logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda superb II 2.0 tdi - Przedłużenie kabli od akumulatora o 10-15cm

fa1th 26 Maj 2013 18:31 1296 6
  • #1 12348548
    fa1th
    Poziom 10  
    Witam, mam pewien mały problem, założyłem kabel do car audio 50mm2 i musiałem zmienic kleme na tego typu Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

i problem tkwi w estetyce, te kable które idą czarny (do rozrusznika) i czerwony (do skrzynki z bezpiecznikami) Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

są tak krótkie że ledwo ledwo starczają do klemy i bardzo nie estetycznie to wygląda.

I tu mam kilka pytań, czy jeżeli wstawił bym całkiem inne dłuższe o około 15cm przewody to czy istnieje ryzyko że coś może złego stać się z instalacją? Jak widać kabel idący do rozrusznika zakończony jest konektorem oczkowym który z tego co widze jest mocno przymocowany do kabla (chyba nawet zalany w ołowiu), czy jak już będę zakładał nowy to jakie mocowanie mam zrobić do tego rozrusznika?
  • #2 12348577
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    W czym widzisz problem? Robisz sobie nowe przewody na wymiar, jaki potrzebujesz i zakończasz je tak, jak było fabrycznie. Końcówki nie są zalewane ołowiem, a zalutowane. I tak też należy postąpić. Jak ci lutownica nie da rady, to pewnie w domu masz kuchenkę... Jak się boisz spadków napięcia, to możesz dać przewody o większym przekroju.
  • #3 12348579
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Jaki masz bezpiecznik we wzmacniaczu? Zrób, jak pisze Błażej, jak nie chcesz lutować, to dajesz na flachę chłopakom z energetycznego, oni mają takie fajne praski do kabeloczek.
  • #4 12348585
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    ladamaniac napisał:
    Jaki masz bezpiecznik we wzmacniaczu?

Co ma bezpiecznik we wzmacniaczu do przedłużenia przewodu rozrusznika?
  • #5 12348586
    fa1th
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:

Wzmacniacz jeszcze jest w drodzę. Na kablu mam 300A, kabel to dokładnie 53mm2 (5m)

Dodano po 1 [minuty]:

Błażej napisał:
    ladamaniac napisał:

Co ma bezpiecznik we wzmacniaczu do przedłużenia przewodu rozrusznika?

też tak właśnie się zastanawiam?
  • #6 12348601
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2078
    Absolutnie nic, ale lubię jak do wzmacniacza idzie 50mm², a we wzmacniaczu 1200W bezpiecznik 30A. Masa z budy, po drodze jakieś wąskie gardło np oprawka bezpiecznika przy aku, bo mam nadzieję, jest bezpiecznik przy aku. Fabryczna instalacja zdemolowana, a potem coś się grzeje, nie ładuje itp. Jak się mylę w tym przypadku, to z góry bardzo przepraszam, ale dużo się na to napatrzyłem.
  • #7 12348630
    fa1th
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:
    Absolutnie nic, ale lubię jak do wzmacniacza idzie 50mm², a we wzmacniaczu 1200W bezpiecznik 30A. Masa z budy, po drodze jakieś wąskie gardło np oprawka bezpiecznika przy aku, bo mam nadzieję, jest bezpiecznik przy aku. Fabryczna instalacja zdemolowana, a potem coś się grzeje, nie ładuje itp. Jak się mylę w tym przypadku, to z góry bardzo przepraszam, ale dużo się na to napatrzyłem.

Dużo ironii chyba jest w twojej wypowiedzi? A ja jestem laik i nie jarzę :) Mam kabel 53mm2 (5m) i przy aku bezpiecznik 300A, masę mam53mm2, 2m podpiętą pod karoserie (mocowanie po śrubę od pasów). Do tego chce przedłużyć te fabryczne kable co idą od aku o ok. 15cm. Czy w tym wszystkim jest jakiś błąd w sztuce? Jeśli tak to proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z estetyką kabli w instalacji car audio w Skodzie Superb II, gdzie kable od akumulatora są zbyt krótkie. Zastanawia się nad przedłużeniem przewodów o 10-15 cm i pyta o potencjalne ryzyko związane z instalacją. Odpowiedzi sugerują, że można wykonać nowe przewody na wymiar, zakończone tak jak fabryczne, oraz że nie ma ryzyka przy przedłużeniu, o ile zachowane są odpowiednie przekroje kabli. Wskazano również na możliwość użycia lutownicy lub narzędzi do zaciskania końcówek. Użytkownik posiada kabel 53mm2 i bezpiecznik 300A, a jego instalacja jest dostosowana do wzmacniacza o mocy 1200W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA