logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy...

fryc88 29 Maj 2013 13:17 3585 14
REKLAMA
  • #1 12358592
    fryc88
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Wiem, że temat był wałkowany niejednokrotnie, wiem, że buczenia mogą być różne przyczyny, ale mi się jej nie udało usunąć, stąd pojawia się ten temat. Przeczytałem kilka tematów na forum, dotyczących różnych wzmacniaczy na TDA7294 i problem nie został rozwiązany.

Otóż zbudowałem sobie wzmacniacz wg. zmodyfikowanego projektu Irka do Suba, kupiłem gotową płytkę, komplet nowych części, poza kilkoma rezystorami, które użyłem 'zdobyczne' plus kilka sztuk połączonych w szereg, ale ostateczne wartości są zgodne z założonymi. Scalak był nowy, kupiony z popularnego portalu.

Z początku miałem to wpięte w trafo 20,1V +- VAC oraz kondensatorach 2x 4700uf 35V. Na ten moment trafo mam inne, 26V +- VAC i 2x 10000uf 50v, problem buczenia występuje w obu przypadkach.

Buczenie słyszalne jest głównie przy ściszeniu całego zestawu, jak się go trochę pogłosi, buczenie nadal występuje, ale nie jest tak bardzo irytujące. Mimo wszystko nie należę do osób które słuchają 'na maxa', jedynie sub ma mi dodawać niskich tonów których w moim zestawie co nieco brakuje, a przy takiej opcji właśnie buczenie jest dość mocno słyszalne.

Próbowałem odlutować kondensator od bodajże 5 nogi scalaka, tak jak to ktoś w innym temacie polecał, buczenie nadal występowało.

Buczenie też występuje po odpięciu źródła sygnału, w tym wypadku wyjścia na sub w amplitunerze. Do innych źródeł nie podłączałem, bo niespecjalnie mam taką możliwość, ale to raczej nie ma wpływu, skoro po odłączeniu źródła i tak buczy.

Luty posprawdzałem, poprawiłem kilka które wyglądało wątpliwie, używałem fluxu, więc wydaje mi się, że masa powinna być ok. Nie mam natomiast pokrytych cyną ścieżek (są polakierowane na płytce) ani nie mam do nich dolutowanych przewodów i niespecjalnie wiem, które to bym miał poprawić.

Jako, że płytka była gotowcem na większą skale robioną, zakładam, że sam jej projekt jest w porządku. W układzie pominąłem tylko wejście wysokopoziomowe, bo jest w moim przypadku zbędne, ale płytka to przewiduje.

Na ten moment, wzmacniacz leży obok suba, przewód do głośnika wyciągnięty mam na zewnątrz przez tunel BR, a trafo leży obok suba, w odległości około 20-25 cm od płytki wzmacniacza.

TDA ma założony stosunkowo niewielki radiator, co prawda nie jest odizolowany podkładką mikową i śrubą z plastikową podkładką, ale radiator nie styka się z niczym, jest po prostu przytwierdzony do układu i jest ponad całą resztą płytki. Domyślnie po włożeniu do obudowy, jak już opanuję problem buczenia, będzie przytwierdzony do innego radiatora z użyciem stosownych izolatorów...

W czym może być problem, czego szukać, co jeszcze sprawdzić?

Buczenie mnie strasznie irytuje, a niestety nie mam więcej pomysłów i nic sensownego nie wyszukałem, poza informacją, że niektóre TDA same w sobie potrafią mieć 'coś złego' i buczeć. Jeśli tak, to czy to kwestia egzemplarza, czy danej dostawy? Zauważyłem, że potrafią one różnić się nadrukiem - czcionką, kolorem, niektóre są jakby gorzej wykonane... Nie wiem czy to ma znaczenie.
  • REKLAMA
  • #2 12358619
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2639
    Jak zewrzesz wejście do masy, to jest cisza?
  • REKLAMA
  • #3 12358660
    fryc88
    Poziom 15  
    Wejście do masy, tzn. + wejścia masy czy - z wejścia?
  • #4 12359132
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Wejście to nóżka 3.
  • #5 12360075
    fryc88
    Poziom 15  
    Jak zwieram pęsetą pin 1 i 3 buczenie praktycznie ustaje - jest znacznie cichsze, oprócz tego, wystarczy że pęsetą dotknę tylko pinu 1, nawet bez zwierania go do 3 i tak samo buczenie jest cichsze. Natomiast dotykając pinu 3 jest buczenie głośniejsze, tak jak np. dotykając + i - na wejściu w podłączeniu jakiegokolwiek sprzętu grającego.
    Pozostałość którą słychać to prawdopodobnie rezonans samego trafo (bo otworzyłem teraz obudowę), więc w takim stopniu jak by zostało, jak jest po zwarciu 1 i 3, byłoby znośnie.
    Cóż to oznacza w takim razie? Jeszcze jakieś złe łączenia w lutach?
  • #6 12360352
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Możesz pokazać schemat wg. którego robiłeś i fotkę płytki od strony lutowań?
  • #7 12360437
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 12360941
    fryc88
    Poziom 15  
    Całość którą posiadam ze schematów i płytki w załączniku.

Zarówno trafo, jaki i głośnik, obudowa i kondensatory pochodzą z Logitecha Z5500, kable są długości fabrycznej, skrócone o około 2cm w celu wyrównania ich długości i obcięcia wsuwek.

