logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi SR-E740-095-EC - silnik 4kW nie osiąga 1000 obr/min, zatrzymuje się na 315 obr/min

zuczek1981 29 Maj 2013 20:57 1104 3
REKLAMA
  • #1 12360014
    zuczek1981
    Poziom 10  
    Czy ktoś z was miał do czynienia z tym falownikiem?
    Mam podpięty pod silnik 4kW, i silnik nie chce rozpędzic do 1000 obr/min. Zatrzymuje się przy 315 obr/min
    Nie mogę doszukac sie który to może byc program :(, byc moze ktos wie gdzie szkopuł tkwi?
    Jedyna instrukcja w pełnej wersji jaka mam to od E500, pozostałe są bez opisów programów

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12360109
    bryku13
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    tutaj pełna instrukcja
    http://www.plcs.net.pl/downloads/mitsubishi/FR_E700_instrukcja_PL.pdf
    sprawdź jakie masz ustawienia parametrów
    fmin i fmax oraz jaka jest aktualna wartość zadana częstotliwości, z tego co piszesz to przetwornica częstotliwości nie wyrzuca błędów
    parametry zamieszczone w instrukcji powyżej w pełni wystarczą do uruchomienia urządzenia, jeżeli dalej będziesz miał kłopoty to przywróć ustawienia domyślne falownika, sprawdź połączenia zacisków sterujących i ustawiaj krok po kroku
  • REKLAMA
  • #3 12360182
    zuczek1981
    Poziom 10  
    Dzięki juz zawsze cos.
    Musze infantylnie spytac: chodzi o parametr Pr1 - f max i Pr2 f min, ale zadana już nie moge odszyfrowac :(
    Komunikaty wyskakiwały róznego typu e.tht ale okazało się ze źle serwis podłączyl falownik do silnika tutaj udało opanowac się sytuację.
    wyprzedze fakt- jeśli te parametry będą fmax 120, fmin- 0 zadana 120, to powinienem inne wartosci wpisac?
    takie wrazenie jest jakby gdzies było 30% bo mniej wiecej tak wychodzi

ps. sory za polskie znaki ale alt nie łapie
  • #4 12360446
    bryku13
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    chodziło mi o częstotliwość zadaną (w dokumentacjach nazywana też częstotliwością referencyjną), to co ustawiasz jako częstotliwość napięcia wyjściowego z falownika
    fmin to częstotliwość minimalna napięcia zasilania silnika, obroty silnika bez uwzględnienia poślizgu będą w przybliżeniu równe n=60*f/pb [obr/min]
    fmax to częstotliwość maksymalna napięcia zasilania silnika
    w zakresie fmin do fmax możesz sterować prędkością obrotową silnika,
    sterowanie może się obywać na różne sposoby (przykładowo):
    - poprzez zaciski sterujące
    - ustawienie częstotliwości referencyjnej
    - poprzez panel falownika (przyciski +/- lub inne rozwiązanie)

Częstotliwość referencyjna jest nazwana w tej dokumentacji z linka jako częstotliwość bazowa (PARAMETR 3), jeżeli falownik nie ma żadnego innego sterowania f to powinien do niej rozpędzić silnik.

czasami falowniki wymagają przeprowadzenia auto-tuningu, musisz zerknąć do dokumentacji, jeżeli falownik tego wymaga to trzeba to przeprowadzić, na podstawie auto-tuningu przetwornica tworzy sobie dla siebie "model matematyczny" silnika
REKLAMA