Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programator Willem i SST 49LF004A

kosolk 01 Mar 2005 10:42 5463 17
  • #1 01 Mar 2005 10:42
    kosolk
    Poziom 10  

    Witam, posiadam programator Willem 4.0 i potrzebuje zaprogramowac kosc SST49LF004A, czy ktokolwiek wie jak poustawiac zworki albo cos w sofcie zeby dalo sie to zaprogramowac ??

    Uzywam programu Willem Eprom 0.97ja

    Probowalem juz z kilkoma ustawieniami R/C delay, check type 16 i 32bit ale zawsze dostaje jakies komunikaty z bledami typu: Error at 0x001B03 Chip = 0x04 buffer = 0x3C, Error at 0x00A815 Chip = 0x60 buffer = 0x68, Error at 0x00750E Chip = 0x10 buffer = 0x14

    z gory dzieki za info.

    0 17
  • #2 02 Mar 2005 00:01
    olmek1
    Poziom 11  

    Witam.
    Czy w adapterze HUB LPC masz wsawiony dodatkowy rezystor 2k2?
    Może pamięć jest zwalona,jeżeli była programowana jako 5 voltowa?
    pozdrawiam
    olmek

    0
  • #3 15 Sie 2005 02:31
    coolfoot
    Poziom 15  

    olmek1 napisał:
    Witam.
    Czy w adapterze HUB LPC masz wsawiony dodatkowy rezystor 2k2?
    Może pamięć jest zwalona,jeżeli była programowana jako 5 voltowa?
    pozdrawiam
    olmek


    gdzie ma być ten dodatkowy rezystor podłączony?
    pozdro

    0
  • #4 03 Wrz 2005 18:28
    coolfoot
    Poziom 15  

    ...bez znaczenia, i tak wilhelm nie radzi sobie z tym typem.

    0
  • #5 03 Wrz 2005 18:43
    velsper
    Poziom 29  

    coolfoot napisał:
    ...bez znaczenia, i tak wilhelm nie radzi sobie z tym typem.


    49LF004A jest w spisie obsługiwanych układów dla tego programatora.

    Inne pamięci programuje bez problemu ?

    Sposób podłączenia rezystora : http://se-ed.net/mpu51/eprom/image/FWH.PNG

    0
  • #6 03 Wrz 2005 18:58
    coolfoot
    Poziom 15  

    Wystarczy puścić weryfikację SST49LF004A kilka razy i za każdym razem gdzie indziej
    pokazuje błąd, jak czyta to też "zmyśla" sobie.
    Przy innych typach (które ja programowałem ) jest ok ,oprócz uwire (pewniejszy pony).

    0
  • #7 03 Wrz 2005 19:08
    velsper
    Poziom 29  

    To że układ wywala błąd w różnych miejscach przy odczycie/zapisie/weryfikacji to na 95% jest przyczyną niestabilne albo za niskie napięcie Vcc (albo Vpp).

    Pomierz, czy te napięcia są w normie. Sprawdź też poprawność montażu płytki LPC (jeżeli masz "zewnętrzną").

    0
  • #8 04 Wrz 2005 12:48
    coolfoot
    Poziom 15  

    Hardware - willem v.3b , soft - różne wersje od 0.97f do 0.97i+ , napięcia OK , filtracja OK ,
    przystawka HUB/LPC na pająka - może to jest przyczyną , a może tranzystory (BC547B) ?
    Narazie dałem sobie spokój z firmware HUB/LPC.

    Pozdrawiam

    0
  • #9 06 Wrz 2005 19:15
    coolfoot
    Poziom 15  

    ... a jednak MC 34063A osłabiał willema, po dłuższym czasie robił się lekko gorący,
    wyrwałem drania z podstawki i jest OK! , dla większości układów i tak niepotrzebny.

    pozdrawiam

    0
  • #10 07 Wrz 2005 10:24
    doubleube
    Poziom 17  

    U mnie wszystkie tego typu uklady programuje (FWH/LPC)
    Mialem wczesniej problemy gdy mialem willema 4.0 na plycie SMD
    Teraz gdy mam przewlekany montaz jest OKAY.
    Czyli cos z prowadzenie sciezek czy ich gruboscia.
    ZAKLOCENIA.
    Co do ustawien
    R/C Delay Time - minimum 150 choc nieraz idzie z mniejszym.
    A switch'e jak w programie.

    0
  • #11 07 Wrz 2005 15:07
    coolfoot
    Poziom 15  

    jeszcze jedna uwaga
    w pierwszej kolejności po uruchomieniu wersji 97-ch trzeba kliknąć w R/C delay time ,
    tak aby pokazało się zero po przecinku, inaczej nawet nie rozpozna układu.
    pozdrawiam

    0
  • #12 11 Mar 2006 18:20
    lysy1980
    Poziom 30  

    Wiatm
    <coolfoot > jest dokladnie tak ja piszesz po wyciagnieciu MC34063A smiga z tym SST az milo
    A moze mi ktos podpowie jak zaprogarmowac 27c256 w obudowie PLCC32 mam Willema 4.0 (wszystkie wersje softu przetestowalem) z Firmware HUB na pokładzie + druga podstawka pod epromy w PLCC32 i nic mi nie wgrywa a czyta same 0xFF
    PZDR!

    0
  • #13 12 Mar 2006 19:36
    coolfoot
    Poziom 15  

    @lysy1980
    Teraz musisz tego MC34063A wstawić aby było nap. 12,5V dla 27C256.
    Można też bezpośrednio włączyć 12V na katodę D3 idącej od n.1 tego układu,
    np. nap. wchodzące na 7805, pomierzyć i ewentualnie obniżyć za pomocą diód 1N4148 połączonych szeregowo(spadek ok.0,6V na każdej) - w moim przypadku wystarczyły dwie.

    0
  • #14 12 Mar 2006 19:45
    lysy1980
    Poziom 30  

    Tego MC wyciagam tylko przy programowaniu w HUB-e a przy innych wkladam go na miejsce ale chyba zamontuje przelacznik pod zasilanie tego MC. Zauwazylem ze czyta mi tego 27c256 jak ustawie dip-switche nie jak pokazuje program dla tej kostki tylko przy ustawieniu dla HUB-a. Willema skladalem sam na plytce z gotronika w wersji 4.0 i z reszta ukladow hula jak trzeba czy to w zif-e czy szeregowo programowane do tego z przystawka pod atmele tez czyta i programuje wszystko.

    0
  • #15 12 Mar 2006 20:08
    coolfoot
    Poziom 15  

    Zobacz czy w programie masz ustawione PCB3 a nie WILLEM.
    A może ten scalak to Winbond W27C256 ?
    Ściągnij PDF-a do niego.

    0
  • #17 13 Mar 2006 17:33
    coolfoot
    Poziom 15  

    Podaj wszystkie dane tego zwierza to poczytamy co to takiego.
    Jeśli to bios jakiegoś ustrojstwa to można porównać plik odczytany z innym "podobnym" plikiem z netu i stwierdzić czy "dobrze" odczytaliśmy przy danych ustawieniach , ale pewności nie będzie.

    0