logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa regulacja temperatury nawiewu w układzie automatyki?

ukaszuelo 30 Maj 2013 17:04 5442 4
  • #1 12362723
    ukaszuelo
    Poziom 2  
    Witam. Mam do opracowania na zajęcia przykład jakiejś regulacji z automatyki i znalazłem coś o regulacji temperatury nawiewy. Mam zarówno schemat rzeczywisty powiedzmy jak i blokowy takiego układu. Jak działa regulacja temperatury nawiewu w układzie automatyki?
    Do tego mam kilka pytań:
    Czym jest to kółko po lewo? A potem kolejno czy to jest filtr powietrza, nagrzewnica elektryczna, wentylator?
    Na dole w schemacie blokowym jest napisane, że obiektem regulacji są przewody? Czy aby na pewno? A nie wentylator? Czy wentylator wchodzi z nagrzewnicą w układ wykonawczy?

Jak to mniej więcej działa?
    Nie wiem co w końcu jest obiektem tej regulacji. Powiedzmy że jest nim przewód nawiewny do którego doprowadzany jest strumień powietrza, na wyjściu mamy jakąś tam temperaturę. Następnie czujnik ją mierzy i porównuje z zadaną (przyjmijmy że to będzie jakiś zadajnik), następnie różnica ta idzie na regulator, regulator to ustawia i przekształca to na sygnał który wysyła do nagrzewnicy, no a dalej nagrzewnica wraz z wentylatorem robią swoje.

Czy dobrze wnioskuję?
  • Pomocny post
    #2 12363571
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 12363776
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Od lewej na schemacie jest: przepustnica, filtr, nagrzewnica i wentylator.
    Regulacja odbywa się poprzez pomiar temperatury na kanale nawiewnym i porównaniu jej z wartością zadaną. Następnie regulator zadaje nagrzewnicy sygnał analogowy 0-10V lub cyfrowy do startu. co do wentylatora nie ma on powiązania z nagrzewnicą lecz jest sterowany osobnym algorytmem lub ON/OFF
    Co do bardziej rozbudowanych układów regulacji w układ wchodzi jeszcze czujnik w pomieszczeniu, na wywiewie i zewnętrzny.

Podsumowując dobrze wyraziłeś swój opis
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #4 12364426
    ukaszuelo
    Poziom 2  
    Ok dzięki chłopaki. A co w końcu jest tym obiektem regulacji?

I rozumiem, że strumień powietrza przechodzi przez przepustnicę, filtr a następnie nagrzewnicę i wentylator? I dopiero wtedy trafia do 'obiektu'

I jak ująć to z wentylatorem, że raz jest włączony a raz wyłączony?
    Muszę zbudować typowy schemat układu i nie wiem jak ująć w nim ten wentylator.
  • Pomocny post
    #5 12366114
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Obiektem regulacji jest temperatura nawiewu.

ukaszuelo napisał:
    I rozumiem, że strumień powietrza przechodzi przez przepustnicę, filtr a następnie nagrzewnicę i wentylator? I dopiero wtedy trafia do 'obiektu'

Tak jak napisałeś.

Wentylator dostaje sygnał startu z uruchomieniem pracy centrali .
    Układ jego pracy jest zależny od aktualnej sytuacji na czujnikach jak i całej automatyki.
    W najłatwiejszym rozwiązaniu dostaje START w chwili załączenia pracy centrali.
    Otwiera się przepustnica, zaczyna działaś układ regulacji temperatury i startuje wentylator.
    W bardziej rozbudowanych centralach jest jeszcze opcja wygrzewania nagrzewnicy jeśli temp. zew. <= 5*C. Stosuje się także opóźnienie załączenia wentylatorów w stosunku do sygnału otwarcia przepustnic.

Ciężko ci konkretnie opisać cały algorytm sterujący wentylacją

Zastosuje jednak proste rozwiązanie w którym wentylator otrzymuje sygnał startu i pracuje z maksymalną swoją prędkością obrotową.

START --> OTWARCIE PRZEPUSTNIC --> START WENTYLATORA
    START --> PRACA UKŁADU REGULACJI TEMPERATURY

Przy czym start wentylatora może być realizowany po zadanym czasie T od sygnału startu, lub jeżeli siłownik posiada krańcówkę potwierdzająca jego otwarcie.

Dołączam ci też jednej z mniej rozbudowanych algorytmów jaki pisze do sterowników wentylacji, może coś w nim zobaczysz choć ciężko mi całego opisać komuś kto nie miał styczności z programowaniem automatyki do wentylacji.

Jak działa regulacja temperatury nawiewu w układzie automatyki?
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
REKLAMA