witam mam rpoblem mam hasło zalozone na biosie a niestety nei wiem jak oge je usunac a nieznam hasła... pomozcie mi ..pliss czekam na szybko odpowiedzi z gory dziekuje
Zresetuj CMOS zworka na plycie lub wyciagnij bateryjke przy odlaczonym zasilaniu, o ile to desktop, a nie jakis laptop.Albo uzyj iBios, ktory znajdziesz na google i nim zlam haslo
wyjąć na jakiś czas (zależny od płyty) bateryjkę lub prościej -przestawić specjalnego jumper na płycie (zazwyczaj opisany jako Clear password lub Clear CMOS).
korbis
Sciagnij ze strony producenta instrukcje do plyty i ja przeczytaj, odszukaj gdzie jest zworka CLEAR CMOS i ja przestaw na chwile.Albo wyciagnij baterie na chwile i powinno sie skasowac.
Nie wiem czy słusznie, ale zauważyłem że zworka do przywracania ustawień BIOSA jest oznaczona jako JP1. Zwróciłem na to uwage przy chyba 5 płytach i zawsze było JP1.
w necie gdzies widzialem "radziecki" produkt do znajdowania hasla biosu za pomoca zczytywania liczb kontrolnych. Jak przypomne sobie gdzie to bylo to dam linka. (Jak nie chcesz bawic sie z plyta glowna oczywiscie).
narazie nawet nie pamietam jak to sie nazywalo. Na ktoryms forum bylo omawiane
Najłatwiejszy sposób - bateryjka, należy ją wyjąć na około 10 sekund i włożyć na swoje miejsce. Jeśli to nie pomaga to wyjąć, włączyć komputer i przy włączonym włożyć.
wyciagnałem baterie na pare minut hasła jzu neima ale jak chce wlaczyc w trybie normalnym to mi sie pojawia carny obraz i sie neichce właczyc ... moge tylko uruchomic w awaryjnym
korbis, nie wiem moze tak, a moze i nie zalezy co sie w biosie przestawilo, jezeli np, wlaczylo lub wylaczylo sie tylko ACPI to raczej bedzie dzialac, sprawdz czy po wlaczeniu/wylaczeniu uruchomi sie windows.
najlatwiej chyba wydobyc je aplikacja do wyciagania wlasnie tych hasel. sa jakies hasla serwisowe do biosow ale ich skutecznosc jest znikoma. w sumie to tak jak z toto lotkiem aplikacje mam na ktoryms z serwerow (na platforme win*) i w razie koniecznosci udostepnie bez problemu.
Ps.podaje adres witryny, z ktorej mozna pobrac wspominany przeze mnie programik:
✨ Problem dotyczy usunięcia zapomnianego hasła BIOS na płycie głównej. Najczęściej rekomendowanymi metodami są: zresetowanie ustawień BIOS poprzez przestawienie zworki Clear CMOS (często oznaczonej jako JP1 lub Clear password) lub wyjęcie baterii CMOS na kilka sekund do kilku minut, co powoduje wymazanie ustawień i hasła. Po resecie BIOS może wymagać ponownej konfiguracji, co może skutkować problemami z uruchomieniem systemu w trybie normalnym (np. czarny ekran), ale możliwe jest uruchomienie w trybie awaryjnym. Alternatywnie można spróbować użyć programów do łamania haseł BIOS, takich jak iBios lub aplikacji do odczytu haseł serwisowych, dostępnych w internecie. W starszych BIOS-ach istniały uniwersalne hasła (np. "ZBGN" dla Award BIOS). W przypadku problemów z konfiguracją BIOS po resecie, zaleca się zapoznanie z instrukcją płyty głównej i funkcjami BIOS. Formatowanie dysku i reinstalacja systemu nie zawsze rozwiązuje problemy związane z ustawieniami BIOS. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.