Witam, mam najprostszy przedłużacz listwowy, w którym mam: monitor, głośniki, lampkę, internet oraz czasem drukarkę. Komputer osobno podpięty do gniazda w ścianie (czy tak lepiej?). Mam często taki problem, że gdy włączam lampkę a bardziej gdy ją wyłączam to strzela mi w głośnikach a na monitorze cuda się dzieją. Monitor ma już ponad 6 lat, ale nie dawno musiałem naprawić zasilacz do niego bo kondensatory padły - pewnie ma to coś wspólnego. Głośniki też mają już kilka lat i zaczęły gorzej pracować - muszę dać głośniej, bo na minimalnych dźwięk źle słyszeć (dopiero się stabilizuje gdy dam głośniej), zaś jak dam głośniej to słyszeć bardziej szum - nie przypominam sobie by na początku coś takiego było (czy tutaj też może wystarczy kondensatory wymienić?). Nie znam się za bardzo, wiem jedynie, że u mnie w bloku nie ma bolca uziemiającego (w sensie w gniazdku jest, ale podłączony do minusa). Jaki lepszy przedłużacz kupić czy co ?
Najlepiej zastosować listwę zasilającą z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym (na przykład na warystorze). Listwę podłączamy do gniazda ściennego z uziemieniem! Do listwy należy wpiąć komputer i wszystkie urządzenia peryferyjne. Lampka - jako odbiornik nie wymagający specjalistycznej ochrony - nie musi być włączona do listwy. Można ją natomiast włączyć wprost do gniazda ściennego. Podobną funkcję co listwa, może pełnić zasilacz awaryjny UPS. Jest droższy, ale posiada znacznie więcej przydatnych funkcji. W tym przypadku do zasilacza awaryjnego wystarczy wpiąć zwykły przedłużacz - ten który już masz na pewno się nadaje.
adamm1709 napisał:
u mnie w bloku nie ma bolca uziemiającego (w sensie w gniazdku jest, ale podłączony do minusa).
Od lat dość popularne są tanie i łatwo dostępne listwy zabezpieczające ACAR, jednak wiele firm oferuje podobne i równie skuteczne rozwiązania. Przed zakupem warto się jednak upewnić, czy to jest na pewno listwa przeciwprzepięciowa z odpowiednim zabezpieczeniem czy jedynie... kolorowy przedłużacz z wyłącznikiem
Na pewno przed zakupem jeszcze tu poproszę o zweryfikowanie i doradzenie 😀
Gdzieś mi tam mignęło w sieci, że też warto zwracać uwagę czy taka listwa jest otwierana czy klejona - by później można było łatwo w środku coś wymienić
Jak się znasz na elektryce, lub jest z taką osobą kontakt, można kupić z możliwością otwarcia. A jak cie nie interesuje, co w środku i nie posiadasz czasu na naprawy to kup zanitowaną. Wybór należy do ciebie. Takie grzebanie bez fachowej ręki, nie jest bezpieczne.
Zapraszamy w każdego Dnia tygodnia o każdej porze dnia na telefoniczną konferencję dla użytkowników portalu elektroda.pl [Testowo]
telefon:224 723 999 wewnętrzny należy wybrać z klawiatury: 14734 Od czekać co najmniej 10 minut.
Bezpłatne połączenie dla tych co mają bezpłatne na stacjonarne w abonamencie. Pokój ogólnie dostępny. Nie wymaga hasła. My rejestrujemy rozmowy, ciekawsze publikujemy na elektroda.pl. Wasz operator rejestruje połączenia tylko dla was, abyście wiedzieli jak długo rozmawialiście i czy płaciliście za rozmowę.
Pamiętajcie podczas rozmów należy zachować ostrożność i nie podawać wrażliwych danych.
Technik telekomutacji, technik teletransmisji, technik informatyki, z zawodu monter urządzeń telekomunikacyjnych. Krzysztof Jerzy Żak.
Przede wszystkim, kupując listwę w sieci, masz prawo do bezpłatnego zwrotu konsumenckiego bez podania przyczyn. To czas zupełnie wystarczający, żeby dokładnie pooglądać i sprawdzić listwę. Ponadto, niektóre sklepy w sieci oferują także bezpłatną wysyłkę i bezpłatny zwrot towaru, gdy nie spełni oczekiwań klienta.
adamm1709 napisał:
...warto zwracać uwagę czy taka listwa jest otwierana czy klejona
Tak jak wskazał kol. krzysiozak: jeśli nie masz pojęcia jak to działa, to otwieranie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ze swej strony mogę zwrócić uwagę na taki drobiazg jak bezpieczniki. W niektórych listwach są topikowe, więc po ich zadziałaniu trzeba po prostu kupić nowe. Są jednak takie listwy, gdzie bezpiecznik działa na innej zasadzie i przypomina "automat". Po zadziałaniu wystarczy więc go wcisnąć i nie ma potrzeby wyjazdu do sklepu - to znacznie wygodniejsze rozwiązanie.
Nie znam się na elektryce to nie ukrywam, sam otwierać nie zamierzam, ale zawsze mogę znaleźć jakiegoś elektryka czy też oddać do serwisu. Chodzi mi właśnie o to, że jakby coś po czasie padło jakiś kondensator, bezpiecznik czy inny element - by można byłoby wymienić, a nie cały wyrzucać i musieć nowy kupować.
Tym się nie martw - fachowiec poradzi sobie z naprawą nawet "nieotwieralnej" listwy. Bywa jednak, że to zwyczajnie nieopłacane, bo czas pracy serwisu może przekroczyć wartość taniej listwy.
Ok, szybko rzuciłem okiem jakie są np. na morele. Nie wiem dokładnie na co patrzeć i od jakiej do jakiej kwoty patrzeć. Zależy mi na 6 gniazdach i kablu krótkim bo gniazdko blisko(ale to nie warunek). Proszę zerknąć na te:
https://www.morele.net/inventory/info/af8490ec/
Jak kupowałem do domu listwy to dostałem wiele porad, że to chyba tylko po to kupuje żeby lepiej się czuć psychicznie. Może coś w tym jest. Ja mam Brennenstuhl Hugo, ale one mają po 4 gniazda. Z 6 ja bym chyba wybrał tę: https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-apc-...przepieciowa-6-gniazd-2m-bialy-pm6-fr-725084/ Natomiast u mnie w pracy mam Lestary LF2001A/LF2005A (tylko 5 gniazd).
Podstawową funkcją tego typu urządzenia jest ochrona podłączonych urządzeń przed szkodliwymi zakłóceniami w sieci elektrycznej, szczególnie przed przepięciami, pośrednimi uderzeniami pioruna lub szkodliwymi szumami w przewodach. Kształt, kolor, ilość gniazd czy sposób podświetlania wyłączników to kwestie drugorzędne. Na pewno warto zwrócić uwagę na zasadnicze kwestie techniczne:
- odpowiedni system gniazd i wtyczek (np. typ niemiecki czy francuski, ale pasujący do posiadanych przez Ciebie urządzeń),
- automatyczny bezpiecznik (standard w zdecydowanej większości urządzeń średniej klasy),
- dopuszczalne obciążenie (natężenie znamionowe minimum do 10A/2300W, a lepiej do 16 A/3680 W).
- suma prądów upływowych (w najtańszych urządzeniach to powyżej 5 000 A, w tych lepszych nawet do 60 000 A).
Tańsze urządzenia kupisz już w granicach 30-50zł. Te najlepsze kosztują powyżej 100zł. Warto też mieć na uwadze, że szkodliwe impulsy mogą dotrzeć do niezabezpieczonych urządzeń komputerowych czy sprzętu audio i wideo poprzez kable sieciowe i telefoniczne czy kable antenowe.
Warto też mieć na uwadze, że szkodliwe impulsy mogą dotrzeć do niezabezpieczonych urządzeń komputerowych czy sprzętu audio i wideo poprzez kable sieciowe i telefoniczne czy kable antenowe.
Mam kablówkę no i internet po kablu - jak ochronić komputer w takim przypadku ? Do dotyczy rozumiem nie tylko podczas burz
Produkty z nieco wyższej półki mają wbudowane specjalne filtry, które radzą sobie z tym dość skuteczne. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że tego typu listwy rzeczywiście bardzo znacząco zwiększają ochronę, ale nigdy nie dają absolutnie stuprocentowej pewności. Energia wyładowań jest bowiem tak ogromna, że przy bezpośrednim "trafieniu" w najbliższym otoczeniu naprawdę trudno o uniknięcie szkód. W przypadku gwałtownej i silnej burzy nad głową najlepiej więc "dmuchać na zimne" i na wszelki wypadek wcześniej odpinać kable. Z takimi sytuacjami mamy jednak do czynienia raz na kilka lat. W pozostałych przypadkach listwy przeciwprzepięciowe doskonale spełniają swoje zadanie.
Jasne, podczas gdy burza jest nad nami to najbezpieczniej wyłączyć z prądu.
Myślałem, że mówisz o kablu, który leci z zewnątrz do rutera - teraz już zgłupiałem.
Czas wrócić do tematu.
Mam na oku wiele modeli - tańsze i droższe.
Interesuje mnie con. 6 gniazd. Przypominam, że będzie tu podpięty komputer, modem, głośniki, monitor, drukarka i takie raczej mniej prądożerne rzeczy.
Dziwi mnie dlaczego wersja podstawowa ma 10 lat gwarancji, a ta PRO tylko 2... EDIT 5 jednak - zależy od sklepu, ale jednak 2 raz mniej.
Cena dość niska się wydaje więc jakość i parametry pewnie też? chyba warto dołożyć te 15-20 zł. do wersji PRO? z tego co widzę różnią się dwoma parametrami: maksymalny prąd wyładowczy i tłumienność zakłóceń radioelektrycznych, ale jedno i drugie nic mi nie mówi.
Czytałem komentarze i natrafiłem np. na taki:
"Listwa sama w sobie ok, ale uważam że dwa zapasowe bezpieczniki powinny być już w zestawie - bo jak one zadziałają, to nie da się ich zresetować, lecz trzeba lecieć do sklepu po nowe i je stawić."
Jak to rozumieć?
Tutaj mnie dziwi wygląd - jakiś inny model, wersja czy jak ? https://www.oleole.pl/przedluzacze-sieciowe/acar-s8-pro-1-5m-czarny.bhtml
No i chyba najlepsze firmy Brennenstuhl:
https://bit.ly/3280CKO Ale znowu za dużo do wyboru...
Co mi da różnica między 30000 a 60000A?
Tu już ceny po 200 nawet
Taka "listwa" jest w zasadzie ogranicznikiem przepięć klasy D. Nie daje ona kompletnie nic poza lepszym samopoczuciem użytkownika jeżeli po drodze nie ma ograniczników klasy A, B i C. To tak w największym skrócie.
Interesuje mnie con. 6 gniazd. Przypominam, że będzie tu podpięty komputer, modem, głośniki, monitor, drukarka i takie raczej mniej prądożerne rzeczy.
Zaintrygowałeś mnie modemem, jaki typ, rodzaj.
Tak w ogóle to mam najprostszy przedłużacz z włącznikiem podświetlanym.
Gniazd zawsze brakuje, to podłączam do niego następne przedłużacze z rozgałęzieniami. Zwrócił bym uwagę na inny aspekt, na rozdział urządzeń na podłączone pod napięcie cały czas, i na takie które na noc są odłączane od źródła prądu (napięcia). Mam nawet takie wyłączniki które włączają się na godzinę w ciągu doby, aby naładować urządzenia które tego wymagają.
Ostatnio tak zaplątałem się w tych urządzeniach że zrobiłem remanent i wyrzuciłem do piwnicy wszystko i przyniosłem to co jest ni zbędne do użytku.
Na twoje usterki szumienia i inne, to niestety musisz sam dojść metodą prób i błędów. Lub zakładać dla każdej bolączki oddzielny temat.
I powtórzę:Zaintrygowałeś mnie modemem, jaki typ, rodzaj.
Miłego dnia.
Zapraszamy w każdego Dnia tygodnia o każdej porze dnia na telefoniczną konferencję dla użytkowników portalu elektroda.pl [Testowo]
telefon:224 723 999 wewnętrzny należy wybrać z klawiatury: 14734 Od czekać co najmniej 10 minut.
Bezpłatne połączenie dla tych co mają bezpłatne na stacjonarne w abonamencie. Pokój ogólnie dostępny. Nie wymaga hasła. My rejestrujemy rozmowy, ciekawsze publikujemy na elektroda.pl. Wasz operator rejestruje połączenia tylko dla was, abyście wiedzieli jak długo rozmawialiście i czy płaciliście za rozmowę.
Pamiętajcie podczas rozmów należy zachować ostrożność i nie podawać wrażliwych danych.
Technik telekomutacji, technik teletransmisji, technik informatyki, z zawodu monter urządzeń telekomunikacyjnych. Krzysztof Jerzy Żak.
Tak, chodzi oczywiście o ruter, nie modem, często to mylę...
Tą listwę wyłączam na noc, a raczej w dzień zawsze jest włączona, ale tez nie zawsze. Jeżeli chcę/potrzebuję mieć coś cały czas pod prądem to nie podłączam do listwy a bezpośrednio do ściany.
Jak już może tutaj pisałem, mam jeszcze starego typu korki, nie tzw. esy. Mieszkam w blokach gdzie nie ma 3 kabelka z uziemieniem, ale mam zrobione tzw. zerowanie czyli bolec podłączony jest do minusa.
Raczej nie kupuję listwy by mi sprzęt zabezpieczyła przed piorunem, a raczej przed np. takim czymś, że mimo iż w innym pokoju mam lampkę i ją wyłączam to w głośnikach mi pierdzi. Prawdę mówiąc nie wiem czy sensowna listwa jest dobra na takie coś i dlaczego tak jest...
A masz w domu telewizję kablową? Jeśli "pierdzi" ci przy wyłączaniu lampki (w głośnikach), to może występuje tzw pętla mas. Proponuję o tym poczytać. Generalnie chodzi o to żeby najpierw odizolować "kablówkę" i kupić tzw separator galwaniczny. U mnie było np tak, że przy odłączaniu pamięci USB z jednego portu w komputerze, wyłączała się myszka, a po wykonaniu zerowania w gniazdku, na monitorze obraz zaczął lekko jaśnieć i przygasać. Dlatego najpierw zrobiłem porządek z telewizją kablową. Być może u ciebie jest podobnie.
Jeszcze dodam, że monitor przy wyłączaniu tej lampki wariuje.
Tak mam telewizję kablową (inaczej kablówkę jak rozumiem). Jest ona w innym pokoju z inną zwykłą listwą. No, ale jak rozumiem może mieć to wpływ? zobaczę co to takiego
Jeszcze dodam, że monitor przy wyłączaniu tej lampki wariuje
I zapewne monitor połączony kablem HDMI ?
Już tu parę razy wałkowaliśmy temat kabli.
I właśnie najgorzej jest jak jest stara instalacja bez przewodu ochronnego czyli dwużyłowa i dorabiane "uziemienie" z przewodu neutralnego.
stety niestety tak, monitor nie ma niestety DisplayPort - a dlaczego pytasz? na innym kablu nie sprawdzałem, też aż tak mi to nie przeszkadza(nie wiem czy coś się uszkadza czymś takim monitor /kabel), częściej głośniki dają o sobie znać nawet jak głośność jest na 0
✨ Użytkownik poszukuje lepszego przedłużacza listwowego do podłączenia komputera oraz innych urządzeń, ponieważ doświadcza problemów z zakłóceniami dźwiękowymi w głośnikach i nieprawidłowym działaniem monitora przy włączaniu i wyłączaniu lampki. Wskazano na konieczność zakupu listwy z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym, najlepiej z uziemieniem, oraz na możliwość użycia zasilacza awaryjnego UPS. Użytkownicy polecają listwy ACAR oraz Brennenstuhl, zwracając uwagę na różne modele i ich parametry, takie jak liczba gniazd, typ bezpiecznika oraz możliwość otwierania listwy w celu naprawy. Poruszono również kwestie związane z instalacją elektryczną w bloku, w tym problem z zerowaniem i pętlą masy, co może wpływać na zakłócenia. Wygenerowane przez model językowy.