logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech x530 – trzaski i zakłócenia w głośnikach, jak wyeliminować szumy?

maroi 01 Mar 2005 00:54 3882 10
REKLAMA
  • #1 1275662
    maroi
    Poziom 11  
    panowie
    czytam tak na tym forum wiadomosci o "wspanialym" zestawie x530
    i ubolewam bo sam mam takie
    graja fakt, lepiej niz creativy ale sa z nimi problemy
    albo radio slychac, albo buczenie, albo nie wiadomo co
    ja znow slysze trzaski, co jakis czas trzasnie mi w glosniczkach
    wybadalem ze jak podepne lutownice pod listwe od kompa to przy wlaczaniu jej tak trzaska
    niestety i bez niej tez co jakis czas, czasami az tak za glosno
    jeszcze troche i te glosniki wyladuja w koszu za to trzaskanie!
    co robic ?
  • REKLAMA
  • #2 1279698
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam

Wydaje mi sie, że problem nie tkwi po stronie głośników lecz komputera. Możliwe, że zasilacz komputerowy nie filtruje dobrze napięcia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1280132
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ja bym powiedział że racej zasilacz w zestawie. Mozesz spróbować wymienic diody oraz kondensatory na nieco większe. Bo to trzy czaski przejdą dalej to zalezy najczęsciej od pojemności kondensatorów w układzie zasilacza.
  • #4 1281295
    maroi
    Poziom 11  
    no ja mysle ze tak srednio na jeza z tym zasilaczem w komputerze
    bo to pyka tak nawet jak nie mam wlaczonego kompa
    nawet jak same glosniki podlaczam bezposrednio do gniazdka to pyka
    wczesniej mi kumpel mowil ze to zapetlanie sie masy (mialem tez uziemienie zrobione na model PRL`owski :) czyli zero do uziemienia razem :) ) ale na innych gniazdkach to samo
    po prostu ten wzmacniacz przenosi szumy z pradu czy co ?
    nie powiem ze zle gra bo calkiem calkiem jak na taki zlom
    ale ten wzmacniacz mnie dobil
  • REKLAMA
  • #5 1282814
    cjjack
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    A spróbuj takie coś zrobic w domku: Wyłącz wszystko z kontaktów, pralki, ldówki i inne i zobacz czy jeszcze bedzie tak się dzaiło. jeśli nie to podeśle ci schemat dławika, który wygładz tętnienia. A jesli jeszcze bedzie tak robić to dopisz to jakoś innaczej damy rade......
  • #6 1290024
    GRYZZLI2004
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Hej - napisz tak samo jak kolega mówi - wytłoncz wszystko i dopiero pownikaj - ja bym ardził podłonczyć je do innego gniazdka ( może wyda się dziwne z głośnikami ), ale moze porpostu sa jakieś przeciążenia...? Exp[erymentuj, z doświadczenia wiem, że czasami rozwiązania są tak banalne, że aż nieprawdopodobne....

Jak to mawiają... Człowiek problemów nie miał, póki komputera nie kupił...:):)
  • #7 1316101
    maroi
    Poziom 11  
    mysle ze ten schemacik do wygladzania mi sie przyda
    sorki ze dopiero teraz pisze ale chcialem najpierw dobrze sprawdzic
    rzeczywiscie nawet jak na drugim koncu domu ktos uzywa krajanicy do pieczywa to slychac zaklocenia w glosnikach :)
    troszeczke zniesmaczony jestem tym ale nic nie poradze
    inna sprawa ze zaden ze mnie elektronik wiec pewnie zlece ta plytke komus :)
  • #8 2112880
    darek faz
    Poziom 11  
    temat się chyba skończył a jest interesujący ,u mnie jest to samo każde włączenie światła powoduje trzask x-530 nieźle śmiga gdyby nie te.......
  • #9 4136573
    Mruwasek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Czy ktoś może podesłać taki schemat do wygładzania tych trzasków.
  • REKLAMA
  • #10 6023847
    spearhead
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    a powiedzcie ludziska jak wyeliminować buczenie pochodzące od transformatora, czy wystarczy dać większy kondensator?
  • #11 8981010
    tomekcali76
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Po 2 latach ale może kogoś to zainteresuje.Od paru lat (5-6) posiadam te głośniki. Teraz z nudów i nie tylko rozebrałem je na części pierwsze.Coś w między czasie skusiło mnie aby wyprowadzić zasilanie na zewnątrz głośników.Ku mojej uciesze problem z przydźwiękiem zniknął.Teraz mogę powiedzieć że głośniki grają i nie słychać buczenia.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z trzaskami, buczeniem i zakłóceniami w głośnikach Logitech X530, które pojawiają się zarówno podczas pracy komputera, jak i przy podłączeniu głośników bezpośrednio do sieci elektrycznej. Przyczyną zakłóceń może być niewystarczająca filtracja napięcia przez zasilacz komputerowy lub zasilacz w samym zestawie głośnikowym. Sugerowane rozwiązania obejmują wymianę diod i kondensatorów na większe pojemności, zastosowanie dławika wygładzającego tętnienia oraz eksperymentowanie z różnymi gniazdkami elektrycznymi, aby wyeliminować pętle masy i zakłócenia sieciowe. Jeden z użytkowników po rozebraniu głośników i wyprowadzeniu zasilania na zewnątrz uzyskał znaczną poprawę i eliminację buczenia. Wskazane jest odłączenie wszystkich urządzeń elektrycznych w domu, aby zdiagnozować źródło zakłóceń. Problemy te są powszechne i wynikają głównie z konstrukcji wzmacniacza i układu zasilania w Logitech X530, co powoduje przenoszenie szumów i trzasków z sieci elektrycznej do głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA