponizej), i wszystko ladnie dziala. Jak podlanczam didoy do Q i Q\ to "mrygaja" na przemian. Problem polaga na tym ze chce wysterowac tym generatorkiem nieco wieksze obciazenie i jak podlanczam tranzystory tak jak na schemacie ponizej to... gdy podloncze tylko jeden z nich to wszystko dzial ale gdy podloncze dwa to ... kupa :( Bardzo prosze o pomoc jak te dwie "koncowki" podlonczyc do mojego generatorka...

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Generator na 555 - sterowanie tranzystorami buforującymi test.png (5.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1274437
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Wyjście OUT może dostarczyć max prąd Iout<=200mA.Można więc przez rezystor bezpośrednio sterować 2N3055.Jeżeli 2N3055 będą pracowały w układzie wtórnika emiterowego,to bazę można bez rezystora połączyć z OUT.Czyli BC308 jest niepotrzebny,poza tym jest źle włączony,bo to PNP i kolektor musi być polaryzowany minusem,a emiter +.
    Układ wtórnika (OC) 2N3055 to kolektor połączony do +,obciążenie między emiter a masę.
  • REKLAMA
  • #3 1274527
    leniviec
    Poziom 15  
    dzieki za odpowiedz, naturalnie ten bc308 jest polonczony prawidlowo (colektor do +), to co napisales to ja wiem, chodzilo mi oto jak "wydostac" z tego generatorka drogom polowke... tzn. chodzi mi oto ze gdy na wyjsciu (nozka 3) 555 jest stan wysoki (+) to przewodzi jeden tranzystor a jak (-) stan niski to drug... i poto mi byl ten bc308 zeby odwrocic sygnal dla drugiego tranzystorka... tyle tylko ze jak podlanczam np. do wyjscia Q tego 2N3055 w ukladzie wtornika (OC), to dziala, podlanczam go do wyjscia Q\ tez dziala ale jak juz dam dwa tranzystorki po jednym do kazdego wyjscia to jeden "mryga" a drugi caly czas ma (+) na emiterze. A ja chce by na przemian sie wlanczaly dwa tranzysotrki - raz jeden raz drugi....

Prosze o pomoc!

Pozdrawiam!

Ps. moglbym zastosowac parke jeden NPN drugi PNP i po problemie, jednak chodzi mi zeby wykorzystac te 2N3055 ktore mi lezom w szufladzie....
  • REKLAMA
  • #4 1274609
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    naturalnie ten bc308 jest polonczony prawidlowo (colektor do +)

Przecież BC308 to PNP i kolektor musi być podłączony do -.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1274659
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Aby osiągnąć to co chcesz musisz zastosować bufor odwracający.
    W najprostszym wydaniu wystarczy lekko zmodyfikować Twój schemat.
    Nie wiem czy dobrze widać, tranzystor PNP należy emiter podłączyć do +12V, kolektor przez rezystor do masy.
    Załączniki:
    • Generator na 555 - sterowanie tranzystorami buforującymi 555.jpg (25.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1275026
    leniviec
    Poziom 15  
    Wielkie dzieki juz sobie poradzilem z problemem, brakowalo tego jednego rezytorka ktory spinal kolektor do masy, teraz bede menczyl kolejne parki tranzystorko na wyjsciu bo docelowo to ma zasilac halogenki 12V o lecznej mocy ok. 300VA. Jak bede miec jakies problemy to bede pisal!

Jeszcze raz dziekuj meczyl mnie ten rezystorek od piątku...:))))

Pozdrawiam!
REKLAMA