logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie zapomnianego hasła BIOS na płycie głównej – jak zresetować?

korbis 28 Lut 2005 20:56 11112 18
REKLAMA
  • #1 1274949
    korbis
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam mam rpoblem mam hasło zalozone na biosie a niestety nei wiem jak oge je usunac a nieznam hasła... pomozcie mi ..pliss czekam na szybko odpowiedzi z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1274963
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Zresetuj CMOS zworka na plycie lub wyciagnij bateryjke przy odlaczonym zasilaniu, o ile to desktop, a nie jakis laptop.Albo uzyj iBios, ktory znajdziesz na google i nim zlam haslo :-)
  • REKLAMA
  • #3 1274970
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    wyjąć na jakiś czas (zależny od płyty) bateryjkę lub prościej -przestawić specjalnego jumper na płycie (zazwyczaj opisany jako Clear password lub Clear CMOS).
  • #4 1274980
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam.Wyjmij baterię na płycie głównej,ustawienia się wykasują.To musi chwilę potrwać muszą rozładować się kondesatory.Pozdrawiam
  • #5 1274981
    korbis
    Poziom 12  
    a jak moze to zrobic z tym CMOS czy jakos tak ?
  • REKLAMA
  • #6 1274992
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Kiedys byly uniwersalne hasla do biosu. Moze teraz tez sa. Jesdno ktore pamietam to przy awardzie z Pentium1 "ZBGN"
  • #7 1275048
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: korbis
    Sciagnij ze strony producenta instrukcje do plyty i ja przeczytaj, odszukaj gdzie jest zworka CLEAR CMOS i ja przestaw na chwile.Albo wyciagnij baterie na chwile i powinno sie skasowac.
  • #8 1275326
    camell2110
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nie wiem czy słusznie, ale zauważyłem że zworka do przywracania ustawień BIOSA jest oznaczona jako JP1. Zwróciłem na to uwage przy chyba 5 płytach i zawsze było JP1.
  • #9 1276110
    harroldek
    Poziom 11  
    w necie gdzies widzialem "radziecki" produkt do znajdowania hasla biosu za pomoca zczytywania liczb kontrolnych. Jak przypomne sobie gdzie to bylo to dam linka. (Jak nie chcesz bawic sie z plyta glowna oczywiscie).

narazie nawet nie pamietam jak to sie nazywalo. Na ktoryms forum bylo omawiane
  • #10 1276247
    smokuss
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Co tu dużo pisać:

baterie cmyk na par sekund albo zworke JP1 (clear CMOS)
  • REKLAMA
  • #11 1276459
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Najłatwiejszy sposób - bateryjka, należy ją wyjąć na około 10 sekund i włożyć na swoje miejsce. Jeśli to nie pomaga to wyjąć, włączyć komputer i przy włączonym włożyć.

Pozdrawiam
  • #12 1276736
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wyciągnięcie bateri z płyty głównej to najprostszy i najskuteczniejszy sposób.
  • #13 1277054
    korbis
    Poziom 12  
    wyciagnałem baterie na pare minut hasła jzu neima ale jak chce wlaczyc w trybie normalnym to mi sie pojawia carny obraz i sie neichce właczyc ... moge tylko uruchomic w awaryjnym
  • #14 1277079
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Dwanaście odpowiedzi, każda zbiega się do tego samego.
    Czyżby chodziło o zdobycie cennych punktów ??????
  • #15 1277086
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: miwi
    Na tym forum to normalne ;-)
    Ale zawsze mozna zglosic raport i moze moderator cos zrobi :P

:arrow: korbis
    To pewnie dlatego, ze wszystkie ustawienia w biosie sie zresetowaly, musisz wszystko ustawic.
    Tutaj masz opis funkcji biosu:
    http://www.ssi.civ.pl/bios/bios.php
    http://www.zse.ids.bielsko.pl/~fallstart/bios/start.html
    http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guide/bios_features_setup.html
    To Ci powinno ulatwic ustawienie wszystkiego tak jak powinno byc :-)
  • #16 1277126
    korbis
    Poziom 12  
    a jak sformatuje dysk i zainstaluje od nowa system to bedzie dobrze bez ustawiania tego?
  • #17 1277134
    Kolobos
    Spec od komputerów
    korbis, nie wiem moze tak, a moze i nie zalezy co sie w biosie przestawilo, jezeli np, wlaczylo lub wylaczylo sie tylko ACPI to raczej bedzie dzialac, sprawdz czy po wlaczeniu/wylaczeniu uruchomi sie windows.
  • #18 1281587
    jarekxx1
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Uruchom system z dyskietki startowej win98 i wpisz:
    debug.exe
    -o 70 2e
    -o 71 ff
    -q
    Prosto i skutecznie.
  • #19 1281654
    kernel_panic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najlatwiej chyba wydobyc je aplikacja do wyciagania wlasnie tych hasel. sa jakies hasla serwisowe do biosow ale ich skutecznosc jest znikoma. w sumie to tak jak z toto lotkiem :-)
    aplikacje mam na ktoryms z serwerow (na platforme win*) i w razie koniecznosci udostepnie bez problemu.

Ps.podaje adres witryny, z ktorej mozna pobrac wspominany przeze mnie programik:

http://www.grzegorz.net/pliki/!BIOS320.zip
    scalono (TJT)
    Załączniki:
    • Usuwanie zapomnianego hasła BIOS na płycie głównej – jak zresetować? hacker.gif (2.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy usunięcia zapomnianego hasła BIOS na płycie głównej. Najczęściej rekomendowanymi metodami są: zresetowanie ustawień BIOS poprzez przestawienie zworki Clear CMOS (często oznaczonej jako JP1 lub Clear password) lub wyjęcie baterii CMOS na kilka sekund do kilku minut, co powoduje wymazanie ustawień i hasła. Po resecie BIOS może wymagać ponownej konfiguracji, co może skutkować problemami z uruchomieniem systemu w trybie normalnym (np. czarny ekran), ale możliwe jest uruchomienie w trybie awaryjnym. Alternatywnie można spróbować użyć programów do łamania haseł BIOS, takich jak iBios lub aplikacji do odczytu haseł serwisowych, dostępnych w internecie. W starszych BIOS-ach istniały uniwersalne hasła (np. "ZBGN" dla Award BIOS). W przypadku problemów z konfiguracją BIOS po resecie, zaleca się zapoznanie z instrukcją płyty głównej i funkcjami BIOS. Formatowanie dysku i reinstalacja systemu nie zawsze rozwiązuje problemy związane z ustawieniami BIOS.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA