logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX5312W – gdzie kupić cewkę ARCz z oznaczeniem 024/310 do głowicy?

rrkusz 28 Lut 2005 23:06 1188 6
REKLAMA
  • #1 1275362
    rrkusz
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Mam bardzo duży problem wymieniłem głowice w TV Samsung CX5312W.
    Odstrajały się programy, wyczytałem na forum że należy dostroić cewką ARCz lecz uszkodził mi się rdzeń przy wyciąganiu go uszkodziła mi się także cewka i niemam zielonego pojęcia skąd mogę taką wziąść szukałem już chyba wszedzie ale nie znalazłem.

Cewka jest w blaszanej obudowie kruciutki rdzeń ma i ogulnie jest bardzo mała.
    Widnieją na niej symbole 024 i 310 i nic więcej niema szukałem w innych Telewizorach (oczywiście były inne symbole i długości rdzenia) ale gdy założyłem do mojego TV nie było żadnej reakcji.

Mam prośbę może ma ktoś takie coś na sprzedaż.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1275421
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    proponuje Ci gielde elektroniczną i szukanie plyty z takim samym scalakiem na 99% cewka z niej podejdzie tutaj(ewentualnie mala korekcia pojemności)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1275932
    rrkusz
    Poziom 18  
    Mam pytanie w jaki sposob moge robic ta korekcje pojemnoscia ?
  • REKLAMA
  • #4 1276610
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Można zastosować polskie cewki np. (7x7 takie małe) o symbolu 521 to wtedy równoległy kondensator 100p, albo cewkę 522 to wtedy kond. 47p
  • #5 1276790
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    hm wcz jest bardzo wredne i jesli cewka która bedziesz posiadał bedzie się znacznie róznic od orginału to moze być taki klin ze przy strojeniu nie będzie sie zatrzymywał na stacjach *za mały poziom sygnału stop* i temat się skomplikuje 100pF dla wcz to dość znaczaca pojemność. próbować mozna zawsze ale... sam zadecydujesz
    pozdrawiam
  • #6 1277057
    rrkusz
    Poziom 18  
    Wlasnie taki problem mam w tym momencie ze nie zatrzymuje sie podczas strojenia tylko przelatuje.

Chcial bym zrobic z tym kondesatorem ale niemam zielonego pojecia gdzie go podlaczyc podspodem daje zalacznik w ktorym miejscu jest umieszczona ta cewk prosze o wytlumaczenie gdzie mam dac kondesator.

Chyba ze jest jeszcze jakis inny sposob.

Cos mi nie wyszlo i nie moge wkleic zalacznika.

Jeszcze o jedna pomoc prosze gdzie kupię taką cewkę w moim miescie nigdzie nie moge tego dostac gdzies przez internet bym kupil najwyzej ale niewiem gdzie sprawdzalem kilka sklepo ale zaden nie prowadzi elementow typu indukcyjnosc.
  • REKLAMA
  • #7 1280215
    rrkusz
    Poziom 18  
    Zakańczam ten temat ponieważ już udało mi się znależć cewke w inny mTV podstawiłem wyregulowałem i wszystko jest ok :D

Ps. Dziekuje za wszelkie wskazówki i sugestie.
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel telewizora Samsung CX5312W wymienił głowicę, co spowodowało problemy z odstrajaniem programów. Z forum dowiedział się, że konieczne jest dostrojenie cewką ARCz oznaczoną 024/310, jednak podczas demontażu uszkodził rdzeń i cewkę, nie mogąc znaleźć zamiennika. Proponowano poszukiwanie cewki na giełdzie elektronicznej lub użycie cewki polskiej o symbolu 521 lub 522 z odpowiednią korekcją pojemności kondensatora (100pF lub 47pF). Wskazano, że zbyt duża różnica parametrów cewki może powodować problemy z zatrzymaniem strojenia na stacjach. Autor pytał o sposób podłączenia kondensatora do cewki, jednak ostatecznie zakończył temat, gdy znalazł odpowiednią cewkę w innym modelu telewizora i poprawnie wyregulował odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA