logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nanostation2 - Internet radiowy co chwila odłącza kabel.

Darek1222 25 Maj 2013 12:35 951 6
REKLAMA
  • #1 12343599
    Darek1222
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Cześć.
    Kupiłem nową płytę i już sam nie wiem czyja to jest wina.
    Mam internet bezprzewodowy.
    Korzystam z nanostation2 z którego przewód idzie do takiego wzmacniacza i od tego wzmacniacza idzie do karty sieciowej.

Problem polega na tym że raz działa internet przez 2 godziny cały czas a raz co chwile wyskakuję "kabel sieciowy jest odłączony i pojawia się ta ikonka z tym krzyżykiem czerwonym i za 2sec znów jak by był podłączony.
    Wygląda na to jak by kabel gdzieś nie stykał.

Tak dzieje się jak np kabel jest walnięty czy coś.
    Tylko że ja nic z nim nie robię cały czas jest w tym samym miejscu bez ruchu a raz jest dobrze a raz nie.

Sprawdzałem na innej karcie sieciowej pod pci jest to samo.
    Czy możliwe żeby coś z tą płytą było nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 12343772
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cytat:
    Sprawdzałem na innej karcie sieciowej pod pci jest to samo.

W sumie, sam już sobie odpowiedziałeś...
    Możliwe, że coś z kablem (albo wtyczkami) jest nie tak, może być też zdychający zasilacz (i resetujące się w związku z tym urządzenie, ale byłaby widoczna przerwa w dłuższa dostępie do sieci). Ten "wzmacniacz", o którym piszesz to zasilacz PoE do urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 12343799
    Darek1222
    Poziom 11  
    Tylko dziwi mnie że nic nie robię z kablem a on nagle sam się pojawia i działa przez 4godziny dobrze a później przerywa na jakieś 2 i znów to samo i tak w kółko ;p
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12343819
    salmon
    Kabel nie musi "się ruszać", żeby karta traciła połączenie, możliwe, że parametry całego linku kablowego są na pograniczu tolerancji kart sieciowych i którejś co pewien czas ten link zdycha.
  • REKLAMA
  • #5 12343856
    Darek1222
    Poziom 11  
    Proponujesz wymianę okablowania ;p
  • #6 12343872
    salmon
    Na razie proponuję sprawdzenie, zwłaszcza wtyczek, zaciśnięcia wg standardów, itp.
  • #7 12343910
    Darek1222
    Poziom 11  
    dzięki też myślę że to wtyczka
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym połączeniem internetowym przy użyciu urządzenia Nanostation2, które jest podłączone do wzmacniacza, a ten do karty sieciowej. Połączenie co jakiś czas przerywa, mimo że kabel nie jest ruszany. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w kablu, wtyczkach lub zasilaczu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że parametry linku kablowego mogą być na granicy tolerancji, co prowadzi do sporadycznych przerw w połączeniu. Rekomendowane jest sprawdzenie wtyczek oraz ewentualna wymiana okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA