logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wyłącznik hebelkowy do listwy zasilającej biurko?

szczemp 24 Maj 2013 17:46 1545 3
REKLAMA
  • #1 12341237
    szczemp
    Poziom 9  
    Witam
    Stolarz robi super biurko pod laptopa. Teraz mam laptopa na stole podłączonego do przedłużacza z listwą (taka listwa najzwyklejsza z pięcioma gniazdami przymocowana do kabla, listwa pójdzie do wymiany i będzie mieć więcej gniazd) i po skończonej pracy na laptopie wyciągam tą listę z gniazdka. Chcę dorobić na ten przedłużacz jakiś ładny wyłącznik i gdzieś wmontować go w to nowe biurko. Pomóżcie mi dobrać odpowiedni, bo ja się na tym nie znam. Sprzęty jakie będą podłączone do tej listwy to: laptop, drukarka, kamera ip, livebox, dwa routery i może jeszcze skaner. Każdy sprzęt będzie miał też swój osobny wyłącznik między wspomnianą listwą i swoim zasilaczem. Pomóżcie mi wybrać wyłącznik ten, który będzie przed listwą, przez niego pójdzie największe obciążenie. Albo jak i co policzyć, żeby samemu wybrać.
  • REKLAMA
  • #2 12341289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12341462
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Kup listwę z wyłącznikiem elektronicznym, są takie że gdy na jednym z gniazd pojawi się obciążenie /np. włączona lampka/ to elektronika włącza zasilanie na całą listwę, gdy brak obciążenia listwa jest wyłączona.
    Szukaj "Listwa Zasilająca z gniazdem MASTER"
  • #4 12341539
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    szczemp napisał:
    Albo jak i co policzyć, żeby samemu wybrać.

Co tu liczyć, wyłącznik powinien być na takie samo obciążenie jak listwa lub większe. Jeżeli listwa jest na maksymalny prąd np. 6A to wyłącznik musi być na 6A lub więcej. Który ladny to rzecz gustu, Twojego.
REKLAMA