Mostek zamontowany jest 'standardowy', mam tez mostek od Z5500, który między poszczególnymi nogami ma wlutowane po kondensatorze i zastanawiałem się, czy gdybym go wstawił zamiast obecnego, to czy by sytuacja się nie poprawiła, ale nie miałem zbytnio czasu dziś się za to wziąć.

TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy... TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy... TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy... TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy... TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy...

Dolutowałem po sztuce kondensatora 104 równolegle z tymi 10k uF, niby jest trochę lepiej, ale dalej coś sobie buczy w głośniku... Na tym drugim trafo 2x20,1VAVC jest to samo...

Napięcie na wyjściu głośnikowym, po odłączeniu głośnika wynosi 1,2mV, nie wiem czy to dobrze, czy powinno być równe zero. Bez sygnału wejściowego oczywiście
    Załączniki:
    • Gmail.zip (149.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 12364603
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Zdaję sobie sprawę, że to trochę dziwne ale spróbuj przekręcić wtyczkę sieciową w gniazdku.( nie wiem czemu, ale czasem pomaga :D ); oraz drugi sposób "mechaniczny" jeśli możesz to kabelkiem połącz masę z jakimś kaloryferem.
    Czasem jest takie pomieszczenie, że w nim wzmacniacz buczy ( mój piecyk do gitary nie znosi ok 3 m2 z całej powierzchni mojego pokoju i w tym miejscu pomaga tylko kaloryfer )
    Pozdrawiam.

P.S.
    Jeśli to samoróbka to najpierw sprawdź napięcie masa - kaloryfer ( licho nie śpi )
  • #10 12364968
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Spróbuj wyjąć z podstawki TL072 i czy buczenie ustanie.
  • #11 12368965
    fryc88
    Poziom 15  
    Po wyjęciu TL072 (bo taki w moim wzmacniaczu siedzi) z podstawki buczenie ustaje całkowicie, delikatnie słychać tylko trafo...

Po zmianie układu na inny egzemplarz niestety bez zmian, dalej słychać to buczenie.
  • #12 12369001
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Rzeczywiście TL072, a nie 82.
    Na tym OP masz zbudowany przedwzmacniacz + filtr dolnoprzepustowy. Zasilany jest on napięciem +//-12V, które jest stabilizowane diodami Zenera.
    Jeżeli układ stabilizacji napięcia działa poprawnie, to możliwe, że powstał jakiś generator.
    Zmierz napięcie względem masy na pinie 4 i 8 TL072.
  • #13 12369106
    fryc88
    Poziom 15  
    Na pinie 4 jest +12,2V, na pinie 8 jest -12,2V, czyli sądzę, że prawidłowo.
  • #14 12369183
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Tak.
    Czas posprawdzać czy wszystkie elementy są takie jakie powinny być w okolicy TL072.
  • REKLAMA
  • #15 12370772
    fryc88
    Poziom 15  
    Elementy o ile widzę się zgadzają, wartości rezystorów, kondensatorów, wszystko wg schematu który wcześniej podałem.

Na chwilę obecną płytka wygląda tak:

TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy... TDA7294 - Wzmacniacz subwoofera zbudowany na 7294 buczy...

W stosunku do poprzednich zdjęć, dodane kondensatory 104 równolegle do kondensatorów 10k uF, przelutowane kondensatory z mostka ze wzmacniacza Z5500 do mojego mostka.

Wszystkie elementy, zarówno wokół TL072, jak i pozostałe na płytce się zgadzają. Jedynie wartości 3 rezystorów z tych, które łączyłem szeregowo są delikatnie różne od założonych wartości, ale to różnica na poziomie 5% czyli tyle ile mają formalnie tolerancji, więc myślę, że nie ma to większego znaczenia, tym bardziej, że te, które powinny mieć 470ohm i tak mają odrobinę mniej lub więcej, więc moje w szeregu dają takie same wyniki. Diody wszystkie nowe, elektrolity również, jedyne co, to kondensatory z tych w prostokątnych obudowach pochodzą z odzysku, a niestety nie posiadam miernika do ich sprawdzenia, ani więcej sztuk takowych, żeby podmienić, więc to jedyne 'słabe ogniwo'.

PS. Radiator na TDA jest oczywiście zamocowany chwilowo, wiem, że jest zbyt mały i nie jest odizolowany, ale w tym wypadku to nie ma znaczenia, miałem go wkręconego przez podkładkę + śrubę z plastikową tulejką. Domyślnie będzie zamocowany na radiatorze od panelu z subwoofera Z5500. Układ nie jest w tej chwili ani nigdy nie będzie katowany, więc nawet nie zdąży się w pełni nagrzać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz subwoofera na układzie TDA7294, jednak boryka się z problemem buczenia, które nie ustępuje mimo zmian w zasilaniu i kondensatorach. Po zewrzeniu pinów 1 i 3 buczenie znacznie się zmniejsza, co sugeruje problemy z połączeniami lub wzbudzeniem wzmacniacza. Użytkownik sprawdził napięcia na układzie TL072, które są prawidłowe, a także dokonał modyfikacji na płytce, dodając kondensatory. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują skrócenie przewodów zasilających, odsprzęganie zasilania oraz sprawdzenie połączeń. Dodatkowo, sugerowano przetestowanie połączenia masy z kaloryferem oraz wymianę mostka z Z5500.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA